Edzőként az a tapasztalatom, hogy a legtöbb be nem teljesült, megtorpedózott diéta és étrend hátterében a lakosság nagy százalékát érintő stressz alapú és érzelmi étkezés áll. Ezek olyan jellegű zavarok, melyek általában egy-egy elakadást jeleznek az egyén élethelyzetére tekintve vagy a személyiségére vonatkoztatva.
Nagyon sok mindent kiolvashatunk egy-egy ember étkezéséből, az étkezés hátterében álló dinamikákból és azt is megtudhatjuk, hogy mit üzen számunkra a saját étkezési mintázatunk. Persze mindezeket az üzeneteket könnyebb megfejteni egy olyan valakivel együtt, akinek van tapasztalata a témában, aki maga is átesett egy-egy étkezéssel kapcsolatos problémakörön, aki ítélkezésmentes és támogatóan lép fel.
Hogy mindezt kicsit kézzelfoghatóbbá tegyem, elmesélem a saját történetemet
Friss anyukaként egy teljesen idegen kultúrában –emiatt többszörösen izoláltan – éltem meg a szülési depresszió egy könnyebb verzióját, ami azonban elég volt ahhoz, hogy az étkezésemmel kapcsolatban ne tudjak kontrollt alkalmazni. A külső-belső kontrollban megjelenő kibillenés egyébként az egyik legtipikusabb probléma érzelmi evés kapcsán. Így köthető ide a stresszkezeléssel kapcsolatos étkezési problémakör is.
Az én életemben ez a kibillenés közel két évig állt fenn. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy bezárjam azt a kört, melyben aztán visszajutottam az identitásom magjához és megújulva, anyaként stabilizáltam a személyiségem.
Kairóban a társaság és annak pozitív hozadékai híján az én boldogságom a kávé és almáspite kombinációja volt. Az almáspite jelentette a magyar mivoltomat, a gyökereimet egy olyan országban, ahol akkoriban amúgy nagy kihívást jelentett ezt a fajta desszertet megvásárolni, lévén ez tipikusan európai sütemény;tehát egyúttal gyakorlatot szereztem a különböző típusú almáspiték elkészítésében is.
20 percnyi nyugalom
Minden egyes kávé és almáspite azt az érzetet volt képes nyújtani, hogy nem estem szét teljesen, még tudom azt, hogy ki vagyok és „NORMÁLIS ESETBEN” pont ezt tenném otthon a barátnőimmel csevegve: kávéznék egy süti kíséretében. Az a 20 húsz percnyi menekülés – mert ma már ezt is értem – gyakorlatilag hibernált egy nem kívánatos állapotba. Én magam hibernáltam önmagam egy olyan képbe, ami már nem volt valóság.
A szembenézést csak sokkal később tettem meg, amikor már a súlyzós edzés sem tudta kompenzálni a szélsőséges étrendem következményeit és egyértelmű volt, hogy változtatnom kell, mert bár vékony voltam, az izomtömegem rohamosan fogyott.
Tehát nekem akkor és ott a szakmám mentette meg a helyzetet, a szakmai kívánalom egy edzővel szemben, hiszen illene példát mutatni is nem csak prédikálni.
Első lépés volt visszaszereznem a kontrollt az étkezés felett
Majd kibogozni azt, hogy mi volt ez az egész ügy a sok almáspitével. Azonnal szerepet vállaltam abban a nemzetközi kismama klubban, amely az első volt Kairóban és beláttam, hogy muszáj más anyákkal találkoznom, kommunikálnom, mert az első években ez lehet a legstabilabb támogatói kör.
Majd gondoltam egy bátrat és elindítottam az első man only boot camp csoportos órát, kizárólag férfiaknak. Akartam , hogy ne csak női körök tükrében lássam magam, hanem egy komplex képet kapjak szakmailag és emberileg, ahogy az Budapesten élve normális lenne.
Az én esetemben ez a történet tehát eléggé komplex hiányokat jelzett, több évnyi munkám van abban, hogy mindezt vagyok képes ennyire objektíven értelmezni és a helyén kezelni.
Mára érzékelem azt is, ha ez a minta visszaszivárog az életembe, ha elmúlik két nap úgy, hogy nem ettem semmi valóban tápláló ételt, arra most már felkapom a fejem és tudatosan ráirányítom a figyelmem az étkezésre. Ugyanakkor abban is segített mindez, hogy edzőként abszolút máshogy álljak a szakmához és a vendégeimhez.
A lehetséges diéta a sor legvégére kerül
A sorrendek felcserélődtek, már nem étrenddel indítunk, hanem egy olyan szakasszal, melyben közösen fedezzük fel a fennálló étkezési mintázatokat. Ez sokkal hatékonyabb módja a személyiség egy-egy lehetséges új étrendre való felkészítését tekintve.
Ez a módszer arra is rávilágított, hogy elenyésző azoknak a vendégeknek a száma, akik képesek kontrollálni az étkezésüket, ha az életük kritikus szakaszban van vagy épp túl nagy stresszel állnak szemben.
Azaz kimondhatjuk, hogy az étkezési problémák egy edzőtermi környezetben mára mindennaposak, ezért ezt figyelembe kellene venni és hozzá kapcsolódó alaptudással felvértezni minden fitnesz szakembert, hiszen az is feladatunk, hogy felismerjük, ha egy-egy vendégnek másfajta támogatásra lenne szüksége – mondjuk egy tehetséges pszichológusra.
Csurgó Krisztina No Diet Personal Training, személyi edző írása