VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás mentes

Aszalt gyümölcs készítése

Aszalt gyümölcs készítése

Akinek erre sem ideje, sem energiája nincs, annak a gyógynövényboltokban árusított aszalt gyümölcsök igen széles választékát tudjuk ajánlani. A folyamatosan ellenőrzött, ezért megbízható termékek olyan egzotikumokat is kínálnak, amelyeket magunk nem tudnánk elkészíteni.

A füge és a datolya gazdag rosttartalma nagyon hasznos és egészséges, a mangó, a papaja, az ananász pedig ásványi anyag-tartalmával segítheti a szervezet karbantartását.

Ha van időnk

A hibátlan, egészséges, érett gyümölcsöket válogatás után alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. Lazán szétterítve tegyük ki a napra. Rendszeresen forgassuk, ellenőrizzük, és a barnára aszalódott darabokat vegyük ki, hiszen ezek annyira kiszáradtak, hogy azokat később már nem tudjuk felhasználni. Erről az ingyenes, energiakímélő, természetes módszerről már lemaradtunk, de a sütő mindig rendelkezésünkre áll. A rácsra terítsünk egy sűrűn kilyuggatott sütőpapírt, és erre terítsük a mosott, válogatott gyümölcsdarabokat. Alacsony (kb. 50 °C) hőmérsékleten kezdjük szárítani, majd fokozatosan emeljük 75 Celsius-fokig, így nem fognak a gyümölcsök kifakadni, nem veszítik el hirtelen a levüket, tehát nem lesznek rágósak. Ez a módszer túlságosan munka- és energiaigényes, hiszen 8-10 óráig is eltarthat.

Aszalt szilva

A legrégebbi idők óta ismert. Csak a magvaváló, késői érésű fajták alkalmasak erre, mint például a besztercei szilva. Az egyetlen, amit egészben aszalunk, nagyon óvatosan, lassan, mert ha megreped, elfolyik a leve, ezért rágóssá és fogyaszthatatlanná válik. Egy kiló szilvából egy hét alatt lesz 30-40 dkg aszalt gyümölcs.

Aszalt almaszeletek

Az őszi és téli érésű fajták javasoltak aszalásra. A sokáig fán hagyott almák közül az egészséges darabokat válogassuk ki, és mossuk meg. Hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, majd szeleteljük fel, tegyük azonnal 2%-os citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg. Negyedórás áztatás után csepegtessük le, majd szellősen terítsük a sütőpapírra. Három-négy napos folyamatos, óvatos szárítás után egy kiló almából 10-15 dkg csemegét készíthetünk.

Aszalt barack

Mind a kajszi-, mind az őszibarack alkalmas szárításra. Gondos válogatás után felezzük meg a barackokat, és vegyük ki a magjukat. Mossuk meg, és az almához hasonlóan negyed óráig citromos vízben áztassuk. A lecsöpögtetett fél barackokat bőrös felükkel lefelé terítsük szét a sütőpapíron. Így 5-6 nap alatt egy kiló gyümölcsből elkészül 12-15 dkg.

Nem mindegy!

Sokan nem tudják, hogy mi a különbség az aszalt és a kandírozott gyümölcs között. Az eltérés elsősorban az elkészítés módjában keresendő. Az aszalt gyümölcsöket mindenféle egyéb anyag hozzáadása nélkül csupán szárítják. A kandírozás nem más, mint a termések cukorszirupban való felfőzése, áztatása, majd szárítása. Az aszalt gyümölcsök nagy előnye, hogy nemcsak finomak és mutatósak, de egészségesek is. Nem hizlalnak, gyerekeknek is ehetik. Felhasználásuk előtt áztassuk vízbe. Sültek, húsok mellé is tálalhatjuk.

 

Cimkék: almaásványianyagaszalt gyümölcsdatolyafügegyümölcs szárításmangópapajaszilva

Előző bejegyzés

Kínzó gyomorbajok, enyhítő diéták

Következő bejegyzés

Mézet a hajra

Következő bejegyzés
Mézet a hajra

Mézet a hajra

FACEBOOK

Legfrissebb bejegyzések

7 dolog, amit a mentáról tudnod kell!

7 dolog, amit a mentáról tudnod kell!

2021. április 21.
A fájdalommentes futás titka: az SMR henger 4. rész

A fájdalommentes futás titka: az SMR henger 4. rész

2021. április 21.
A post Covid szindróma a fiatalokat sem kíméli – Kinek ajánlott a szűrés?

A post Covid szindróma a fiatalokat sem kíméli – Kinek ajánlott a szűrés?

2021. április 20.
Az időben felismert emlőrák gyógyítható!

Az időben felismert emlőrák gyógyítható!

2021. április 20.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • celeb
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • Hétindító
  • hírek
  • horoszkóp
  • interjú
  • JÁTÉK
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • Női lét
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

7 dolog, amit a mentáról tudnod kell!

7 dolog, amit a mentáról tudnod kell!

2021. április 21.
A fájdalommentes futás titka: az SMR henger 4. rész

A fájdalommentes futás titka: az SMR henger 4. rész

2021. április 21.
A post Covid szindróma a fiatalokat sem kíméli – Kinek ajánlott a szűrés?

A post Covid szindróma a fiatalokat sem kíméli – Kinek ajánlott a szűrés?

2021. április 20.
Az időben felismert emlőrák gyógyítható!

Az időben felismert emlőrák gyógyítható!

2021. április 20.
Április 24-én mindenkit vár Magyarország legnagyobb virtuális lakásedzőterme!

Április 24-én mindenkit vár Magyarország legnagyobb virtuális lakásedzőterme!

2021. április 20.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről