HIRDETÉS
VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
  • RENDELD HÁZHOZ!
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
  • RENDELD HÁZHOZ!
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás egészség

10 tény a tejről – fogyasszuk gyakrabban, mert tele van vitaminnal!

10 tény a tejről – fogyasszuk gyakrabban, mert tele van vitaminnal!

Ugyan az utóbbi időkben megcsappant a tej iránti kereslet, de van legalább 10 okunk arra, miért is áldásos, ha minden vásárlás alkalmával a kosarunkba kerül. Ne feledkezzünk meg pozitív tulajdonságairól, vitamin- és ásványianyag-tartalmáról, a csontritkulás megelőzősében betöltött szerepről, és jusson eszünkbe az is, hogy a tejjel kapcsolatos rémhírek többsége könnyen cáfolható téveszme.

1. Romlanak a statisztikák
2005-ben az egy főre eső tej- és tejtermékfogyasztás 167 liter volt, alig egy évtizeddel később azonban ez már csak 147,5 litert jelentett. Hogy mi vezetett idáig, arról megoszlanak a vélemények – az áremelés például biztosan nem tett jót a forgalomnak, de egyre növekszik azoknak a száma, akik valamilyen (vált vagy valós) egészségügyi probléma vagy meggyőződés miatt iktatják ki az étrendjükből a tejet.

2. Egy deci tej = folyékony energia
1 dl tejben átlagosan 3,4 gramm fehérje, 1,5-3,6 gramm zsír, 5,3 gramm szénhidrát és 48-64 kalória (azaz 202-267 kJ) energia van.

3. Csordultig van vitaminnal és ásványi anyaggal
A tej talán a legjobb kalcium- és D-vitamin-forrás, emellett A, B1, B2, B12, C és E-vitaminokat, niacint és folsavat tartalmaz. Egy liter tejben körülbelül 4 gramm ásványi anyag – például kálium, nátrium, magnézium és cink – található. Kalciumtartalma körülbelül 125 mg deciliterenként, amit azt jelenti, hogy egy bögre tejjel a napi szükséglet egynegyedét már fedezhetjük is. A savanyított tejtermékek, így például a joghurt koncentráltan tartalmazzák a tej értékes tápanyagait ezen kívül a joghurt probiotikus baktériumokat is tartalmaz, amelyek a kimondottan jó hatással vannak a bélflóra egyensúlyára.

4. A tej a csontok őre
A tejben és a belőle készült termékekben (joghurt, kefir, sajt, túró) megtalálható, fentebb felsorolt vitaminok és ásványi anyagok nagyon fontos szerepet töltenek be egészségünkben, főként a csontok fejlődésében és később a csontritkulás megelőzésében.

5. Tévhit, hogy nem lehet megemészteni
A tej könnyen emészthető, jól hasznosítható tápanyagokat tartalmaz, és emiatt minden korosztálynak ajánlott – ezt vallja a TÉT Platform szakmai vezetője, Antal Emese dietetikus, szociológus is. „A hiedelmekkel ellentétben a tej kifejezetten jól emészthető, a legtöbb diétás étrendben is helyet kap. Azonban a felnőttek egy része téves információk miatt szinte teljesen kiiktatja étrendjéből a tejet, sőt a tejtermékeket is.”

6. Gyerekeknek, időseknek egyaránt ajánlott
Legfontosabb szerepe gyermekkorban van, ilyenkor a benne lévő kalcium és D-vitamin hozzájárul az egészséges csontfejlődéshez és növeli az úgynevezett csúcs-csonttömeget is, amely a legfontosabb preventív faktor a XXI. század járványának is nevezett oszteoporózis (csontritkulás) szempontjából. Éppen ezért fontos az idősek számára is.

