A farsangi hagyományokhoz tartozó fánk csábítóan finom édesség: élesztős, édes kelt tészta, amelyet bő olajban (vagy zsírban) kisütünk, és a tökéletes eredmény érdekében sokszor baracklekvárral bolondítjuk meg. Mi, magyarok a klasszikus szalagos fánkot szeretjük a legjobban, azonban számos másik verziója létezik – most a szalagoson kívül három másik fánkfajtát is mutatunk nektek. A Nosalty receptvideóiból szemezgettünk.
1.) Szalagos fánk
A régi farsangi szalagos fánkok szigorúan zsírban sültek – persze ha olajban sütitek ki, ugyanolyan finom lesz. A recept azt ígéri, hogy ha követitek a videót, biztosan szalagosra sül a mennyei édesség:
2.) Túrófánk
A túrófánk az egyik leggyorsabb fánkfajta, ugyanis körülbelül 5 perc alatt össze lehet gyúrni a hozzávalóit. Tökéletes desszertnek, de tartalmasabb levesek után másodiknak is. A tésztát fűszerezhetjük citrommal vagy naranccsal is, ha pedig kihagyjuk a cukrot, köretnek is kiváló:
3.) Sajtfánk
Olyan, mint egy elképesztően könnyű tésztájú sajtos pogácsa. Hamar elkészül, és vendégváró falatnak is tökéletes. Bár azzal számoljunk, hogy nagyon hamar elfogy.
4.) Sütőben sült fánk
Viszlát, olajszag! Mutatjuk, hogyan készíthetsz egyszerűen sütőben sült fánkokat, amivel még a szellőztetést is megspórolhatod!