A D-vitamin fogalom egy gyűjtőnév, amely több, hasonló szerkezetű molekulát jelent. Ezt szervezetünk saját maga állítja elő, ezért nem is vitaminról, hanem inkább hormonról van szó.
Elsődleges biológiai funkciója a vérben lévő kalcium- és foszforszint szinten tartása, de segíti a kalcium felszívódását és az erős csontozat fenntartását.
Fogaink épsége, szuvasodása is kapcsolatban áll a D-vitamin-ellátottságunkkal. D-vitamin-hiány következménye lehet a csontritkulás, az izomgyengeség, a törékeny csontok, vagy akár a bőrproblémák is.
Csakúgy, mint más vitaminok hiányának esetében, szervezetünk kevésbé ellenállóbb a betegségekkel szemben. Hiánya akkor alakulhat ki, ha kevés napsütés éri a szervezetünket vagy hiányos a táplálkozásunk. Megnövekedett igénye van D-vitaminra a szervezetünknek terhesség, szoptatás vagy bizonyos gyógyszerek szedése esetén.
A nyári időszakban fedezi testünk vitaminellátottságát már 20-30 perc szabad levegőn töltött idő is. Az őszi, téli időszakban azonban a napsugárzás már nem elegendő a D-vitamin-képződéshez, ezért ajánlott a megfelelő ételekkel bevinni azt szervezetünkbe.
A D-vitamin zsírban oldódik, tehát állati eredetű táplálékok fogyasztása ajánlott a pótlására.
Vegetáriánusoknak és a növényi étrendet követőknek sem lehetetlen azonban a D-vitamin pótlása. Számukra remek alternatíva lehet a gomba, a lenmagolaj, a mandulatej. Állati eredetű források a máj, lazac, tojás, tőkehal, pisztráng.
D vitamin-tartalma miatt ide sorolják a tejet, azonban fogyasztását napjainkban egyre kevésbé ajánljuk, de ennek a tisztázása már egy másik téma lenne.
A D-vitamin pótlásától táplálék-kiegészítő formájában sem kell tartanunk, hiszen vannak olyan ásványi anyagok és vitaminok, amelyekkel megfelelő mennyiségben csak ezen készítményekkel tudjuk szervezetünket ellátni. Egy egészséges felnőtt ember számára a napi ajánlott Dvitamin-bevitel 1500-2000 NE (Nemzetközi Egység).
Szedése előtt javasolt azonban egy teljeskörű vérkép, és mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal.
Róka Eszter táplálkozás-kiegészítés és sporttáplálkozás-tanácsadó írása