Az emlőrák szerte a világban és hazánkban is az egyik leggyakoribb haláloknak számít a nők körében. Pedig megelőzéssel csökkenteni lehetne a kialakulás kockázatát, a rendszeresen elvégzett szűrővizsgálatokkal pedig időben felismerhető és jól gyógyítható a betegség.
A testünk jelez
Az emlőrák a 45-65 év közötti hölgyek között szedi nagy gyakorisággal áldozatait, és ha esetleg nem is tarozunk még a veszélyeztetett korosztályba, akkor is itt van az ideje, hogy megtanuljuk, hogyan kerülhetjük el, hogy mi magunk is áldozattá váljunk. A megelőzés mellett, amely tulajdonképpen teljes körű életmódváltást is igényelhet, a szűrővizsgálatoknak van életmentő szerepe. Nem szabad, hogy a hétköznapok forgása vagy a feladatok, a tanulás, esetleg egy új munka, netalán egy viharos szerelem teljesen eltompítsa természetes és egészséges veszélyérzetünket. Meg kell tanulnunk figyelni testünk jelzéseire, mert bár a rák hangtalanul közeledik, és alattomos módon indul a betegség, a szervezet tiltakozik és kódolt üzenetekkel jelzi, hogy nagy a baj. A rákos sejtek megjelenésekor és burjánzásakor az immunrendszer legyengül, és nagy valószínűséggel azon a területen lobban fel valamilyen heves tünet, amely egyébként is hadilábon állt.
Hatékonyan a sejtek egészségéért
Ma minimum hét olyan élelmiszert tartunk számon, amelyek hatékonyan védenek a sejtek káros burjánzása ellen. És bár nem is rajongunk mindegyikért, ha legalább a felsorolt élelmiszerek felét beépítjük a mindennapi táplálkozásba, akkor már sokat tettünk azért, hogy megóvjuk sejtjeink egészségét. Arról nem beszélve, hogy a rákellenes táplálkozás – egészségmegőrző szerepe mellett – gyönyörűvé varázsolja a hajunkat, a bőrünket, miközben soha nem tapasztalt bomba formába kerülhet az egész szervezet.
Hetedhét védelem
- Víz és víz és víz. Persze kizárólag ásvány- vagy forrásvíz, netalán koffeinmentes tea. Ez utóbbi készülhet csapvízből is, feltéve, ha az tisztított. A napi ajánlott mennyiség 1,5-2 liter. Ekkora folyadékmennyiség már elegendő ahhoz, hogy a szervezet alapvető funkcióit segítse.
- Keresztes virágúak: vagyis a brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta, továbbá a retek vagy a vízitorma olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek védenek a rákkeltő hatásokkal szemben.
- Alma. A húsában és a héjában található hatóanyag gátolja a rákos sejtek elszaporodását.
- Olívaolaj. A hidegen sajtolt olívaolaj igazán ütős ezen a területen, kimagasló az E- vitamin tartalma, valamint sok egyéb más antioxidánst is tartalmaz.
- Paradicsom. Likopin tartalma kifejezetten hatékony a rák megelőzésében.
- Áfonya, málna, eper: ezek a gyümölcsök nemcsak finomak, de C-vitamin tartalmuk miatt igazi bombaként működnek, továbbá kifejezetten gazdagok folsavban. Mindemellett antioxidáns hatásúak, vagyis képesek megkötni a keletkező szabad gyököket.
- Paprika: ismét a varázslatos C-vitamin teszi megfelelő eszközzé, valamint nem hanyagolható el A-vitamin, folsav és kálium tartalma sem.
Ami mindenképp kerülni kell
- égetett húsfélék és égett olajban való sütés
- bőséges zsír (égett zsír)
- mértéktelen alkoholfogyasztás
- sós, füstölt, pácolt húsfélék (nagymértékű fogyasztása)
- adalék- és színezőanyagokat tartalmazó tartós élelmiszerek
Hasznos a futás…
Túl egyszerűnek tűnhet, mégis hatékony a rendszeres futás, hiszen segít a zsír elégetésében és a karcsú forma elérésében, nincs hát más dolgunk, mint naponta, de legalább hetente háromszor világgá szaladni… A lényeg, hogy a már meglévő zsírpárnák olvadjanak le rólunk, vagy a rendszeres testmozgással előzzük meg azok kialakulását. Választhatunk persze más fitnesz ágat is: ússzunk vagy járjunk táncolni, esetleg menjünk el nők számára létrehozott boksz-klubba. Bármi megfelelő, ami segít legyőzni az általános tunyaságot, és amely serkenti annyira a vérkeringésünket, hogy a káros méreganyagok távozni tudjanak a szervezetből, a zsírpárnák pedig eltűnjenek a csípőről.
Stresszmentesen
A mindennapos, rövid ideig tartó stressz (pl. egy munkahelyi konfliktus), ha nem hagy mély nyomot bennünk, nagy valószínűséggel nem lép fel kockázati tényezőként a mellrák kialakulásában. Azonban jó, ha tudjuk, hogy a hosszú ideig tartó, nagyon tartós és erős stresszhelyzet (ilyen lehet egy hozzátartozó elvesztésének a feldolgozása, vagyis a gyászmunka) képes kikészíteni az immunrendszert, vagyis kiszolgáltatja a szervezetet a rák kockázatának. Ha mérhetetlen bánat ért minket vagy képtelenek vagyunk feldolgozni egy negatív életeseményt, kérjünk időben szakembertől segítséget. A mindennapi stressz feldolgozására, a lélek üdítésére pedig szánjunk naponta minimum fél órát: jógázzunk, meditáljunk, esetleg válasszunk valamilyen relaxációs gyakorlatot.
Kassai Tini