A zöldségek igen gazdag forrásai a különböző vitaminoknak és ásványi anyagoknak, ráadásul rosttartalmuk is rendkívül értékes. Szénhidráttartalmuk azonban változó.
Egy csésze spárga szénhidráttartalma 8 gramm, amelyből 4 gramm emészthetetlen rost, de nem csak ezért érdemes sokat enni belőle, amikor szezonja van, hanem azért is, mert kutatások szerint több rosszindulatú daganatos megbetegedés megelőzésében is szerepet játszhat.
A gombákban szintén nagyon kevés a szénhidrát, egy csésze csiperkében például mindössze 2 gramm található, ráadásul nagyon jó természetes gyulladáscsökkentők is.
A kaliforniai paprika például tele van értékes karotinoidokkal, miközben egy csészényi fedezi majdnem a teljes napi A-vitamin-szükségletünket, napi C-vitamin-szükségletünknek pedig több mint háromszorosa található meg benne. Ekkora mennyiség 6 gramm szénhidrátot tartalmaz.
A keresztes virágúak családjába tartozó, rostdús brokkoliból egy csészényi mennyiségben szintén csak 6 gramm szénhidrát található, emellett pedig rengeteg K- és C-vitamin.
https://www.instagram.com/p/Bu0f4cSnMBZ/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
Forrás: instagram