Van egy jó hírünk: szike helyett enned kell! Méghozzá színes gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek mindent tudnak, amit egy jó arckrém, csak éppen belülről ápolják szervezetedet. Csak azt kell tudnod, melyik színű mire való. Mi most ebben segítünk!
Piros: A napvédelem guruja
A gyümölcsök, zöldségek piros színét a bennük található flavonoidok és karotinoidok adják, amelyek megkötik a káros szabadgyököket, így védelmezik a bőrt a környezeti hatásokkal, a korai öregedéssel szemben. Az ételek piros színű alkotóelemei ugyanakkor antibiotikus hatásúak, csökkentik a vérnyomást és védenek a rákos elváltozásoktól. A paradicsom likopinja természetes UV-védelemmel látja el szervezetünket, így ha valaki rendszeres paradicsomfogyasztó, bőre természetes védekezőképességét három-négyszeresére növelheti a káros napsugárzással szemben. Már egy marék vörösáfonya fedezi napi C-vitamin-szükségletünket. A savanyú piros bogyók – ribizli, áfonya, málna – a bőr és a kötőszövet rugalmasságát növelik, belső botoxként hatnak a bőrre, serkentik az emésztést és védenek a szabadgyökökkel szemben.
Zöld: A méregtelenítés nagymestere
A klorofill és a glükozinolátok adják a növények zöld színét, s egyben méregtelenítő, sejtvédő képességüket. A spenót, a saláta, a mángold, a brokkoli, a kelbimbó, a petrezselyem nagy mennyiségű biotint is tartalmaz, rendszeresen fogyasztva a bőr szerkezete megerősödik, élettelivé, ragyogóvá, teltté válik, csökkennek a gyulladások. A zöldek fokozzák az anyagcserét, a vérkeringést, természetes májvédők, javítják a szervezet vitaminellátottságát és ellenállóképességét és az sem utolsó szempont, hogy a tumoros elváltozások, főként a bőr- és vastagbélrák ellenszerei. S ha ez még nem lenne elég, ciszteintartalmuk igazi fiatalító elixírként hat, megállítva a test oxidációs folyamatait.
Kék és lila: A baktériumgyilkosok
A vöröses és kékeslila zöldségek és gyümölcsök javítják a memóriát, fokozzák az agy vérellátását, helyreállítják az idegsejtek kapcsolódásait, jó hatással vannak a nyirokrendszer működésére, az erek egészségének megőrzésére, stabilizálják a vércukorszintet, csökkentik a koleszterinszintet, gátolják a sejtek öregedését, kiemelten antioxidáns hatásúak, csökkentik a rákos és kiválasztószervi megbetegedések kialakulását. A padlizsán, a szilva, a pirosszőlő-fajok, a lilakáposzta és a lilahagyma a rákmegelőző és a sejtek öregedését lassító hatóanyagaik miatt ajánlott. A lilakáposzta ösztrogéntermelődést szabályozó hatóanyaga nagy segítség nőknek változókorban.
Fehér: A szépség-felelős
A fehér zöldségek és gyümölcsök magas kálium- és magnéziumtartalmuk miatt csökkentik a koleszterinszintet, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát és erősen antibakteriális hatásúak – különösen a fokhagyma és a gyömbér. A spárga joggal nevezhető szépségzöldségnek, mivel a benne nagy mennyiségben megtalálható aszparagin sejtfiatalító, tele van vassal, folsavval és kalciummal. Vízhajtó, vértisztító, méregtelenítő hatása miatt vesedoktornak is becézik. Ha valaki bőrproblémákkal küzd, érdemes spárgakúrát beiktatnia, az eredmény nem marad el!
Sárga: A vitaminbomba
A sárgának sok árnyalata lelhető fel gyümölcsökben és zöldségekben, amely a bennük levő lutein és flavonoidok eltérő mennyiségétől függ. A sárga színt adó vegyületek antioxidáns hatásúak, a sejtek megsérült szerkezeti elemeinek regenerálódásában is szerepet játszanak és a szembetegségek ellen védenek, segítenek megelőzni a szürkehályog és más szemkárosodások kialakulását. A kukoricában lévő mekonin csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát, a citrom magas C-vitamin-tartalma ismert, a banán főleg magas káliumtartalma, vérnyomáscsökkentő hatása miatt előnyös. A sárga paprika az egyik legvitamindúsabb zöldség, amely a „sárgák” előnyös hatásain túl javítja az emésztést és erősíti a test védekezőképességét. Az ananász a másik favorit, hiszen magas C-vitamin- és magnéziumtartalma mellett egy olyan enzimet tartalmaz, amely segíti a zsírégetést. Ázsiában pedig nem csak belsőleg, hanem levét és pépjét arcra és testre is kenve, külsőleg is használják, közismert szépítő, feszesítő hatása miatt.
Narancssárga: A barna bőr elixírje
A narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben a sok C-vitamin mellett sok a karotin és a béta-karotin, amelynek antioxidáns hatása rákmegelőző, a szívet és az immunrendszert erősíti, óvja az úgynevezett látásbíbort és a bőr sejtjeit, így lassítja az öregedés folyamatát. A béta-karotin szervezetünkben A-vitaminná alakul. Sütőtök, sárgarépa, sárgabarack, mangó rendszeres fogyasztásával a bőr egészségesen telt fényűvé válik és könnyebben barnul, a nyaralás színe pedig sokáig megmarad.