A rakott, sült egytálételek valahogy mind nagyon finomak! A lasagnét krémessége is ellenállhatatlanná teszi. Az ízélmény mellett viszont kalóriákban is igen gazdag. Nem úgy a mi lasagnénk: íme egy ízletes, zöldséges variáció! Receptünk gluténmentes, vegetáriánus és cukormentes. Előkészítési idő: 30 perc | Elkészítési idő: 25 perc, sütés: 40 perc
Hozzávalók:
- 2 nagyobb cukkini,
- 50 dkg tofu,
- 2dl rizstejszín/ zabtejszín (zabbal nem gluténmentes)
- 1 doboz paradicsomszósz,
- 20 dkg mozzarella,
- 1 sárgarépa,
- 1 vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- ¼ teáskanál oregánó,
- ¼ teáskanál bazsalikom,
- ¼ teáskanál rozmaring,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Az olívaolajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, sárgarépát és fokhagymát, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott tofut és a paradicsomszószt, és addig főzzük, amíg a szaft be nem sűrűsödik. Ezután hozzáadjuk az oregánót, a bazsalikomot, a rozmaringot és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezalatt a cukkinit meghámozzuk és vékony lapokra vágjuk. Ha szeretnénk, hogy puhábbak legyenek a cukkini lapok, akkor sózzuk be és hagyjuk 15 percig állni őket, majd nyomkodjuk ki felhasználás előtt. Ezután egy mélyebb sütőtál alját kenjünk meg vékonyan olívaolajjal, és rakjuk ki az alját a cukkini lapokkal, erre kanalazzuk rá a szószt és a tetejére vékony mozzarella szeleteket tegyünk. Erre jöhet rá az előbbi sorrendben az újabb réteg, amíg el nem fogy az alapanyagunk. Az utolsó réteg mozarellás cukkinire kanalazzunk fűszeres tejszínt. Végül előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.