A zabkorpa vagy zabpehely egy egészséges reggeli része lehet, amivel igazán jól indíthatjuk a napot. Lássuk, miben is rejlik az ereje!
A zab egy különösen tápláló gabonaféle: gazdag B-vitaminokban, amelyek elengedhetetlenek az anyagcsere-folyamatok megfelelő működéséhez. Ásványianyagokban is gazdag, tartalmaz például káliumot, magnéziumot és foszfort is.
A zabban található béta-glükán rost csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezzel védi szív- és érrendszerünket. Magas élelmi rosttartalmának köszönhetően hamar eltelít, így ha zabot reggelizünk, könnyebben elkerülhetjük a nem kívánt nassolást a délelőtt folyamán.
Ezen kívül a magas rosttartalma segíti az emésztést valamint a vércukorszint ingadozását megelőzni, így nem csoda, ha a legnépszerűbb gabonafélék közt tartják számon. Tejben vagy vízben megfőzve, esetleg müzlihez keverve, joghurttal, gyümölcsökkel kiegészítve egyaránt fenséges.
Hozzávalók 1 fő részére:
- 50 g zabkása (kis vagy nagy szemű)
- 300 ml tej
- 1 db banán
- ízlés szerint mazsola
- ízlés szerint narancs
Elkészítés: Mérjük ki a zabkását, majd adjuk hozzá a meleg tejet. Hagyjuk állni 1-2 percig, majd vágjuk rá a cgyümölcsöket vagy ami van otthon. Majd szórjuk meg mazsolával.