A kurkuma kurkumint tartalmaz. Ez egy polifenol, ami elsődlegesen aktív komponensnek lett beazonosítva, és ami több, mint 150 tényleges gyógyhatást tud felmutatni, mint például antioxidáns, gyulladásgátló és rákellenes tulajdonságok.
A kurkuma további előnyei:
- Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antiszeptikus, fájdalom csillapító
- Erősíti az immunrendszert
- Anti-karcinogén
- Segít fenntartani a koleszterin szintet
- Elősegíti az egészséges emésztést
- Májméregtelenítő
- Szabályozza az anyagcserét és a testsúlyt
- Vérnyomásszabályozó hatású
- Emlékezés- és agyifunció-javító
- Neurológiai rendellenességek ellen hatékony
- Szabályozza a triglicerideket
Átfogóbb kutatások szerint a szájon át adott kurkumin legalább 90 százaléka kárba vész, fel sem szívódik.
Fekete borsot hozzáadva a kurkumához vagy kurkumával ízesített ételekhez, ezerszeres hatékonyságú növekedést érhetünk el a kurkumin felszívódásban, amit a bors piperin elnevezésű csípős összetevőjének köszönhetünk.
Tehát a fekete bors és a kurkuma keverékével hatékonyan növelhető a test kurkuminfelszívó képessége!
Ennek a hatásnak az eléréséhez egy kiváló receptet használhatunk, amit “arany tejnek” neveznek.
Elkészítése:
Első lépés – Kurkumapaszta
Összetevők:
- ¼ csésze kurkuma por
- ½ teáskanál őrölt bors
- ½ csésze szűrt víz
Elkészítés:
Keverjük jól össze a hozzávalókat egy kisebb serpenyőben.
Közép magas hőfokon addig keverjük, amíg sűrű paszta állagú nem lesz. Ez nem tart sokáig, úgyhogy nem érdemes magára hagyni.
Hagyjuk kihűlni a keveréket, amit egy kis üvegben a hűtőben tartunk.
Második lépés – Arany Tej
Összetevők:
- 1 csésze mandulatej vagy kókusztej
- 1 teáskanál kókuszolaj (lehet mandulaolaj, olívaolaj…)
- ¼ teáskanál vagy több kurkumapaszta (ízlés szerint)
- Méz
Elkészítés:
Keverjük össze a hozzávalókat egy serpenyőben, kivéve a mézet.
Közepes lángon állandó keverés mellet melegítsük, de ne hagyjuk felforrni.
Utána mézet adhatunk hozzá ízlés szerint.
Visszahűlt állapotban tálaljuk. Fogyasszuk akár fahéj hozzáadásával, gyümölcskarikákkal díszítve.