Az vagy, amit megeszel – szól a mondás, melyet az egészséges táplálkozás hívei különösen magukénak érezhetnek. Az alábbiakban bemutatjuk a legjótékonyabb hatású ételeket.
Amaránt: az egyik legősibb kultúrnövény. Magas arányban tartalmaz esszenciális aminosavakat és rostban gazdag. Csökkenti a koleszterinszintet, ezen kívül kalcium és magnézium is van benne.
Ananász: C- és E-vitaminban gazdag, emellett káliumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Zsírégető hatású, illetve hangulatfokozó.
Sárgabarack: gazdag ásványi anyagokban, különösen magnéziumban és vitaminokban. Segíti a vérképződést. Védi a nyálkahártyát, javítja a látást, illetve a szív- és érrendszerre is jó hatással van.
Sörélesztő: több mint fele aminosav. Testápoláskor is igen hasznos: pattanás, ekcéma és kiütések ellen is bevethető, de a bőrt és a hajat is ápolja.
Brokkoli: kevés kalóriát, de annál több vitamint tartalmaz. 100 g fedezi a napi C-vitamin szükséglet felét. Karotin tartalma segít a rákmegelőzésben, a szélütés és a keringési zavarok ellen.
Földi szeder: flavonoidtartalma miatt erősíti az immunrendszert, védi az érfalakat, csökkenti a vérnyomást és rákmegelőző hatású.
Hajdina: káliumban és vasban gazdag, valamint támogatja a melatonin nevű hormon termelését, mely a jó alvásért felel. Alvászavarok esetén tehát ki lehet próbálni.
Tojás: ideális fehérjeforrás, illetve a benne levő lecitin koleszterincsökkentő hatása miatt egészséges.
Eper: magas C-vitamin-tartalmú, antibakteriális hatású, folsav- és vastartalma miatt segíti a sejtek megújulását és a rákmegelőzésben is hasznos.
Füge: aszalva és frissen is jótékonyan hat. Kiváló a sav-bázis egyensúly helyrebillentéséhez, semlegesíti a gyomorsavat, ami a túlzott gyomorsav termeléssel összefüggő betegségek esetén a szükséges diéta egyik fontos elemévé teheti.
Grapefruit: főként fogyókúrázók kedvelik, hiszen kalóriagyilkosnak is nevezik. Vízhajtó, salaktalanító, serkenti a vörösvérsejtek képződését. Egy közepes grapefruit fedezi a napi C-vitamin adagunkat, és A-vitamin adagunk harmadát.
Káposzta: a tejet nélkülözni kényszerülő emberek számára ideális fehérjeforrás, mely magas kalóriatartalommal is bír. Csontritkulás ellen is ideális megelőzésképpen. Köménymaggal könnyebben is emészthető.
Zab: betegek diétás étrendjébe jól illeszthető, mert nem terheli a szervezetet és sok energiát szolgáltat. Rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki.
Quargel vagy harzi sajt: 30%-a fehérje és csak 0,5 %-a zsír. Diétákban és különféle kalóriacsökkentett táplálkozásban ideális. Magas kalciumtartalma miatt erősíti a csontokat.
Mogyoró: csökkenti a koleszterinszintet, 60 %-a telítetlen zsír és 16 %-a fehérje. Magas kalóriatartalma miatt napi maximum egy marékkal fogyasszuk.
Áfonya: rostban gazdag, a szájban lévő gyulladást csökkenti, de gyomor- és bélproblémákra is kiváló, valamint felfázás ellen is hatékony. Vérfrissítő, méregtelenítő.
Málna: ásványi anyagokban gazdag (magnézium, kalcium, kálium), védi a szemben található apró ereket. Jó gyulladáscsökkentő, illetve a hajat és a körmöket erősebbé varázsolja.
Köles: számos pozitív hatása közül kiemelendő magas kovasav tartalma, mely látványosan képes megszépíteni a bőrt, a hajat és körmöt, fluortartalma a fogzománcot védi. Lúgos kémhatása miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani. Gluténmentes, emiatt kisbabák és gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Gyömbér: szabályozza a gyomor- és epesav termelést, utazási betegség ellen is jó, gyulladáscsökkentő, védi az ereket és az idegeket.
Ribizli: nemcsak magas C-vitaminban, hanem a rákmegelőzésben, koleszterincsökkentésben és magas vérnyomás ellen is jól hasznosítható.
Kaktuszfüge: magas vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma miatt került a listára. Védi a prosztatát.
Kamut: vajhoz hasonló ízű ősi gabonafajta. Csökkenti a koleszterinszintet, és a vérnyomást, illetve székrekedés ellen is beválik. A gluténérzékeny emberek 70 százaléka a kamutot minden gond nélkül képesek beépíteni az étrendbe.
Répa: 100 grammja 11 gramm béta-karotint tartalmaz, amivel rekorder. Regenerálja a szemidegeket, az agyi idegeket és a nyálkahártyát, de székrekedés ellen és is kiváló.