7. A pasztőrözéstől sem romlik az értéke és a minősége
Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a tejek tápanyag tartalma csökken a pasztőrözéssel, illetve az UHT kezeléssel – ráadásul úgy vélik, hogy ezek a tartós termékek nem is túlzottan egészségesek. Az igazság ezzel szemben az, a tej tápanyagtartalma, pontosabban A- és D-vitamintartalma inkább a zsírtartalmától függ, mintsem a hőkezelés módjától. A pasztőrözés vagy az UHT eljárás legfeljebb 10 százaléknyi veszteséget okoz a vitaminok mennyiségében, az egyéb tápanyagok és az energiatartalom is változatlan marad, tehát ugyanolyan egészséges a simán pasztőrözött, az ESL technikával készült hosszabban eltartható vagy az UHT tej is.

8. Nem „vizezik”
Szintén széles körben elterjedt tévhit, hogy – mivel hónapokig friss maradnak a kartondobozos termékek – tartósítószerekkel és adalékokkal van tele a tej. Érdemes tudni, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint a fogyasztókhoz kerülő tej magán a tejen kívül semmilyen más anyagot nem tartalmaz! A tartósságát tehát nem ennek, hanem a speciális hőkezelésnek köszönheti – ennek során egyetlen másodpercre 135 Celsius-fok fölé hevítik a tejet,és ezzel gyakorlatilag minden baktériumot és kórokozót elpusztítanak benne. A fénytől és levegőtől védő többrétegű csomagolás pedig megakadályozza a romlást.

9. Fogyáshoz is jó
A zsír eltávolításakor, vagyis a fölözés során a zsírban oldódó vitaminok egy része a tejzsírban marad, viszont cserében a tej energiatartalma is jelentősen csökken, ami előnyös lehet például fogyókúra esetén.

10. Nem biztos, hogy a tej a hibás
A legtöbben laktózérzékenység vagy tejfehérje-allergia miatt kerülik a tejet és a tejtermékeket. Bár a laktózérzékenység több ok miatt alakulhat ki és hazánkban a felnőttek harmada erre hivatkozva nem fogyaszt tejet, a valóság az, hogy a diagnosztizált laktóz-intoleránsok száma ennek mindössze töredéke, 7-10 % körüli.

De hol a tej felső, zsíros rétege?
A friss, pasztörizálatlan tej felszínén jellegzetes tejszínréteg alakul ki, és sokan ezt is hiányolják a mai tejek esetén. Valójában azonban ez a zsír nem tűnik el, hanem a homogenizálás során – „elkeverik” azt a tejben, így állítva be a zsírtartalmat a szabványoknak megfelelően. Az eljárás során fizikai módszerekkel a tejzsír-gömböcskéket a lehető legkisebbekre aprózzák el, amelyek így nem úsznak fel a tej felszínére. A homogenizált tej ízét jobbnak, kissé testesebbnek érezzük, és a színe is fehérebb. Az ilyen tejeket még könnyebb emészteni, így akár gyomor-bélpanaszok esetén is a kiegyensúlyozott étrend része maradhat a tej.

Forrás: TÉT Platform Egyesület
Cimkék: ásványi anyagcsontkálciumkefírtejtejfölvitamin

Előző bejegyzés

Laktózérzékenységgel is teljes az élet

Következő bejegyzés

Kullancskisokos

Következő bejegyzés
Kullancskisokos

Kullancskisokos

FACEBOOK

Legfrissebb bejegyzések

Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

A mozgástanulás szakaszai

2021. január 15.
Ne féljünk az önvizsgálattól!

Ne féljünk az önvizsgálattól!

2021. január 14.
Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

Intuitív életvitel

2021. január 13.
Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

Tej nélkül az élet

2021. január 11.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • celeb
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • hírek
  • horoszkóp
  • interjú
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

A mozgástanulás szakaszai

2021. január 15.
Ne féljünk az önvizsgálattól!

Ne féljünk az önvizsgálattól!

2021. január 14.
Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

Intuitív életvitel

2021. január 13.
Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

Tej nélkül az élet

2021. január 11.
Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

Meddig őrizgesd a kozmetikumaidat?

2021. január 08.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Általános szerződési feltételek
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
  • RENDELD HÁZHOZ!

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről