Legtöbben el sem tudjuk képzelni a húsvéti ünnepeket sonka nélkül, azonban közel sem mindegy, hogy milyen sonka kerül az asztalunkra. Nincs annál lehangolóbb, mikor az egész évben várt ünnepi finomság túl zsíros, sótlan, esetleg túl sós lesz.
A legfontosabb dolog, hogy ha van rá lehetőséged, semmiképpen ne gyorspácolt sonkát vásárolj, hanem olyat, amely többhetes pácolással és több hónapos érleléssel készül.
Ha megvásároltad, a nyers, füstölt sonkát, előző este annyi hideg vízben kell áztatni, ami ellepi, hogy távozzon belőle a fölösleges só. Másnap friss vízbe tedd oda főni, ízlés szerint adhatsz hozzá 3-4 gerezd fokhagymát, 8-10 szem borsot és 1 babérlevelet.
5 aranyszabály a főzéshez:
1.) A zsíros réteg megóvja a sonkát a kiszáradástól, ezért azt ne szedd le róla!
2.) Mindig akkora fazékban főzd meg, amelyben teljesen ellepi a víz.
3.) Ne tedd kuktába, mert abban hamar kifő belőle a zsír, és rostjai rágóssá válnak.
4.) Főzési ideje a nyers sonka súlyától is függ, lehet 4-5 óra is. Akkor kész, ha a beleszúrt villa már könnyen kicsúszik, illetve a csontja kihúzható belőle.
5.) A levében hagyd kihűlni, mert melegen nem lehet szépen (a rostokra merőlegesen) szeletelni, ráadásul a kifőtt nedvességtartalmának egy részét ilyenkor újra magába szívja, így nem szárad ki olyan könnyen.
Forrás: Mindmegette.hu