HIRDETÉS
VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
  • RENDELD HÁZHOZ!
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
  • RENDELD HÁZHOZ!
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás egészség

A fermentáció egy tiszteletreméltó hagyomány

Fésüs Veronika főszerkesztő, sportfejlesztési mentor írása

A fermentáció egy tiszteletreméltó hagyomány

A fermentáció története az 1800-as évek közepéig nyúlik vissza, amikor az élesztő vizsgálata először megkezdődött. Azóta számtalan erjesztésről szóló recept született a tejtől a savanyúságig.

Mi a különbség a konzerv és az erjesztés között? Nos, az egyik az, hogy a konzervkészítéshez meleg vagy hideg ecetet kell önteni a zöldségekre, általában néhány fűszerrel. A fermentáció viszont általában csak egyfajta sófürdő.

Bizonyos értelemben a fermentáció és a konzerv teljesen ellentétes, ahol a fermentáció elősegíti az egészséges baktériumok szaporodását, míg a konzerválás kiküszöböli az összes baktérium szaporodását. A fermentáció során probiotikum termelődik, különösen a kefírben és a joghurtban.

Miért érdemes erjeszteni?

  • A természetes erjedésű ételek tartalmaznak probiotikumokat, és elősegítik, hogy egészséges maradjon az emésztőrendszer.
  • Ha van kiskerted, az egy nagyszerű lehetőség arra, hogy saját termesztésű ételt fogyassz.
  • Az erjesztett ételek finomak.
  • Az elindulás egyszerű.

A városi csapvíz klórt tartalmaz, amely gátolhatja az erjedési folyamatot, ezért feltétlenül használj szűrt vagy desztillált vizet.

Erre figyelj!

A helyes fermentálás ropogós savanyúságot és tiszta sóoldatot eredményez. Ha a savanyúság pépes, akkor lehet, hogy rossz baktériumok vannak az edényben. Ez nem feltétlenül baj. Ha nem penészes, akkor nem fog ártani.

Nézzünk utána az alábbi szempontoknak, mielőtt belekezdünk:

  • Érdemes tisztázni, hogy mik a fermentált ételek?
  • Mi a különbség a pácolás és az erjesztés között?
  • Hogyan készítsünk sóoldatot?
  • Erjesztés forró időben
  • Mennyi sót használhatok?
  • Milyen ételeket erjeszthetek?
  • Az ételek erjesztésének előnyei
  • Fermentált ételek tartós tárolása

Könnyű, erjesztett sárgarépa, amely kiválóan alkalmas ebéd kiegészítőként vagy a vegetáriánus étrendhez. Mindössze 4 nap alatt elkészül:

 

Hozzávalók:

1 kg bio sárgarépa

2 teáskanál himalájai só

2 citrom héja

1 evőkanál édesköménymag

 

 

 

 

 

Elkészítés:

 

  • Fertőtlenítsd a befőttesüveg száját, és a fedelét.
  • Hámozd meg a sárgarépát, és vágd azokat kb. 0,5–1,5 centiméter szélesre és 7,5 centiméter hosszúságúra.
  • Egy külön mérőpohárban keverjük össze a sót 2 csésze vízben, hogy elkészítsük a sóoldatot. Keverjük addig, amíg teljesen fel nem oldódik.
  • Csomagold a sárgarépa darabokat üvegedénybe úgy, hogy egyenesen álljanak.
  • Öntsd a sóoldatot a répákra, majd egy tiszta késsel távolítsd el a sárgarépa körül lévő légbuborékokat. Ahhoz, hogy az alapanyagokat a sós lé alá szorítsd, használj nehezéket annak érdekében, hogy egyenletesen érje a sós lé a répákat.
  • Adj hozzá citromhéjat és édesköménymagot.

Helyezd napfénytől és hőtől távol, és hagyd, hogy 3-4 napig erjedjen.

Az erjedés akkor fejeződik be, amikor a fermentációs légzár belemerül az üvegedénybe.

Miután az erjedés befejeződött, távolítsd el a nehezéket az üvegedényből, és cseréld ki egy szokásos konzervdobozos fedőre. Hűtsd le az elkészült répákat.

Megjegyzések:

A citromhéjat és a fűszereket ki lehet hagyni ebből a receptből. De lehet olyan fűszerekkel is játszani, mint például a cayenne bors, a fokhagyma, a bazsalikom levél, a citrus héja, a szárított paradicsom és más ízletes gyógynövények és fűszerek. Mivel az erjesztés csak 4 napot vesz igénybe, könnyen elkészítheted az ízprofilok széles skáláját.

AMIT NEHEZÉKNEK HASZNÁLHATSZ:

– kisebb befőttesüveg vagy pohár, vízzel töltve

– máz nélküli kerámia leszorító

– káposztatorzsa, káposztalevél

– almakarika

– zellerszár

Fésüs Veronika főszerkesztő, sportfejlesztési mentor írása

Cimkék: egészségegészségesegészséges életmódétkezésrecepttáplálkozászöldség

Előző bejegyzés

Futópados edzés kezdőknek

Következő bejegyzés

Ha valami még nem kerek

Következő bejegyzés
Ha valami még nem kerek

Ha valami még nem kerek

FACEBOOK

Legfrissebb bejegyzések

Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

A mozgástanulás szakaszai

2021. január 15.
Ne féljünk az önvizsgálattól!

Ne féljünk az önvizsgálattól!

2021. január 14.
Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

Intuitív életvitel

2021. január 13.
Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

Tej nélkül az élet

2021. január 11.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • celeb
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • hírek
  • horoszkóp
  • interjú
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

A mozgástanulás szakaszai

2021. január 15.
Ne féljünk az önvizsgálattól!

Ne féljünk az önvizsgálattól!

2021. január 14.
Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

Intuitív életvitel

2021. január 13.
Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

Tej nélkül az élet

2021. január 11.
Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

Meddig őrizgesd a kozmetikumaidat?

2021. január 08.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Általános szerződési feltételek
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
  • RENDELD HÁZHOZ!

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről