Hazánkban még mindig a többség úgy gondolja, hogy a tej az egészség forrása. A dietetika és a közegészségügy is beáll a tejipari propaganda mögé.
Közben a tej egészségünkre mért negatív hatásai jelentősek. A tej az evolúció során azért alakult ki, hogy az emlős kölykeinek növekedését szolgálja. Csak az ember iszik tejet, ráadásul egy másik emlős tejét, a szoptatási időn túl.
* 0. érv: a tej túlzottan növeli a víz (kapha) doshát, ami a depresszió, a levertség, a mozdulatlanság, a túlsúly melegágya
* 1. a tejben magas növekedési hormonszám és magas inzulinszerű növekedési faktor szint található, ami az embernél egyrészt bőrtüneteket produkálhat (pattanás, akne, piros foltok főleg az arcbőrön a zsírmirigyek túlzott szaporodása miatt) másrészt okozhat rákot, mert hozzájárul a fokozott sejtnövekedéshez és azok életben maradásához különösen a hormonérzékeny szervekben, mint a nőknél a mell, a petefészek, a méh, a férfiaknál pedig a prosztata
* 2. a tej fogyasztása során fellépő emésztési problémák (hasmenés, székrekedés), a belekben gyulladásos folyamatok, megnagyobbodott nyirokcsomók gyakoriak, ami az ételben található anyagokkal szembeni folyamatos immunvédekezésre utal, nincs pihenője az immunrendszernek
* 3. a tejben található kazein emésztése során opiátszerű anyagok keletkeznek, melyek az idegrendszerre hatnak, tehát a kazein olyan, mint a drog, szerként működik és durva függőséget okoz (ezért imádod a sajtokat és ezért tudsz nehezen leszokni róluk)
* 4. a tejzsír növeli a koleszterint, hozzájárul az erek és a szív egészségtelen működéséhez, a magas inzulinindexe miatt cukorbetegséghez vezethet, a vér zsírösszetételének kedvezőtlen változását okozza, az egész szervezetre kiterjedő gyulladásos folyamatokat beindíthatja, amelyek okai az erek beszűküléséhez vezethetnek, amely végül infarktushoz vagy sztrókhoz vezethet
* 5. a tej pangást okoz mindenhol a szervezetben (főleg a tüdőben és a nemi szervekben akutan problémás ez)
* 6. durva súlygyarapodáshoz vezet és nehezen lehet megszabadulni a tej okozta fölöslegtől
* 7. az örök érv, hogy tej = kálcium sem igaz, a növényekben található kálcium jobban hasznosul a többi vitamin jelenléte miatt (brokkoliban van sok, szezám, növényi tejekben pl.)
* 8. a tej könnyen allergizál, a laktózt, a tejfehérjét sok emésztőrendszer nem tolerálja
* 9. puffadást és gázosodást okoz, azért mert nem (könnyen) emészthető és ez igen kellemetlen
* 10. a csontoknak mozgás kell, nem tej, a mozgástól lesznek erősek, kemények, ellenállóak
+1 te egy bababoci vagy?
Forrás: Útközbenjóga