Akinek erre sem ideje, sem energiája nincs, annak a gyógynövényboltokban árusított aszalt gyümölcsök igen széles választékát tudjuk ajánlani. A folyamatosan ellenőrzött, ezért megbízható termékek olyan egzotikumokat is kínálnak, amelyeket magunk nem tudnánk elkészíteni.
A füge és a datolya gazdag rosttartalma nagyon hasznos és egészséges, a mangó, a papaja, az ananász pedig ásványi anyag-tartalmával segítheti a szervezet karbantartását.
Ha van időnk
A hibátlan, egészséges, érett gyümölcsöket válogatás után alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. Lazán szétterítve tegyük ki a napra. Rendszeresen forgassuk, ellenőrizzük, és a barnára aszalódott darabokat vegyük ki, hiszen ezek annyira kiszáradtak, hogy azokat később már nem tudjuk felhasználni. Erről az ingyenes, energiakímélő, természetes módszerről már lemaradtunk, de a sütő mindig rendelkezésünkre áll. A rácsra terítsünk egy sűrűn kilyuggatott sütőpapírt, és erre terítsük a mosott, válogatott gyümölcsdarabokat. Alacsony (kb. 50 °C) hőmérsékleten kezdjük szárítani, majd fokozatosan emeljük 75 Celsius-fokig, így nem fognak a gyümölcsök kifakadni, nem veszítik el hirtelen a levüket, tehát nem lesznek rágósak. Ez a módszer túlságosan munka- és energiaigényes, hiszen 8-10 óráig is eltarthat.
Aszalt szilva
A legrégebbi idők óta ismert. Csak a magvaváló, késői érésű fajták alkalmasak erre, mint például a besztercei szilva. Az egyetlen, amit egészben aszalunk, nagyon óvatosan, lassan, mert ha megreped, elfolyik a leve, ezért rágóssá és fogyaszthatatlanná válik. Egy kiló szilvából egy hét alatt lesz 30-40 dkg aszalt gyümölcs.
Aszalt almaszeletek
Az őszi és téli érésű fajták javasoltak aszalásra. A sokáig fán hagyott almák közül az egészséges darabokat válogassuk ki, és mossuk meg. Hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, majd szeleteljük fel, tegyük azonnal 2%-os citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg. Negyedórás áztatás után csepegtessük le, majd szellősen terítsük a sütőpapírra. Három-négy napos folyamatos, óvatos szárítás után egy kiló almából 10-15 dkg csemegét készíthetünk.
Aszalt barack
Mind a kajszi-, mind az őszibarack alkalmas szárításra. Gondos válogatás után felezzük meg a barackokat, és vegyük ki a magjukat. Mossuk meg, és az almához hasonlóan negyed óráig citromos vízben áztassuk. A lecsöpögtetett fél barackokat bőrös felükkel lefelé terítsük szét a sütőpapíron. Így 5-6 nap alatt egy kiló gyümölcsből elkészül 12-15 dkg.
Nem mindegy!
Sokan nem tudják, hogy mi a különbség az aszalt és a kandírozott gyümölcs között. Az eltérés elsősorban az elkészítés módjában keresendő. Az aszalt gyümölcsöket mindenféle egyéb anyag hozzáadása nélkül csupán szárítják. A kandírozás nem más, mint a termések cukorszirupban való felfőzése, áztatása, majd szárítása. Az aszalt gyümölcsök nagy előnye, hogy nemcsak finomak és mutatósak, de egészségesek is. Nem hizlalnak, gyerekeknek is ehetik. Felhasználásuk előtt áztassuk vízbe. Sültek, húsok mellé is tálalhatjuk.