HIRDETÉS
VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
  • RENDELD HÁZHOZ!
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
  • RENDELD HÁZHOZ!
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás egészség

A gyümölcsfogyasztás 5 szabálya

A gyümölcsfogyasztás 5 szabálya

Bármennyire is furcsa, a gyümölcsfogyasztás nem minden esetben áldásos, sőt van, amikor kifejezetten rosszat teszünk, ha belőle falatozunk. Hogy elkerüljük a puffadást, és lehetőleg minél több vitamint vigyünk be, fogadjuk meg az alábbi szabályokat!

1. Délelőtt kerüljön a tányérra

Örök dilemma, hogy a gyümölcsöket pontosan melyik napszakban érdemes fogyasztani. Szervezetünk ritmusát és befogadóképességét tekintve – amely az adott éghajlati öv sajátosságaitól függ – legoptimálisabb a délelőtti fogyasztás, ilyenkor fejtik ki leginkább áldásos hatásukat. A gyümölcscukor feldolgozása is könnyedén megy ilyenkor a szervezetünknek. Ebéd után közvetlenül semmiképpen ne együnk gyümölcsöt, főként, ha húst vagy nehezebb emésztésű ételt fogyasztottunk, mert erjedési folyamatok indulnak be a gyomorban. Ha délután mégis megkívánjuk, mindig elsőként azt fogyassuk és némi szünetet tartva folytassuk az étkezést!

2. Ha lehet, nyersen fogyasszuk

A rendszeres gyümölcsfogyasztás nem csak diéta idején fontos, hiszen szervezetünk vitamin-, élelmirost- és nyomelem szükségletének nagy részét ily módon biztosíthatjuk. Alapszabály, hogy amit lehet, nyersen fogyasszunk, mivel a tápanyagok a nyers gyümölcsből szívódnak fel a leghatékonyabban. Már akkor is veszítenek vitamintartalmukból, ha felszeleteljük őket és kifacsarjuk a levüket, mert oxidálódnak az értékes anyagok.

3. Ne szedjük le a héját

Az alma az egyik leguniverzálisabb gyümölcs: számos vitamin – folsav, magnézium, kalcium, A- és B-vitamin- és nyomelem forrása, amelyek főként a héjában találhatók meg. Azaz nem elég, ha csak a húsát fogyasztjuk el, a héját se dobjuk ki, abban van ugyanis a pektin is, ami segíti az emésztést, csökkenti a koleszterin szintet, enyhíti a szervezet gyulladásos folyamatait és tisztítja a bélrendszert. Igaz ez más héjas termésre, így például a szilvára, szőlőre, körtére. A vitaminok és a héj értékes rostanyagai azonban csak azokban a gyümölcsökben élvezhetők, amelyek nem távoli országokból vagy melegházból érkeztek, ezeknél ugyanis inkább hámozzunk, mint megegyük az érleléshez használt vegyszereket!

4. Piacról szerezzük be

A szintetikus műtrágya, a kémiai szerek, a génmanipuláció mind olyan információval töltik fel a gyümölcsöket, amelyek szervezetünkbe kerülve többet ártanak, mint használnak. Egyre több gazdaságban törekednek a természetes módszerek alkalmazására és odafigyelnek arra is, hogy vetésforgó alkalmazásával a föld tápanyagtartalma is megfelelő legyen, hiszen annak hiányában az azon termett gyümölcsök is csak a töredékét tartalmazzák a vitaminoknak. Érdemes a helyi piacon beszerezni a friss árut, ugyanis a szupermarketben távoli országokból szállítják a gyorsérlelt és csekély vitamint, viszont annál több vegyszert, antibiotikumot tartalmazó termékeket.

Egyre többen csatlakoznak a „városi kert” programhoz, amely lehetővé teszi, hogy több család együtt gazdálkodjon egy kis területen és megtermelje a saját fogyasztását fedező zöldség- és gyümölcsmennyiséget.

5. Aszaltat, csak ha muszáj

Cseles táplálék az aszalt gyümölcs, hiszen rendkívül ízletes, tápanyagban gazdag, de fogyasztása közben ne felejtsük el: a kivont víz miatt megemelkedett a finomság cukor- és kalóriatartalma is. Főként betegeknek, lábadozóknak ajánlott vagy rossz étvágyúaknak, akiknek fontos az energia utánpótlás, de diéta idején inkább a frissen termett változatát fogyasszuk. Aszalt gyümölcsöknél nagyon fontos – főként a mazsolánál- az alapos mosás, nem is gondolnánk, mennyi kosz van rajtuk!

Ez való a magyar gyomornak

Érdemes mindig az adott területre jellemző őshonos gyümölcsöt választani, ezek a leghasznosabbak az ott élők szervezete számára. Nekünk az alma, a körte, a ribizli, a dinnye, az eper, a málna, a szeder, szilva, a szőlő és azoknak is a szabadon termett változata a legjobb, méghozzá, természetes érésük idején.

Cimkék: gyümölcsgyümölcsfogyasztástáplálkozásvitamin

Előző bejegyzés

Csípőizületi fájdalmak

Következő bejegyzés

Új és bevált módszerek narancsbőr ellen

Következő bejegyzés
Új és bevált módszerek narancsbőr ellen

Új és bevált módszerek narancsbőr ellen

FACEBOOK

Legfrissebb bejegyzések

Bőrmegújítás biztonságosan

Bőrmegújítás biztonságosan

2021. január 20.
Ragyogó és csillogó ajkak – az új Labello ajakápoló olajoknak köszönhetően

Ragyogó és csillogó ajkak – az új Labello ajakápoló olajoknak köszönhetően

2021. január 20.
Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

Mire tanított meg a Covid?

2021. január 20.

Játékszabályzat – Ariel játék

2021. január 18.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • celeb
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • hírek
  • horoszkóp
  • interjú
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Bőrmegújítás biztonságosan

Bőrmegújítás biztonságosan

2021. január 20.
Ragyogó és csillogó ajkak – az új Labello ajakápoló olajoknak köszönhetően

Ragyogó és csillogó ajkak – az új Labello ajakápoló olajoknak köszönhetően

2021. január 20.
Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

Mire tanított meg a Covid?

2021. január 20.

Játékszabályzat – Ariel játék

2021. január 18.
JÁTÉK – ARIEL

JÁTÉK – ARIEL

2021. január 19.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Általános szerződési feltételek
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
  • RENDELD HÁZHOZ!

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről