Ugyan az utóbbi időkben megcsappant a tej iránti kereslet, de van legalább 10 okunk arra, miért is áldásos, ha minden vásárlás alkalmával a kosarunkba kerül. Ne feledkezzünk meg pozitív tulajdonságairól, vitamin- és ásványianyag-tartalmáról, a csontritkulás megelőzősében betöltött szerepről, és jusson eszünkbe az is, hogy a tejjel kapcsolatos rémhírek többsége könnyen cáfolható téveszme.
1. Romlanak a statisztikák
2005-ben az egy főre eső tej- és tejtermékfogyasztás 167 liter volt, alig egy évtizeddel később azonban ez már csak 147,5 litert jelentett. Hogy mi vezetett idáig, arról megoszlanak a vélemények – az áremelés például biztosan nem tett jót a forgalomnak, de egyre növekszik azoknak a száma, akik valamilyen (vált vagy valós) egészségügyi probléma vagy meggyőződés miatt iktatják ki az étrendjükből a tejet.
2. Egy deci tej = folyékony energia
1 dl tejben átlagosan 3,4 gramm fehérje, 1,5-3,6 gramm zsír, 5,3 gramm szénhidrát és 48-64 kalória (azaz 202-267 kJ) energia van.
3. Csordultig van vitaminnal és ásványi anyaggal
A tej talán a legjobb kalcium- és D-vitamin-forrás, emellett A, B1, B2, B12, C és E-vitaminokat, niacint és folsavat tartalmaz. Egy liter tejben körülbelül 4 gramm ásványi anyag – például kálium, nátrium, magnézium és cink – található. Kalciumtartalma körülbelül 125 mg deciliterenként, amit azt jelenti, hogy egy bögre tejjel a napi szükséglet egynegyedét már fedezhetjük is. A savanyított tejtermékek, így például a joghurt koncentráltan tartalmazzák a tej értékes tápanyagait ezen kívül a joghurt probiotikus baktériumokat is tartalmaz, amelyek a kimondottan jó hatással vannak a bélflóra egyensúlyára.
4. A tej a csontok őre
A tejben és a belőle készült termékekben (joghurt, kefir, sajt, túró) megtalálható, fentebb felsorolt vitaminok és ásványi anyagok nagyon fontos szerepet töltenek be egészségünkben, főként a csontok fejlődésében és később a csontritkulás megelőzésében.
5. Tévhit, hogy nem lehet megemészteni
A tej könnyen emészthető, jól hasznosítható tápanyagokat tartalmaz, és emiatt minden korosztálynak ajánlott – ezt vallja a TÉT Platform szakmai vezetője, Antal Emese dietetikus, szociológus is. „A hiedelmekkel ellentétben a tej kifejezetten jól emészthető, a legtöbb diétás étrendben is helyet kap. Azonban a felnőttek egy része téves információk miatt szinte teljesen kiiktatja étrendjéből a tejet, sőt a tejtermékeket is.”
6. Gyerekeknek, időseknek egyaránt ajánlott
Legfontosabb szerepe gyermekkorban van, ilyenkor a benne lévő kalcium és D-vitamin hozzájárul az egészséges csontfejlődéshez és növeli az úgynevezett csúcs-csonttömeget is, amely a legfontosabb preventív faktor a XXI. század járványának is nevezett oszteoporózis (csontritkulás) szempontjából. Éppen ezért fontos az idősek számára is.
7. A pasztőrözéstől sem romlik az értéke és a minősége
Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a tejek tápanyag tartalma csökken a pasztőrözéssel, illetve az UHT kezeléssel – ráadásul úgy vélik, hogy ezek a tartós termékek nem is túlzottan egészségesek. Az igazság ezzel szemben az, a tej tápanyagtartalma, pontosabban A- és D-vitamintartalma inkább a zsírtartalmától függ, mintsem a hőkezelés módjától. A pasztőrözés vagy az UHT eljárás legfeljebb 10 százaléknyi veszteséget okoz a vitaminok mennyiségében, az egyéb tápanyagok és az energiatartalom is változatlan marad, tehát ugyanolyan egészséges a simán pasztőrözött, az ESL technikával készült hosszabban eltartható vagy az UHT tej is.
8. Nem „vizezik”
Szintén széles körben elterjedt tévhit, hogy – mivel hónapokig friss maradnak a kartondobozos termékek – tartósítószerekkel és adalékokkal van tele a tej. Érdemes tudni, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint a fogyasztókhoz kerülő tej magán a tejen kívül semmilyen más anyagot nem tartalmaz! A tartósságát tehát nem ennek, hanem a speciális hőkezelésnek köszönheti – ennek során egyetlen másodpercre 135 Celsius-fok fölé hevítik a tejet,és ezzel gyakorlatilag minden baktériumot és kórokozót elpusztítanak benne. A fénytől és levegőtől védő többrétegű csomagolás pedig megakadályozza a romlást.
9. Fogyáshoz is jó
A zsír eltávolításakor, vagyis a fölözés során a zsírban oldódó vitaminok egy része a tejzsírban marad, viszont cserében a tej energiatartalma is jelentősen csökken, ami előnyös lehet például fogyókúra esetén.
10. Nem biztos, hogy a tej a hibás
A legtöbben laktózérzékenység vagy tejfehérje-allergia miatt kerülik a tejet és a tejtermékeket. Bár a laktózérzékenység több ok miatt alakulhat ki és hazánkban a felnőttek harmada erre hivatkozva nem fogyaszt tejet, a valóság az, hogy a diagnosztizált laktóz-intoleránsok száma ennek mindössze töredéke, 7-10 % körüli.
De hol a tej felső, zsíros rétege?
A friss, pasztörizálatlan tej felszínén jellegzetes tejszínréteg alakul ki, és sokan ezt is hiányolják a mai tejek esetén. Valójában azonban ez a zsír nem tűnik el, hanem a homogenizálás során – „elkeverik” azt a tejben, így állítva be a zsírtartalmat a szabványoknak megfelelően. Az eljárás során fizikai módszerekkel a tejzsír-gömböcskéket a lehető legkisebbekre aprózzák el, amelyek így nem úsznak fel a tej felszínére. A homogenizált tej ízét jobbnak, kissé testesebbnek érezzük, és a színe is fehérebb. Az ilyen tejeket még könnyebb emészteni, így akár gyomor-bélpanaszok esetén is a kiegyensúlyozott étrend része maradhat a tej.