A nyári nagy melegben az immunrendszerünk megerősítésében nemcsak a rendszeres testmozgás és a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás, de a megfelelő folyadékfogyasztás is elengedhetetlenül fontos. A népszerű nyári elfoglaltságok, például napozás, kirándulás, túrázás, megnövelik a szervezet folyadék- és ásványianyag-szükségletét, ezért a minőségi folyadékfogyasztásra érdemes külön figyelmet fordítani.
A víz az emberi test egyik legfontosabb alkotóeleme, szervezetünk majdnem 60 százalékát adja. Fontos szerepe van a tápanyagok szállításában és a belső hőmérsékletünk szabályozására is hatással van. Táplálja és védelmezi az ízületeinket, miközben kimossa szervezetünkből a káros anyagokat és segít a nyáltermelésben is. Ha nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű folyadékot, a szervezetben vízhiányos állapot lép fel, aminek számos káros következménye lehet: fejfájás, fáradtság, koncentrációképesség hiánya vagy éppen a szédülés. A tartósan fennálló dehidratáltság életveszélyes állapotot is eredményezhet, melyet egy kis figyelemmel könnyedén elkerülhetünk.
Testalkatunk és az életkor is meghatározó
Azt, hogy mennyi a napi folyadékszükségletünk, számos tényező befolyásolja. Az életmódunk és az elfogyasztott ételek is nagyban befolyásolják a megfelelő mennyiség meghatározását. A táplálkozási szakemberek átlagosan a napi 2,5 literes vízfogyasztást javasolják, mely jótékony hatással van a vese működésére: a bőséges folyadékfogyasztás segíti megtisztítani a szervezetet a sótól, húgysavtól és a méreganyagoktól, így csökken a krónikus vesebetegségek kialakulásának esélye is.
Ételeink, mint víztározók
A legtöbben csak az ivással bejuttatott folyadék mennyiségét veszik figyelembe, pedig az ételek, amiket elfogyasztunk, általában tartalmaznak vizet. Szerencsére a levesek a magyar gasztronómia kedvelt szereplői, melyeket sokféle alapanyagból, hidegen vagy melegen fogyasztva, változatos elkészítési módokkal tudunk beilleszteni táplálkozásunkba. Így nyáron a lédús zöldségek és gyümölcsök is segíthetnek szervezetünk hidratálásában. A görögdinnye, a sárgabarack, illetve az eper közel 90 százaléka víz. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással nagyjából 1-1,2 liternyi folyadékhoz juthatunk minden nap.
Ezeken kívül minden vizet tartalmazó ital hozzájárul a folyadékszükségletünkhöz, beleértve a zöldség- és gyümölcsleveket és a teát is, melyekkel ráadásul energiát, szénhidrátot, élelmi rostot, ásványi anyagokat és vitaminokat is juttathatunk a szervezetünkbe.
Mindenképp javasolt a 100%-os gyümölcs-, illetve zöldségleveket választani az alacsonyabb gyümölcstartalmú, cukrozott termékek helyett.
Ha ezen a nyáron is a megfelelő törődést szeretnéd adni magadnak és a testednek, az elfogyasztott ételek kiválasztása mellett az optimális mennyiségű és összetételű folyadék választására is érdemes figyelned.
Horváth Tünde táplálkozási szakértő, a MeTime stúdió tulajdonosának írása