VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás egészség

A jó étkezés gyakorlása a mindennapokban

A jó étkezés gyakorlása a mindennapokban

A 21. század egyik nagy paradoxona, hogy miközben szeretnénk egészségesebben étkezni, természetesebbet enni, éppen az ételek elő- és elkészítésére jut a legkevesebb időnk. Így sokszor maradnak a csomagolt, előre elkészített változatok, amivel időt és energiát spórolunk meg a hétköznapokban, viszont általában sajnos pont ezek a verziók a legkevésbé egészségesek és természetesek az összetételük és adalékanyagok miatt és akkor a csomagolóanyagok miatt keletkezett hulladékmennyiségről pedig még nem is beszéltünk.

Akkor hát tényleg választanunk kell az időspórolás és az egészségünk között?

Döntenünk kell, hogy a macerás főzőcskét szép alakkal választjuk, vagy a kényelmes hétköznapokat, de túlsúllyal?

Ezzel a cikkel arra szeretnék rávilágítani, hogy egy pici újragondolással lehet egyszerű és gyors a fitt étkezés. Persze annyira sosem lesz kényelmes, mint levenni a polcról vagy megrendelni egy csomagolt ebédet, de a jó dolgokba időt és energiát kell fektetni. Íme, 4+1 kérdés, amivel bebizonyítjuk, hogy a jó étkezés gyakorlása nem is annyira átláthatatlan és bonyolult!

MIKOR?

A főzés szóra gondolva sokunknak a konyhában töltött végeláthatatlan órák jutnak eszünkbe, pedig teljesen természetes, hogy a 21. században a nagymama-féle egész estés főzések nem férnek bele a napjainkba. De nem is kell mindennap és órák hosszát főzőcskézni!

A fitness edzők jelszava is az egyszerűség: ha elfoglaltak vagyunk, főzzünk csak hetente maximum 2-3 alkalommal, de akkor többfélét, egyszerre, odafókuszálva.

A kiadagolás és elraktározás egyszerűbbé és nyugodtabbá teszi a következő hetet. Szerencsére a fitt étkezés lényege, hogy minél kevesebb feldolgozáson essen át az alapanyag, így az előre adagoláson kívül rengeteg rapid megoldást is bevethetünk a mindennapokban, a 3 perces salátától a grill csirkéig!

SZTORI: egy vendégem, Erika, heti 1x, szombat délután főz, ilyenkor edényekkel és dobozokkal van tele a konyha, viszont utána mindennap csak kiveszi a megfelelő dobozt a hűtőből, így biztosan nem kell gyorskaját hozatni a munkahelyére!

MIT?

„Az egészséges étkezés a vásárlásnál kezdődik!” – vagyis már a bevásárlás pillanatában el tudjuk dönteni, hogy fitt vagy „melléevős” napunk, hetünk lesz-e.

Mindig dolgozzunk előre: írjunk listát aszerint, hogy milyen menüt gondoltunk ki a hétre, az alapvető dolgokból pedig válasszuk mindig az egészségesebb verziót: pékáruból a rozsos-magvas verziót, felvágottból a csirkemell sonkát, sajtokból az alacsony zsírtartalmút stb.

Vásárlásnál is legyen a jelszó, hogy minél kevésbé feldolgozott és lehetőleg nem csomagolt verziókat válasszunk!

Másik alapszabály: sose menjünk éhesen vásárolni, így nagyobb az esélye, hogy nem is vesszük meg az egészségtelen vagy túl magas kalóriatartalmú ételt és ha nincs otthon a polcon, kisebb eséllyel visszük is be a szervezetünkbe.

SZTORI: egy edző barátnőm, Laura mesélte, hogy mikor elköltözött a szüleitől és saját háztartása lett, csak azzal megszabadult néhány kilótól, hogy az alap élelmiszereket (lisztet, zsiradékot, tejtermékeket, fűszereket stb.) lecserélte egészségesebbre.

HOGYAN?

A fitt konyhatechnikák és eszközök ma már bárki számára elérhetőek és bizony sokszor pont ezek hozzák meg a kedvet a főzéshez! Hiszen kinek ne lenne kedve egy egészséges smoothie-t készíteni egy szuper turmixgépben, vagy előrecsomagolni az ebédet egy menő, BPA-mentes ételtartóba?

Persze nem csak kedvcsinálóként, hanem valóban az egészségesebb megoldásokért is érdemes például a főzőedények típusát megváltoztatni. Az öntöttvas serpenyőket használva például a vasfogyasztásunkat is növeljük. A vas nélkülözhetetlen tápanyag, hiszen a test minden sejtjébe oxigént, illetve az izmokba mioglobint szállít – tehát mondhatjuk, hogy egy ilyen serpenyő egészségesebbé teszi az étkezésünket. De használjuk bátrabban a sütőt és a grillezőt is!

A mioglobin a gerincesek izomszövetében található oxigénkötő fehérje, szerepe az izmok oxigénnel való ellátása hosszabb terhelés esetén. (forrás: Wiki)

SZTORI: mindig is imádtam a fasírtot, de az anyukámtól tanult, olajban sült verzió nem annyira fitt étel. Egyszer csak elkezdtem minimális kenyérrel a sütőben sütni, és ráébredtem, hogy ez még finomabb is!

