A dió az egyik legértékesebb gyümölcseink egyike. Számos felhasználási módja létezik, és tele van hasznos tápanyagokkal, vitaminokkal. Lássuk, melyek ezek!
A dió gazdag A- és E-vitaminban, de többféle B-vitamin is található benne, amely védőpajzsként támogatja az izmainkat. Levele frissen jelentős mennyiségű C-vitamint rejt, amelyből tea készíthető. Főként bőrproblémákra ajánlott, kiválóan kezeli a sebeket, hatásos aknékra és sömörre egyaránt.
E gyümölcs magnézium és kálium tartalma hozzájárul az egészséges izom- és szívműködéshez. A benne található mangán és réz pedig segíti a vérképzést, de alkalmazzák szívizom gyengeség ellen és az immunrendszer védőpajzsának számít.
Fehérjetartalma kiemelkedően magas, amely szintén hozzájárul az egészséges izomműködéshez.
A rendszeres fogyasztás előnyei
Kutatásokkal támasztják alá, hogy a dió javítja a férfiak nemzőképességét, a benne található antioxidánsok pedig a nő számára jelentenek védelmet a mellrákkal szemben. Rendszeres fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kockázatát, a szervezetben lévő gyulladásokat és a koleszterinszintet is.
Kitűnő rostforrás, felgyorsítja az anyagcserét, igazi „tisztítószerként” működik a belekben.
Mindemellett a dió remek jódforrás, vagyis a pajzsmirigyek optimális működésében játszik fontos szerepet.
Az öregedés elleni küzdelem bajnoka
Szintén a szív- és érrendszeri betegségek ellen jelentenek védelmet a dióban található Omega-3 zsírsavak, mivel hozzájárulnak az erek állapotának javulásához.
Azonban a dió nem fogyasztható korlátlanul a magas kalóriatartalma miatt hiszen 10 dkg dió körülbelül 600 kalóriát tartalmaz.
A benne található többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a dió jó hatással van a koncentrációs képességre és támogatja az agyműködést is. Fogyasztása kulcsfontosságú lehet az idős emberek kognitív képességeinek javításában, amely sikereket érhet el az öregedés elleni küzdelemben. 10 gramm dió fogyasztása már pozitívan képes befolyásolni a mentális egészséget.
Kutatásokkal bizonyították, hogy fogyasztása esetén javulnak a mentális funkciók, jobbá válik gondolkodás és élesebbé memória.
Kedvező hatásai miatt fogyasszuk bátran a reggeli zabkásánk mellé vagy tízórai idején, esetleg uzsonnára csipegessünk belőle pár szemet. Tálalhatjuk sajttálak mellé, és igazán ízletes almával fogyasztva. Igazi vitaminbomba!
Róka Eszter sporttáplálkozás és táplálék-kiegészítés tanácsadó írása