Egy gluténérzékeny ember sokkal több mindent fogyaszthat, mint amit nem. Most mutatok pár alapanyagot, amely nem hiányozhat a konyhából:
- Gluténmentes zab: Komplex szénhidrátokat tartalmaz, magas rosttartalma miatt jó hatással van az anyagcserére, stabilizálja a vércukorszintet. Készíthetünk belőle egy finom és tápláló reggelit kása formájában, panírozhatunk vele húsokat és zöldségeket egyaránt, vagy akár habarás helyett is alkalmazhatjuk.
- Rizsliszt: Ízlés szerint választhatjuk belőle a fehér vagy barna változatot. Árban az egyik legjobb gluténmentes lisztek közé sorolható és mindent el lehet belőle készíteni, pont úgy, ahogyan a hagyományos búzalisztből.
- Rizs: Gluténérzékenyek számára (is) kiváló köretalternatíva. Lehetőség szerint válasszuk a basmati rizst, hiszen számos előnye van a fehér rizzsel szemben. Glikémiás indexét tekintve a basmati rizs 58, ellenben a fehér rizs glikémiás indexe 87. Nagyon fontos B-vitaminokat tartalmaz, rosttartalma jó hatással van a koleszterin-és vércukorszintre.
- Köles: Szintén alacsony a kalória- és magas a rosttartalma. Segít fenntartani szervezetünkben az egészséges pH-egyensúlyt. Gazdag B-vitaminban és magnéziumban, emellett jó minőségű fehérje-forrás. Pajzsmirigy problémák esetén azonban a köles alapú ételek bevitelét korlátozni kell, mert túlzott fogyasztása súlyosbíthatja a tüneteket.
- Amaránt: 100 grammjában 214 mg kalcium található, magnéziumtartalma pedig háromszorosa a búzáénak. Magas a zsírtartalma, amelynek több mint 50 százaléka értékes linolsav. Fogyaszthatjuk köretként, készíthetünk belőle édes és sós dolgokat egyaránt.
- Quinoa: Az inkák csak a „gabonák anyja”-ként emlegették. Magas a fehérjetartalma, könnyen emészthető, és kiváló rostforrás, továbbá kálcium is nagy mennyiségben található benne. Csíráztatott formában akár nyersen is fogyaszthatjuk salátákban.
- Hajdina: Alacsony glikémiás index-szel rendelkezik, kiváló B-vitamin forrás. A benne található magnézium segíti az izmok épülését és regenerálódását. Fogyasztásával meggátolhatjuk a székrekedést és a vastagbéldaganat kialakulását. Kiváló köret alapanyag, szintén készülhet belőle édes vagy sós étel is.
- Teff: Etiópiából származó, gluténmentes gabona. A világ legkisebb gabonája, körülbelül 150 szem teff felel meg 1 szem búza súlyának. Magas a rosttartalma és tartalmazza az összes fontos aminosavat. Szintén kiváló B-vitamin forrás, esszenciális zsírsavakban gazdag. Beszerezhető pehely és liszt formájában is. Felhasználási lehetőségeit tekintve azonos a búzáéval.
A legtöbb étel egyébként elkészíthető gluténmentes formában is, így nem kell külön főzni vagy sütni a család többi tagjának. Napjainkban pedig egyre több termék érhető már el a boltok polcain, sok receptet és hasznos tanácsot találhatunk az interneten is, amelyek igazán finomak a család bármely tagja számára. Ezzel nem csak időt spórolhatunk, de garantáltan keresztszennyeződés-mentes konyhát teremthetünk.
A cikk a Vital Magazin szeptemberi számában jelent meg.
Ha szívesen olvasnátok hasonló írásokat, ide kattintva tudjátok megrendelni az újságot.