A diéták tárháza kifogyhatatlan, a női populáció befogadóképessége pedig végtelen — pláne a strandszezon kellős közepén. Ezúttal három módszert mutatunk be. Van egyszerű és formabontó, ami pedig közös bennük, hogy a diéták összeállítói szerint a leadott kilók a kúrák végén nem kúsznak vissza!
A legegyszerűbb: a Conley-diéta
A legegyszerűbb fogyókúrás módszerek között tartják számon. Olyan nőknek ajánljuk, akik nem csupán 1-2 kilótól szeretnének megszabadulni, hanem komolyabb súlyfeleslegtől. Az Egyesült Királyság egyik legelismertebb táplálkozási szakértője, Rosemary Conley által összeállított diétával két hónap alatt akár 10 kilónak is búcsút inthetünk. Az önbizalomnövelés mellett az egészségnek is jót tesz.
A módszer
Titka a telítetlen zsírsavakban szegény, alacsony glikémiás indexű (GI) ételekből álló, kiegyensúlyozott étrendben rejlik, mely segítségével az anyagcsere átprogramozható. A diéta alapvetően a lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó, ezáltal sokáig a telítettség érzését adó ételek fogyasztására épül.
Az étrendnek elsősorban teljes kiőrlésű gabonából, zöldségekből, hüvelyesekből és zsírszegény tejtermékekből kell állnia. Fontos, hogy a kúra alatt csak a telített, állati eredetű zsírok fogyasztásával kell vigyázni, a telítetlen zsírsavaknak zöld a jelzés! Ilyenek a hidegen sajtolt növényi olajok (pl. tökmagolaj, olívaolaj). A diéta alatt törekedni kell az alacsony GI-indexű élelmiszerek fogyasztására, a közepes sávba tartozókkal csínján kell bánni, a magasakat pedig teljesen mellőzni kell az étrendből.
Természetesen ez a diéta is mozgással egybekötve hatékony igazán.
Élelmiszerek GI-indexei
Alacsony: korpás kenyér, természetes rizs, teljes kiőrlésű lisztből készült tészta, cukrozatlan bab, natúr müzli, frissen facsart gyümölcslé, barnakenyér, sárgabarack, sárgarépa, lencse, sárgaborsó, étcsokoládé, földimogyoró, zöld színű zöldségek, paradicsom, padlizsán, cukkini, fokhagyma, vöröshagyma, cukrozatlan tejtermékek.
Közepes: mazsola, félbarna kenyér, banán, héjában főtt burgonya, barnarizs.
Magas: fehér kenyér, főtt fehér rizs, sült krumpli, maltóz, glükóz, krumlipüré, tejberizs, kalácsok, pizza, cukor, csoki, fehér lisztből készült tészta.
A zsírolvasztó: Az enzimdiéta
Az elfogyasztott ételek megemésztése és lebontása a jól működő anyagcserén, ez pedig a megfelelő enzimeken alapszik. Az anyagcsere-szabályozó, emésztést serkentő enzimek egy részét szervezetünk is képes előállítani, ha azonban a testsúly csökkentése a cél, ennél nagyobb mennyiségre is szükség lehet. Szerencsére ma már tudjuk, mely táplálékok rejtenek különösen gazdag enzimkészletet.
A módszer
A gyümölcsök között az ananász jár az élen, mely fokozza a táplálékok lebontását és a zsírégetést. A citrusfélék is jócskán tartalmaznak olyan enzimeket, melyek az étkezés befejeztével azonnal megkezdik a zsírbontást. Hatásukat fokozza a bennük rejlő, zsírégető hatású C-vitamin és a természetes gyümölcssavak is.
„Legelni nem akarok” – mondják most sokan, de aki igazán látványos fogyást szeretne elérni az enzimdiétával, annak meg kell barátkoznia a búza, a lucerna, a retek és a hüvelyesek csíráival. Ezek koncentráltabban kínálják az enzimeket, mint a hagyományos módon felhasznált magok és zöldségek.
Az enzimek mennyiségét a szervezetben másképp is lehet növelni: nyomelemekkel. A spenót, a sóska és a salátafélék, az olajos magvak, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a hüvelyesek mind-mind olyan nyomelemeket tartalmaznak, melyek serkentik az olyan enzimek működését, amiktől az élelmiszerek szénhidrát- és zsírtartalma gyorsan hasznosuló energiává alakul.
Az enzimek hatását fokozhatjuk, ha a vörös húsokat, telített zsírt tartalmazó élelmiszereket, valamint az anyagcserét lassító cukrot és finomlisztet kiiktatjuk étrendünkből.
A legszokatlanabb: a Shangri-La diéta
Már az is nehezen hihető, hogy létezik egy hely a világon, ahol nincsenek súlyproblémákkal küzdő emberek, ám az már egyenesen szenzációszámba megy, hogy ennek a helynek pontos földrajzi koordinátái is vannak. Márpedig a Shangri-La diéta egy misztikus tibeti völgyről kapta a nevét, ahol ismeretlen az elhízás. Ezzel a módszerrel két hét alatt 5 kilótól szabadulhatunk meg. Seth Roberts pszichológia professzor, a diéta kidolgozója kísérletei során megállapította, hogy a táplálékok megszokott ízéhez testsúlyt gyarapító gondolatok társulnak. Amikor egy ismerős ízű élelmiszert nyelünk le, sokkal később lakunk jól. Minél gazdagabb aromákat tartalmaz az étrend, annál inkább fokozódik ez a hatás. Az ismert és erőteljes ízvilág további fogyasztásra ösztönzi az étvágyközpontot, ezáltal tovább eszünk, és ami ezzel jár: hízunk.
A módszer
A folyamat megállítása egyszerűbb, mint gondolnánk: elég, ha ismeretlen ízű vagy a lehető legkevesebb ízt tartalmazó táplálékot veszünk magunkhoz, így akkor érjük el a telítettség érzését, amikor pont annyi kalóriát vittünk be, amennyire szervezetünknek szüksége volt. Érhető, hogy ilyenkor kisebb adagok után is jóllakottan dőlünk hátra, hiszen nem kötődik többé össze az íz és az étvágy mértéke, az ételek az energiaszint fenntartását szolgálják, nem késztetnek nyakló nélküli fogyasztásra.
Kis lépés az emberiségnek, nagy lépés a diétázónak
A cukor és a só csökkentése nagy lépés az eredmény elérése érdekében, ahogy az előre csomagolt, adalékanyagokkal túlzsúfolt élelmiszerek elhagyása is. Részesítsük előnyben a friss zöldségeket, a gyümölcsöket, a gabonaféléket, a zsírszegény fehérjeforrásokat! A megszokott fűszereket cseréljük le enyhébb ízű petrezselyemre, kaporra, citromfűre – ezeket is gyorsan megszokjuk, és nem hiányoznak majd az erős aromák.