Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, a fertőzések elleni védekezésben részt vevő sejtek, szövetek és szervek együttese. Fontos, hogy erősítsük – csak így kerülhetjük el a betegségeket. De vajon mely ételek támogatják leginkább szervezetünk védekező rendszerét?
Fejes káposzta
B1, B2, B3-, B6, B7-vitaminokat, folsavat, C-vitamint, káliumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, jódot tartalmaz. Rostokban is bővelkedik, ezért segíti az emésztést. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szorulás, csökkenthető a vastagbélrák kialakulásának veszélye. Lereszelve, nyersen fogyasszuk salátaként jó minőségű olajakkal, kis balzsamecettel.
Fokhagyma
Hatóanyagai sikeresen veszik fel a harcot a baktériumokkal, a vírusokkal, a gombákkal és az élősködőkkel. A kutatók szerint egy közepes gerezd 100 000 penicillinegység baktériumölő hatásával egyenértékű. Könnyen elkészíthető és rendkívül hatásos roboráló finomság a mézes fokhagyma.
Így készül: Két közepes fejnyi, megpucolt és gerezdekre szedett fokhagymát helyezzünk egy kisebb üveg mézbe (kb. negyed kilóba), fedjük le, és hagyjuk állni néhány hétig. A folyóssá váló elixírben a fokhagyma elveszíti csípősségét, így nem hagy maga után kellemetlen szagot. Betegség megelőzésére együnk egy kanál mézes keveréket egy gerezd fokhagymával, ha pedig már lebetegedtünk, emeljük az adagot napi 3-4 kiskanálra.
Gyömbér
Vírusölő, köhögéscsillapító és náthaellenes hatásai miatt kiváló immunerősítő. Tisztítja az arcüregeket, enyhíti az émelygést, a fokhagymával pedig nem csak finom, de az immunerősítés szempontjából legyőzhetetlen párost alkotnak. A citromos gyömbértea isteni energia- és gyógyital.
Így készül: a vizet felforraljuk, hozzáadjuk a reszelt gyömbért és hagyjuk 5 percig alacsony lángon forrni. Leszűrés után mézzel, citrommal ízesítve, melegen fogyasszuk.
Ánizs
Enyhíti a gyomorproblémákat, amivel a méreganyagok kiürülését segíti. Ráadásul az ánizsos süti nagyon finom, és a tetejére csurgatott valódi csokoládé még antioxidáns hatással is bír. Az ánizstea kellemesen melegít fel egy hűvösebb estén, az illata pedig oldja a stresszt.
Mandula
Tápanyagbomba, ami tele van rosttal, folsavval, magnéziummal, kalciummal, káliummal, riboflavinnal és E-vitaminnal. Önmagában komplett táplálék, hiszen fehérjét, szénhidrátot és zsiradékot egyaránt tartalmaz.
Cékla
Kellemes mélyvörös színét a benne fellelhető értékes természetes sejtvédő hatású antioxidánsoknak köszönheti. A legtöbben ecetes-cukros lében eltett verzióját ismerik, ám ennél a cékla sokkal többet tud – érdemes lé formájában, házilag elkészítve is kipróbálni.
Így készül: A feldarabolt céklagumót legegyszerűbben gyümölcscentrifugában lehet elkészíteni – a cékla léhez adhatunk egy kis alma, illetve sárgarépa levet is, az így kapott italt pedig tovább hígíthatjuk némi vízzel, kevés citromlével.
Csirkehúsleves
Ez a varázsos elixír régóta viseli a koronát a gyógyító táplálékok között. Akár a csirkéből származó cink, a forró étel jótékony hatása, vagy a vitaminokkal, rostokkal teli zöldségek az oka ennek, biztos, hogy feltölti a szervezetet tápanyagokkal.