MENNYIT?

Fontos leszögezni, hogy a főzéskor elkészített mennyiség és a tányéron egy étkezéskor megjelenő mennyiség nem függ össze. Bár érdekesség, hogy ha eleve nagyobb adagot készítünk el és tesszük az asztal közepére, akkor hajlamosabbak vagyunk a tányérra is többet szedni belőle, illetve repetázni! Mégis úgy gondolom, hogy nem feltétlenül az a megoldás, hogy egy-adagnyi ételeket főzünk, már csak időspórolás szempontjából sem – ezért azt javaslom, hogy a „mennyit” kérdésre főzés szempontjából legyen a válasz az, hogy „ahány étkezésre tervezünk”, a napi kalória- és tápanyag bevitel szempontjából pedig hogy „amire a szervezetemnek szüksége van”. Utóbbiról egy táplálkozási szakember segítségével tudhatsz meg többet!

SZTORI: egy vendégem, Niki és egész családja hatalmasat változott attól a naptól, amikor a megfőzött ebédet már a konyhában tányérokra szedték (természetesen ez az adag eltérő volt a 90 kilós apukánál és a 8 éves kisfiúnál…), a maradékot pedig elrakták a hűtő mélyére.

A FŐZÉS ÉS EVÉS MINT RITUÁLÉ

Nagyon izgalmas észrevétel, hogy már az ételek előkészítésével, a hozzáfűzött gondolatainkkal is befolyásoljuk azt, hogy milyen hatással lesz a testünkre a bevitt táplálék. Egy sor kutatás bizonyítja, hogy kevésbé hízékony az, aki „megadja a módját” mind a főzésnek, mind az étkezésnek.

Érdemes átgondolni, hogy a családunkban voltak-e

  • Közös étkezések – vagy csak futtában bekapott falatok?
  • Mondtunk-e, mondunk-e hálát a vacsoráért?
  • Főzés közben teszünk-e elég szeretetet, figyelmet az ételbe?
  • Napi gondként vagy kreatív alkotásként gondolunk a főzésre?
  • Kötünk-e olyan érzelmeket az étkezéshez, ételkészítéshez, mint bűntudat, stressz levezetés vagy jutalmazás – vagy egy természetes, pozitív folyamatként gondolunk rá, ami az élet része?

Egyre több étkezési szakember és edző képviseli azt az álláspontot, hogy a diéta nem a fejben és akaraterőben, hanem „szívben dől el”. Tehát nagyon is lényeges, hogy milyen érzelmi töltettel, hozott szokásokkal és gondolatokkal rendelkezünk a táplálkozással kapcsolatban, ez ugyanis meghatározó a mindennapjainkat, vagyis az egészségünket, alakunkat tekintve.

SZTORI: elképesztő felismerésem volt 8 éve, hogy a szülés utáni ingermentes, csak babázós, magányos hétköznapokban milyen fontos társ- és ingerpótló lett az evés. Az eseménymentes napokban elmenni egy jó édessavanyú kínaiért is élménynek tűnt.

Fontos persze, hogy az ilyen felismerések is csak akkor hasznosak, ha kezdünk velük valamit, változtatunk!

Olvasd el digitálisan a Vital magazint, kattints!

Ez is érdekelhet még

Teljes kiőrlésű gabona – mennyit együnk belőle?
Táplálkozás

Teljes kiőrlésű gabona – mennyit együnk belőle?

2023. január 10.
Fehérje-kiskalauz
egészség

Fehérje-kiskalauz

2022. szeptember 23.
Növényi alapú fehérjeforrás
recept

Növényi alapú fehérjeforrás

2022. szeptember 16.
Mi teszi a tofut olyan népszerűvé?
egészség

Mi teszi a tofut olyan népszerűvé?

2022. szeptember 16.
Következő bejegyzés

Fogyhatunk jógával?

FACEBOOK

Legfrissebb cikkeink

Orrdugulás várandósan?

Orrdugulás várandósan?

2023. január 24.
Huszonévesen kezdődik a ráncosodás elleni küzdelem

Huszonévesen kezdődik a ráncosodás elleni küzdelem

2023. január 19.
Vajon edzésnek számít-e a jóga?

Hátizom erősítés nőknek és férfiaknak

2023. január 10.
Teljes kiőrlésű gabona – mennyit együnk belőle?

Teljes kiőrlésű gabona – mennyit együnk belőle?

2023. január 10.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • Hétindító
  • hírek
  • interjú
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • Női lét
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Szabadság és fantázia Santorini ihletésével

Szabadság és fantázia Santorini ihletésével

2023. január 30.
Veganuár mozgalom

Veganuár mozgalom

2023. január 26.
Sonka kisokos

Sonka kisokos

2023. január 26.
Vitamin ABC

Vitamin ABC

2023. január 25.
Orrdugulás várandósan?

Orrdugulás várandósan?

2023. január 24.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat / Impresszum
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről