Energiát ad, felmelegít és másnap is tökéletesen finom. Ez a hús-, tej- és gluténmentes receptünk nagy őszi, téli kedvenc lehet nálatok is! Ráadásul még a húsimádók sem hiányolnak majd semmit belőle. Kell több indok, hogy kipróbáld ezt a nagyon finom chilis bab receptet? Munkára fel!
Hozzávalók:
- 50 dkg száraz fejtett vörös bab
- 20 dkg mirelit kukorica
- 1 nagy fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- egy kis olaj vagy akár szalonnazsír
- 3-4 dl házi sűrített paradicsomlé (lehetőleg házi), vagy1 kg friss lédús érett paradicsom
- 2 nagyobb babérlevél
- 1-1 csapott mokkáskanál oregano, bazsalikom, kakukkfű, csombor, majoránna, római kömény, rozmaring
- 1 csipet fahéj
- Chilipor vagy apróra vágott friss chili és őrölt bors ízlés szerint – ki mennyire szereti csípősen.
- só
Ha van otthon valamilyen zöldésgből maradék, azt is bátran belefőzheted – nagyon finom például a sárgarépával, fehérrépával, zellerrel.
Előkészítése:
A babot áztasd be éjszakára.
Elkészítése:
- Tedd fel főni a babot (tiszta vízben) 2 babérlevéllel és egy teáskanál egész vegyes borssal. Párold, míg puha nem lesz , és a víz épp csak hogy ellepi, főzés közben folyamatosan ellenőrizd, és, ha szükséges apránként pótold. Az utolsó 15-20 percben dobd mellé a répa-féléket.
- A kukoricát külön edényben párold puhára egy kis olajon és vizen.
- Dinszteld üvegesre kevés olajon (nem vegánok szallona zsíron) az apróra vágott hagymát egy kis vízzel – ezt érdemes magasfalú, fedeles serpenyőben végezni.
- Majd fűszerezd ízlés szerint alakítva az arányokat, add hozzá a zúzott fokhagymát, majd a sűrített paradicsomot. Lefedve rottyants rajta egyet majd mehet mellé a bab (vizével) és a kukorica (vize nélkül).
- Lefedve főzd még nagyjából 10 percet, míg összeérnek az ízek.