A karácsony előtti időszak izgalommal tölt el mindenkit. Egy az egészségünket támogató adventi naptár, minden tekintetben kifizetődő. Kezdjünk el visszaszámolni, miközben feltöltjük testünk „raktárait” értékes vitaminokkal.
Testőrök az egészségünk védelmére
- Biotin
A H-vitaminként ismert biotin a komplex B7-vitamin kiterjesztése. Biotin segít az energiafogyasztásban átalakítani az elfogyasztott zsírt, fehérjét és szénhidrátot.
Biotin források:
- Máj, tojássárgája, diófélék és magvak, lazac, édesburgonya, bogyók, étcsokoládé, karfiol, földimogyoróvaj (bio), tejtermék
- Inozit
Az inozit B-vitamin egyik fajtája, melyet korábbi kutatások természetes nyugtatószernek minősítettek. Csökkenti a szorongást és a feszültséget, a magas vérnyomásban szenvedőknek is hatásos. Karácsonyi időszakra kifejezetten ajánlott.
Miben található?
- húsfélék, tej és tejtermékek, gabonafélék, gyümölcs- és főzelékfélék és olajos magvak, de az agyban és kisebb részben a májban is képződik.
Az élelmiszerekből a fitáz nevű enzim segítségével szabadítható fel a megfelelő mennyiségű inozit. Ezt viszont csak egészséges emésztőrendszerrel lehet elérni. Ha a koffein szerelmesei vagyunk, akkor az kártékonyan hat az inozit felszívódására.
- PABA
A para-amino benzoesav (más néven PABA vagy Bx-vitamin) egy nem hivatalos vízben oldódó B komplex vitamin. Nem tekintik valódi vitaminnak, mivel része a B9-vitaminnak és a szervezetben bélbaktériumok által jön létre. Azonban egy erős antioxidáns, egészségesen tartja a bőrt és a hajat.
Ennek a tápanyagnak a jó táplálékforrása az alábbiak:
- Zöld leveles zöldségek, gomba, szerves húsok (például a máj és a vesék), teljes kiőrlésű termékek.
- Nátrium
Az emberi szervezetben körülbelül 80-100 gramm nátrium található meg, melynek nagyobb része oldott állapotban van, kisebb részét pedig a csontok, kötőszövetek raktározzák.
Nátriumot minden élelmiszer tartalmaz, további mennyiséget az élelmiszeripar ad hozzá.
- Mangán
Egy felnőtt szervezetében 10-20 mg mennyiségben található meg, ami nem számít nagy mennyiségnek, ennek ellenére számos enzim felépítésében és működésben vesz részt.
Miben található meg?
- gabonafélék, dió és mogyoró.
- Króm
A króm ismert előnyei a vércukorszint és a cukorbetegség szabályozása, jól hat szív és az agy egészségére, segít a súlyszabályozásban.
A króm legjobb forrásai:
- teljes kiőrlésű gabona, illetve a korpa, a hüvelyesek, a hús, a máj és a sajt.
- Vanádium
A vanádiumot sokáig mérgező elemként tartották számon és bár megítélése azóta sokat változott, pontos szerepét mindmáig nem tisztázták az emberi szervezetben.
Alkalmazzák diabetikus és a cukorbetegség kezelésére, ezenkívül alacsony vércukorszint (hipoglikémia), magas koleszterinszint, szívbetegségek és egyéb állapotokra esetében is..
Legjobb forrásai:
- borok, gyümölcslevek, olajos magvak.
- Szelén
Testünknek számos létfontosságú funkciójához szükség van rá. Fontos szerepet játszik a pajzsmirigy egészségében, a kognitív funkciókban, az oxidatív stressz elleni védelemben, és egyebek mellett az anyagcsere megfelelő működésében is.
Jó szelén források:
- tengeri állatok húsa, illetve a vese, a máj és a teljes kiőrlésű gabona.
- Klór
A klór a sósav alkotórészeként a gyomorsavban található, amely az emésztés munkáját segíti és készíti elő.
Előfordulása nagy mennyiségben a konyhasóban van.
- Jód
A jód egy ásványi anyag, amely nagyon kis mennyiségben fordul elő a pajzsmirigyben, az izmokban, a bőrben és a testzsírban. A jód legismertebb előnye, hogy támogatja a pajzsmirigy működését és a pajzsmirigyhormonok termelését.
Ezekkel a jódtartalmú ételekkel fedezheted a napi mennyiséget:
- hínár, foltos tőkehal, fekete tőkehal, tőkehal, garnélarák, homár, kagyló.
- Cink
A cink táplálkozási szempontból nélkülözhetetlen ásványi anyag. Megfelelő szintjének elérése elengedhetetlen, mivel az immunrendszertől kezdve a fehérje- és a DNS-szintézisig mindenre hatással van.
Legjobb ételforrások:
- tejtermékek, húsok, tenger gyümölcsei, hüvelyesek és magok.
- Bór
Annak ellenére, hogy kevés figyelmet kap, a bór nélkülözhetetlen az emberi test számára a különféle támogató funkciók révén. A bór csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt is. Segíti a csontképzést, akadályozza a csontritkulás kifejlődését.
Magas bórtartalmú ételek:
- mandula, bab, csicseriborsó, brazil dió, banán.
A téli időszak megterhelő lehet számodra, fontos megelőző intézkedéseket hozni az optimális egészség megőrzése érdekében, miközben izgatottan várod a karácsony érkezését. Ezekben a hideg hónapokban elengedhetetlen az egészséges táplálkozás, a vitamin- és ásványi anyagok pótlása, illetve a megfelelő öltözet és a pihenés. Gondoskodj magadról!