Az antioxidánsok lelassítják az öregedés folyamatait és megvédik testünket a betegségektől. Bemutatjuk a legjobb antioxidáns ételek listáját.
Gyakran felmerül a kérdés, hogy férfiak és nők számára külön-külön mik a legjobb antioxidánsok? Nos, tény, hogy érdemes ezeket nemek szerint is megvizsgálni, de valójában bárki számára előnyös lehet ezen antioxidáns ételek fogyasztása.
Mik is azok az antioxidánsok?
Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyeket csak bizonyos élelmiszerekben találsz meg, és amelyek segítik gátolni más molekulák oxidációját. Ez azért fontos, mert az oxidatív károsodás lehet a betegségek és általában az öregedés egyik kiváltó oka; így az oxidatív stressz minimális szinten tartása rendkívül fontos az öregedés elleni küzdelemben.
A 10 legjobb antioxidáns élelmiszer
Nőként ezeket érdemes beiktatni a napi étrendedbe:
Paradicsom – Az élénkvörös paradicsom gazdag likopinban, amelynek egészségügyi hasznossága megkérdőjelezhetetlen, emellett hozzájárul az egészséges állapotú csontokhoz is.
A likopin- a karotinoidok családjába tartozó festékanyag, amely a krónikus betegségek megelőzésében játszik fontos szerepet. A paradicsom mellett nagy mennyiségbe, a görögdinnyében és csipkebogyóban is megtalálható.
Őszibarack – A luteinben gazdag őszibarack az antioxidánsok sztárja. Az A-vitaminról általában a szem egészsége jut eszünkbe, ám a luteinben gazdag ételek fontos munkát végeznek az egészséges látás támogatásában is.
Bogyós gyümölcsök – A bogyók erős antioxidánsokkal, antocianinokkal vannak feltöltve. Kutatásokat folytatnak azzal kapcsolatban, hogy az antocianinok segítenek megőrizni a szív egészségét és javítják a kognitív funkciókat.
Kelkáposzta – A, C- vitaminban és luteinben gazdag zöldség. Felveszi a harcot a magas koleszterin szinttel és gyulladáscsökkentő hatásáról is közismert.
Szilva – A szilva erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megóvják sejtjeidet a károsodástól, a magas C-vitamin-tartalom extra biztonságot nyújt a szervezetnek. A szilváról itt is olvashatsz bővebben.
Férfiak számára a következő ételek nyújtanak védelmet:
Paprika – A paprika a narancsnál is több több C-vitamint tartalmaz, emellett számos ásványi anyaghoz és antioxidánshoz, illetve vitaminhoz juthatunk hozzá a fogyasztásával. A paprika a C-vitamin mellett fitokémiai anyagokat és karotinoidokat is tartalmaz, amelyek szintén segítenek a gyulladás elleni küzdelemben.
Sárgadinnye – Egy másik egészségügyi szupersztár, ami tele van béta-karotinnal. Ez a szerény gyümölcs segít rendben tartani az anyagcserét.
Fokhagyma – Elősegíti a gyomor megtisztulását. A fokhagymát természetes antibiotikumnak is tekintik, ugyanis antibakteriális hatással rendelkezik, eltávolítja a káros baktériumokat a gyomorból. Erősíti az immunrendszert, valamint hatékonyan veszi fel a harcot a betegségek leküzdésében.
Cseresznye – Fogyasztásának számos előnye van: védi a szív egészségét és segíti a jobb alvást.
Zöld tea – A teák – különösen a zöld tea – olyan antioxidánsokat, úgynevezett catechineket tartalmaznak, , amelyek jobbak, mint a C és E vitamin, megakadályozzák a sejtkárosodást és megóvnak betegségektől. Minél hamarabb beépíted az életedbe az antioxidánsokat, annál hamarabb fogod jobban érezni magad és energiával, magabiztossággal kezded el álmaid megvalósítását.