Az ősz beköszöntével nemcsak a ruhatárunkban történik változás, hiszen előkerülnek a vastagabb pulóverek, eltesszük a szoknyákat, rövidnadrágokat jövőre, hanem a spájzunk, hűtőnk tartalma is megváltozik. A piros bogyós gyümölcsök és az ízletes dinnye helyett már inkább szőlőt és körtét vásárolunk. Az októberi hónap pedig a sütőtök szezonja.
A sütőtök kedvező hatásait már az indiánok is ismerték, és számos felhasználási módja közül biztosan mindenki megtalálja azt a formát, ahogyan szívesen fogyasztja. Nem is érdemes kihagyni az étrendünkből, hiszen nemcsak nagyon finom, pénztárcabarát, de számos egészségmegőrző tulajdonsága mellett még a fogyókúrát is támogatja.
- A sütőtököt a szépészeti ágazat is felfedezte, hiszen magas A-vitamin-tartalmának köszönhetően késlelteti az öregedést, segíti a bőr fiatalos fenntartását. E- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően egészségesebbé teszi a bőrt.
- A magas A-vitamin-tartalma miatt ajánlott a fogyasztása a szemünk egészségéért. Javítja a látást és a benne található karotinok csökkentik a szürkehályog kialakulását. Segíti a sejtkommunikációt és serkenti az immunrendszert is, amely a benne található magas C-vitaminnak is köszönhető.
- Az immunrendszert erősíti a magokban található magas cinktartalom is, amely óvja a szervezetet az oxidatív károsodástól.
- Rostban gazdag étel, így jótékony hatással van emésztésünkre is. Segíti a fontos tápanyagok felszívódását és a sütőtökben található rostok segítik a megfelelő emésztést. A benne található rostok miatt hosszan tartó teltségérzetet biztosít, a magas káliumtartalom pedig segíti a szervezetben található felesleges víz és só kiürülését.
- A szervezetünkben segít csökkenteni a gyulladásokat a benne található karotinoknak köszönhetően. Az alfa-karotin megelőzi a daganatok kialakulását és növekedését, a béta-karotin pedig az érelmeszesedést.
- A magas káliumtartalmának köszönhetően segíti a vérnyomás szabályozását és helyreállítja a szervezet elektrolit-egyensúlyát egy-egy keményebb edzés után.
- A sütőtök támogatja a vese, a tüdő és a szív egészséges működését, csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.
- A benne található B-komplex vitaminok és omega-3 zsírsavak mind a nők, mind a férfiak esetében növelik a termékenységet. Csökkenti a stresszt, szabályozza a termékenységi hormonokat és segíti a nemi szervek vérkeringését.
A sütőtököt fogyaszthatjuk akár főételként, desszertként vagy készíthetünk belőle ízletes leveseket, salátákat is, így biztosan mindenki megtalálja a szájízének valót. Nem csak a húsát fogyaszthatjuk azonban, hanem a magjait is, amelynek szintén számos egészségre gyakorolt jótékony hatása van. Bár 100 grammja 623 kalóriát és 50 gramm zsírt tartalmaz, szénhidráttartalma 3,3 grammal nagyon alacsony, fehérjetartalma pedig kiemelkedően magas, 34 grammal. Egész évben kapható, héjas és pörkölt formában akár snackként is fogyaszthatjuk, magas zsírtartalma miatt persze csak mértékkel.
Nyers és hántolt formájából akár magtejfölt is készíthetünk, ami kiválóan beilleszthető a vegán táplálkozásba.
Megvásárolhatjuk tökmagolaj formájában, amely kiváló adalék lehet salátákhoz. Liszt formájában pedig a paleo és a vegán konyha egyik alapanyaga. Ha eddig még nem tettük volna, mindenképpen érdemes becsempészni a konyhánkba ezt a csodálatos narancsszínű zöldséget, hiszen nemcsak finom, de számos egészségre gyakorolt pozitív is hatása van.
Róka Eszter sporttáplálkozás- és táplálékkiegészítés-tanácsadó írása