A tojás számtalan módon felhasználható, ennek megfelelően gyakran vásároljuk, szinte napi szinten használjuk. Ugyanakkor van pár dolog, amire fontos odafigyelni már a vásárláskor is.
A kód
Ha tojást vásárolunk, tartsunk be néhány szabályt, például ne vásároljuk meg a hiányos jelölésű, sérült, törött, szennyezett héjú tojás! A helyi piacon beszerzett tojások esetében a fogyasztók találkozhatnak jelölés nélküliekkel is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre. Azonban az értékesítés helyén ezeknek a termelőknek is fel kell tüntetniük a nevet és a gazdaság címét i. Figyeljünk a minőség-megőrzési időre – ami tojások esetében a tojásrakástól számított 28 nap. A nyers tojást tartalmazó ételekhez mindig friss tojást vásároljunk! De mit is jelent a jelölés kódja?
A jelölés élelmiszer-biztonsági szempontból fontos, hiszen ez a kódsor teszi lehetővé a tojás nyomon követhetőségét, akár a csirketelepig. A tojás felületén, hét részből álló nyilvántartási szám első része tartalmazza, hogy a tojás milyen tyúktartási módból származik:
1: szabadtartás
2: alternatív tartás
3: ketreces tartási rendszer
0: ökológiai tartás
A tojáskód második részében két betű jelöli azt az országot, ahonnan a tojás származik (Magyarország: HU) Találkozhatunk más, lengyel (PL), litván (LV) és spanyol (ES) tojással is. A kód harmadik eleme 01-től 20-ig jelöli a megye és a főváros kódját. A negyedik rész az állategészségügyi kerület száma. Ebből tudjuk, hogy melyik ellenőrző hatóság felelős a termék élelmiszer-biztonsági ellenőrzéséért, az ötödik elem pedig a tojótyúkot jelöli (T). Az állattartó telep sorszáma következik ezután, majd az istálló száma.
Mosni vagy nem mosni? Hűteni vagy nem hűteni?
Kezdjük a mosással! A tojást kizárólag felhasználás előtt érdemes megmosni, ha annyira szennyezett, hogy ez mindenképpen szükséges. Kifejezetten káros tehát megvásárlás után egyenként megmosni, és mosva tárolni. Ennek az az oka, hogy a tojás héján van egy láthatatlan, rendkívül vékony réteg, ami természetes úton,
tojásrakás során kerül rá, és ez megvédi az amúgy porózus héját attól, hogy a pórusokon bármilyen baktérium bekerülhessen a tojásba. Amikor megmossuk, ezt a záró réteget eltávolítjuk, és így szabaddá tesszük a tojás héján lévő apró pórusokat, utat nyitva a baktériumoknak.
Folytassuk a hűtéssel! A tojást nem kell hűtve tárolni. De lehet. Mindkét tárolás megfelelő az eltarthatóság szempontjából, de fontos, hogy ha betettük a tojást a hűtőbe, akkor már ne vegyük ki mindaddig, míg fel nem használjuk. Ez azért fontos, mert ha a tojás hőmérséklete változik, pára csapódhat le rá, ami ugyanúgy megsemmisíti a vékony fertőtlenítő réteget a héjon, és ugyanúgy megnyitja a héj pórusait a kórokozók előtt, mint a mosás.
Forrás: Konyhasziget magazin