Csicseriborsó: telít, emiatt diétásoknak ideális. A fehérjében gazdag borsószemek védik a bélflórát és a vércukorszintet is egyenletesen emelik. Nem szabad túl sokat enni belőle, mert szédülést, hányingert okozhat.
Teljes kiőrlésű kenyér (100 g): Háromszor több rostot tartalmaz, mint ugyanennyi fehér kenyér. Káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Csökkenti a koleszterinszintet és hosszú távon jóllakottság érzését kelti.
Fokhagyma: antibakteriális, mely a vírusokat és az élősködőket is elűzi. Herpesz és bőrgomba ellen is érdemes kipróbálni. Ezen kívül immunerősítő, csökkenti a vérnyomást és állítólag a rákos sejtek terjedését is képes meggátolni.
Tök: magas káliumtartalma a veséknek és a kiválasztásnak kedvez. A szem, az anyagcsere és a nyálkahártya számára kedvező tulajdonságokkal bír. Olaját a legértékesebbek között tartják számon, mivel a D-vitamin, valamint különféle hormonok termelődésében játszik pozitív szerepet.
Lazac: omega-3 zsírsavakban gazdag, mely által frissen tartja az agyat, ami az Alzheimer-kór megelőzését segíti elő.
Lenmag: a belőle készült olaj csökkenti a koleszterinszintet, védi a nyálkhahártyát és a belek falát. Naponta egy-két kanállal fogyaszthatjuk joghurtba vagy müzlibe keverve.
Lencse: magas fehérjetartalmú, cink, kálium, magnézium és a foszfor a fő erénye. Támogatja az izomműködést és az immunrendszert.
Makadámdió: 82 százaléka telítetlen zsírsav, mely a koleszterincsökkentést segíti. Ásványianyag-tartalma a szív- és érrendszert erősíti, vitaminjai a sejtmegújulásban járnak közben. Magas kalóriatartalma miatt mértékkel fogyasztandó.
Mandula: nagyon magas fehérjeforrás, mely támogatja az agyi funkciókat és csökkenti a koleszterint. Javítja a vérkeringést.
Mangosztán: nálunk még alig ismert egzotikus gyümölcs, mely egy alma méretű ringlószilvára emlékeztet. Antibiotikus és immunrendszererősítő hatása kiemelkedő.
Papaya: túlsúly, magas vérnyomás, érszűkület, túlsavasodás, allergia, székrekedés, fertőzések, herpesz, rossz bélflóra és szívproblémák ellen használja az alternatív orvoslás. Antidepresszáns, és segíti az emésztést.
Quinoa: köleshez hasonló mag, magas fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak is ideális, de a gluténérzékenyek is ehetik. 100 grammja fedezi egy felnőtt férfi vasszükségletét.
Paradió, brazil dió: gazdag a rák megelőzésében fontos szelénben, de foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat és fehérjét is tartalmaz.
Repceolaj: csökkenti a rossz- és emeli a jókoleszterint-szintet. Szívinfarktus és szélütés ellen véd.
Barna rizs: zsírban oldódó vitaminokban gazdag, és miután gluténmentes, allergiások is fogyaszthatják.
Rozs: magas rosttartalmú, esszenciális zsírsavai (lizin, theorin, methionin) erősítik az immunrendszert.
Cékla: magas vas- és folsavtartalmú, segíti a vérképződést. Antibakterális és magas ásványianyag-tartalma erősíti az immunrendszert.
Vörös káposzta: magas rosttartalma lehetővé teszi a bélrendszer kitakarítását. Emellett rákmegelőző tulajdonsága is van. Nem terheli meg annyira az emésztőrendszert, ha köménnyel együtt fogyasztjuk.
Cikória: káliumban, vasban és C-vitaminban, folsavban gazdag.
Szezámmag: természetes vérnyomáscsökkentő. Védőréteget képez a gyomor és a belek falán.
Szójabab: mind a 20 aminosavat tartalmazza, köztük azt a nyolcat is, melyet az ember nem képes maga előállítani. Vérnyomáscsökkentő és a változókori panaszok enyhítésére is kiváló.
Napraforgómag: telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami vérnyomáscsökkentő hatással bír. Védi a szív- és érrendszert, segít a fogínygyulladás megelőzésében.
Sztívia: kalóriamentes cukorhelyettesítő.
Paradicsom: véd a rák ellen. A spermákat aktívabbá teszi, ezen kívül vízhajtó, csökkenti a vérnyomást. A még be nem érett zöld paradicsomot ne fogyasszuk szolanintartalma miatt, mert rosszullétet okoz.
Aszalt szilva: megfelelő folyadékbevitel mellett ideális hashajtó, mely számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Ezen kívül lassítja az öregedés folyamatát.
Dió: B-vitamin-tartalma miatt első osztályú agykarbantartó. Ezen kívül omega-3 zsírsavat is tartalmaz, mely az érrendszeri betegségek ellen jó.
Kelkáposzta: gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Magas rosttartalma telítettségérzést nyújt, ami segít a fogyókúrában. Támogatja a szervezet méregtelenítését, valamint rákmegelőző hatása is ismert.