A szamóca az első tavaszi gyümölcs, szív alakjával, zamatos ízével és bámulatos hatásaival igazi szupernövény. Nyolc szemben annyi a C-vitamin, mint egy narancsban, feleannyi a cukor, mint egy almában és harmadannyi a kalória, mint egy banánban. Az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, és Wolf Andrásnak, az Európai Friss Kalandok program nagykövetének egyik legnagyobb tavaszi kedvence is.
A szamócát már az ókorban is használták gyógyításra, a népi orvoslásban is kedvelt volt a füvesemberek között, de csak napjainkban került a modern gyógyászat középpontjába – mintegy elismeréseként preventív, betegségmegelőző hatásának. Újabb és újabb kutatások bizonyítják, hogy hatóanyagai jelentősen hozzájárulhatnak a civilizációs betegségek megelőzéséhez.
Jelentős C-vitamin, ásványianyag és antioxidáns tartalmának köszönhetően a szamóca csökkenti a vérnyomást, védi a szívet, segíti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rákos megbetegedések megelőzését.
Antioxidánsai megkötik a szervezetben keletkező szabadgyököket, ezzel hozzájárul a tumoros betegségek gyógyításához is. Koleszterin- és zsírmentes, fájdalomcsillapító- valamint gyulladáscsökkentő hatású, immunerősítő. A benne található kálium, K-vitamin és magnézium a csontok egészségének megőrzését támogatják. A szamóca serkenti a szervezetben elraktározott zsír elégetését, elősegíti a fogyást, kalóriatartalma alacsony, rosttartalma pedig magas, így a fogyókúrázók kedvelt gyümölcse. A szamóca nemcsak egészségünk, de fiatalságunk és szépségünk hatékony támogatója is, hiszen megakadályozza a bőr megereszkedését, lassítja az öregedés folyamatát, biotin tartalma pedig a hajat és a körmöket erősíti.
Számtalan pozitív hatása mellett a szamóca egy kiemelkedően jó ízű, finom, illatos gyümölcs, ami frissen a legjobb, de készíthetünk belőle süteményeket, joghurtot, fagylaltot vagy turmixot is. Ne felejtsük el, hogy a szamóca szezonban ajánlatos gondolni a télre: ha fel akarjuk tölteni a kamrát, mélyhűtőt ebből a vitamindús finomságból, most van itt az ideje. Főzhetünk belőle lekvárt, szörpöt, amelyek ízlés szerint ízesíthetők – például citrommal, mentával. Szép szem szamócákat egészben is lefagyaszthatunk, később tökéletes lesz turmixba, levesbe, vagy épp limonádéba, de tartósíthatjuk szárítással, aszalással, kandírozással is. Bármelyik módszert választjuk, a lényeg, hogy a gyümölcs íze, zamata, illata megmaradjon, hogy a szezon után is élvezhessük.
Akár azonnali fogyasztásra, akár télire vesszük a szezon idején nagy mennyiségben áll rendelkezésre hazai termesztésű, friss szamóca, érdemes azt vásárolni. Ha a szamóca mellé közös családi élményt is szeretnénk, akkor keressünk egy „szedd magad” akciót a közelünkben és ott töltsük fel az otthoni szamóca-készleteinket!