VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás egészség

Amit tudni kell a napi cukorbevitelről

Hámori Blanka aerobik edző és életmód tanácsadó írása

Amit tudni kell a napi cukorbevitelről

Napjainkban sok ellentmondásos információt találunk a szénhidrátokkal kapcsolatban. Egyrészt tudjuk, hogy fontos energiaszolgáltató szerepük van, tehát teljes kiiktatásuk nem szerencsés; másrészt viszont a „rossz szénhidrátok fogyasztása” és a „túlzott cukor bevitel” negatív következményeivel is tisztában van mindenki.

MENNYIT és MIT?

Fontos tudnunk, hogy a napi szénhidrát bevitellel kapcsolatban 2 dolgot kell figyelnünk: a mennyiséget és a minőséget. Vagyis az egészséges táplálkozás jegyében annyit és olyat vigyünk be szénhidrátokból, ami a szervezetünknek szükséges!

A mennyiség egyénenként változó: függ nemtől, kortól, fizikai aktivitástól, izomtömegtől stb. Egy átlagos testalkatú nő napi 120-180 gramm szénhidráttal tud jól működni – érdekesség, hogy a fitnesz modellek világában, versenyidőszakban ez a mennyiség (nagy intenzitású edzések mellett!) napi 50 grammra is csökkenhet! A mennyiséget jól megtanulhatjuk kontrollálni, ha naplózzuk a napi bevitelt, de ennek kiszámításához kérjük dietetikus segítségét, és ő majd arra is felhívja a figyelmet, hogy a napi elosztás (tehát a mikor) is fontos tényező!

A minőséget tekintve: az egyszerűség kedvéért beszéljünk a „teljes” és „finomított” szénhidrátokról.

  • A teljes, feldolgozatlan szénhidrátokra példa a zöldségek, friss gyümölcsök, magvak, maglisztek, alkalmanként a zabpehely. Ezek nem estek át a finomítás folyamatán, tehát megőriztél a tápértéket. Tele vannak rostokkal, tápanyaggal, az egészséges táplálkozás alapját képezik.
  • A finomított szénhidrátokhoz tartoznak a cukros üdítők, péksütemények, fehér kenyér, tészta, és egyebek. Ezeknek van szerepük az elhízásban, a 2-típusú cukorbetegségben. Nagy és hirtelen vércukorszint kiugrásokat okoznak, amit a vércukorszint leesése követ, és éhséget, sóvárgást (még több szénhidrát tartalmú étel iránt) váltanak ki.

 

A hozzáadott cukrok a legrosszabb fajta szénhidrátok, melyek a legtöbb krónikus betegséggel összefüggést mutatnak.

Hogyan csökkentsük a rossz szénhidrátok, cukrok mennyiségét a nap folyamán?

  • Iktassuk ki a cukros üdítőket: ezek rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak, egy 1 literes gyümölcslével például annyi szénhidrátot viszünk be, mint egy teljes étkezéssel – ráadásul a rossz típusú szénhidrátokból, valódi tápanyagok nélkül!
  • Az energiaitalok abszolút tiltólistásak, egyéb káros anyagaik miatt. Válasszunk vizet, otthon ízesített vizet, teákat a szomjoltáshoz, esetenként sportitalokat, melyek édesítőszert tartalmaznak cukor helyett. Csak ezt a lépést bevetve máris megszabadulunk 3-4 kilótól, néhány héten belül.
  • Válasszunk teljes kiőrlésű termékeket: a teljes kiőrlésű lisztek gazdagok B1- és B5-vitaminban, magnéziumban, rézben, szelénben, krómban, mivel a finomítás folyamata kimarad, megmarad a tápérték. Az ezekkel készült ételeken kívül a gabonák más formáit is (pehely, korpa, egész gabonaszemek) bevethetjük, például a pelyheket a bolti müzli helyett vagy süteményekhez.

Vigyázzunk azonban a „TK” feliratokkal, mert az, hogy tartalmaz teljes kiőrlésű lisztet is valamilyen mennyiségben, nem jelenti, hogy egészséges ételt fogyasztunk! A látványpékségeknél és csomagolt áruknál mindenképp gyanakodjunk.

  • Gondoljuk újra a köreteket: az ebédnél feltálalt köret mennyiségben és minőségben is lehet megfelelő vagy nem megfelelő. Nagyon tápláló és finom tud lenni a saláta, a bulgur, a hajdina, a köles, a kuszkusz. A tésztaételekről (durumtészta!) és a burgonyáról sem kell egy életre lemondani, de a szabály legyen az, hogy egy héten maximum egyszer kerül az asztalra.
  • Nasi-szabály: az édességimádók tudják, hogy egy jó csokoládét nem pótol a gyümölcs rágcsálás, ezért inkább az egészséges nasik készítését érdemes megtanulni. Itt is az alapanyagokkal variálhatunk: egy saját készítésű joghurt vagy proteines keksz mindenképp jobb (és kontrollálhatóbb) megoldás a csomagolt verziók helyett.

