Télen teázni igazán kellemes, és nem utolsó sorban egészséges is.
Mi nem ragaszkodunk a délután öt órához; reggel, délelőtt, ebéd után, kora este, vagy lefekvés előtt: bármely napszakban hódolhatunk a forró, illatos, jó ízű kortyok örömeinek. Az igazi tea átmelegít, fölfrissít, megnyugtat. Ahhoz, hogy teljes aromájában élvezhessük ezt a finom nedüt, érdemes megtanulnunk a teakészítés fő alapszabályait.
1. Válasszunk megfelelő vizet!
Nem is gondolnánk, hogy a teafüvön kívül mennyire fontos a víz minősége. A legfontosabb, amit a víz választásánál figyelembe kell vennünk: a víz kalciumtartalma és TDS értéke – amely megmutatja, hogy mennyi ásványianyagot és sót tartalmaz oldott formában-. Ideálisnak a szénszűrővel szűrt vizek, hegyi patakok, források vize mondható, míg a túl kemény vagy magas ásványi anyag tartalmú csapvíz vagy ásványvíz már korántsem olyan jó választás.
2. Forraljunk frissen!
Nagyon fontos, hogy csak frissen forralt vizet használjunk, mert a kétszer forralt víz negatív hatással van a tea ízére: a vízben a levegőből oldott gázok, elsősorban szén-dioxid találhatók. Amikor újraforraljuk a vizet, csökkentjük a benne lévő szén-dioxid szintet, így csökken a víz savas kémhatása. A csökkenő savasság pedig befolyásolja a koffein és a teában található polifenolok karakterét, megváltoztatja az elkészült tea ízét és színét is.
3. Teafüvet csak ésszel!
Egy csésze teához átlagosan 200-250 ml vízre van szükség, pont annyira, amekkora egy átlagos teáscsésze űrtartalma, ehhez pedig 2 g – két teáskanálnyi- teafű dukál. Három perc áztatással minden kinyerhető a teából: az ereje, az íze, a textúrája és az antioxidáns-tartalma is. Ha lágyabb teát szeretnénk, soha ne az áztatási időt rövidítsük le, hanem öntsük fel egy kevés forró vízzel. Persze az áztatási idő függ a tea fajtájától is: míg a fekete teák igénylik a 3-5 perces áztatást, az oolong és a zöld tea már 2 perc után kiadja jól ismert zamatát.
4. Kevergessük!
A tea időnkénti kevergetése és ázás közbeni lefedése biztosítja, hogy a víz és a tea tökéletesen keveredjen el, ez a garancia arra, hogy teánk kibonthassa színét, élénk aromáit és karakteres illatát.
5. Ízesítsük természetesen!
Ízesítésre a legjobb, ha a természet kelléktárából válogatunk: használhatunk mézet, mentalevelet, fahéjat, lime-ot. Soha ne nyomjuk el a tea valódi aromáit mesterséges ízesítéssel!