A kulcskifejezés itt is a „csomagolt vs. saját készítésű”: hiszen a csomagolt szeletek, joghurtok közt is van „light” verzió, mely cseppet sem cukormentes! Az egészségesnek tűnő nasik, például proteinszeletek tápanyag táblázatát is nézzük át, mert akár 30-40 gramm szénhidrátot is bevihetünk egy laza edzés utáni fehérjeszelettel! (Tömegnöveléshez rendben van, de ha a fogyás a cél, akkor ez nem lehet jutalomfalat!)

 

  • Tejtermékek okosan: a tejtermékek kapcsán legtöbbször a zsírosságuk kerül szóba, pedig sok esetben rengeteg hozzáadott cukrot is tartalmaznak. Így történhet meg, hogy napi 2 tejeskávé elhagyása (főleg ha eddig cukorral ittuk!) kapásból mínusz 3-4 kilót jelent heteken belül. Használjunk növényi tejet: kókusztejet, rizstejet, mandulatejet. Az egyéb tejtermékek kapcsán jó tudni, hogy az ő esetükben a „light” inkább zsírszegény verziót jelöl, semmint cukormentességet!
  • Cukor helyett édesítőszer: ha semmiképp nem tudjuk az édes ízt elengedni, akkor cukrok helyett használjunk édesítőszereket – de természetesen ezt is módjával! A növényi eredetű cukorpótlóknak (gyümölcscukor, stevia, xilit) van kalóriatartalmuk, ezért túlsúly esetén nem javasoltak, kivéve olyan ételek készítéséhez, melyeknél a cukor tömege nélkülözhetetlen. A mesterséges édesítőszerek (aszpartam, szacharin), nem tartalmaznak kalóriát, bevitelük azonban szintén korlátozottan javasolt!

    +1: Naplózzunk: ahogy a mennyiséget taglaló résznél már kitértem rá, nagyon jó megoldás néhány hétig naplóban követni a bevitt szénhidrát mennyiséget, amellett is, hogy eleve igyekszünk a „jó szénhidrátokhoz” ragaszkodni. Ezzel a módszerrel biztosan megtanulunk a megfelelő mennyiségre „ráérezni”, tehát nem kell egy életen át méricskélni és naplózgatni (amitől sokan tartanak)!

A jó hír, hogy ha kialakítottuk a megfelelő mennyiségeket a mindennapokban, akkor annyival jobban érezzük majd magunkat a bőrünkben, hogy nem is akarunk visszatérni a cukros, szénhidrát-dús étkezéshez.

Hámori Blanka aerobik edző és életmód tanácsadó írása

 

Édes élet cukormentesen

Ez is érdekelhet még

Nyaralás ételallergiásként
egészséges életmód

Nyaralás ételallergiásként

2022. június 24.
JÁTÉK – Floriol
Táplálkozás

JÁTÉK – Floriol

2022. június 13.
A dohányzás elhagyása nem csak Önre lesz jó hatással
egészséges életmód

A dohányzás elhagyása nem csak Önre lesz jó hatással

2022. május 31.
Tíz érdekesség a mikroalgákról
egészség

Tíz érdekesség a mikroalgákról

2022. május 16.
Következő bejegyzés
Vitamintuning a Nutrilite™ Double X™ étrend-kiegészítővel

Vitamintuning a Nutrilite™ Double X™ étrend-kiegészítővel

FACEBOOK

Legfrissebb cikkeink

Nyaralás ételallergiásként

Nyaralás ételallergiásként

2022. június 24.
Hogyan használjuk a pulzusmérőt?

Hogyan használjuk a pulzusmérőt?

2022. június 20.
Okos textil – avagy viselhető fitnesz eszközök

Felejtsd el az Insta sminket!

2022. június 17.
5 tipp, hogyan fotózz mobillal idén nyáron

5 tipp, hogyan fotózz mobillal idén nyáron

2022. június 13.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • celeb
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • Hétindító
  • hírek
  • horoszkóp
  • interjú
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • Női lét
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Nyaralás ételallergiásként

Nyaralás ételallergiásként

2022. június 24.
FINA Világbajnokság 2022 – LUPA BEACH

FINA Világbajnokság 2022 – LUPA BEACH

2022. június 20.
Hogyan használjuk a pulzusmérőt?

Hogyan használjuk a pulzusmérőt?

2022. június 20.
Okos textil – avagy viselhető fitnesz eszközök

Felejtsd el az Insta sminket!

2022. június 17.
Apák napja a Vagheggivel

Apák napja a Vagheggivel

2022. június 16.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat / Impresszum
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről