Miért ne figyelhetnénk oda a karácsonyi menük, ételek, fogások készítésekor? Légy egy kicsit tudatosabb és figyeld a tányérod!
Ezekből kínáld a vendégeid, hogy karcsúak maradjanak:
Leves/előétel:
- Kínáljunk vitamindús téli idényzöldségekből, például zellerből, káposztából, csicsókából, répából, édesköményből, céklából készült salátát hideg előételnek, melyet az ünnep hangulatának megfelelően megbolondíthatunk néhány szem pirított fenyőmaggal, mandulával, dióval vagy pár szelet friss naranccsal.
- Az ünnepi asztalról elmaradhatatlan halászlét készítsük a lehető legkevesebb zsiradékkal, ez adagonként legfejlebb egy teáskanálnyi mennyiség lehet.
Főétel:
- A jól megszokott ponty vagy harcsa helyett válasszunk értékes szívvédő hatású omega 3 zsírsavakban gazdag halat, például lazacot vagy busát a karácsonyi főétel alapjául
- Különösen ügyeljünk arra, hogy az okosan kiválasztott húst vagy halat zsírtakarékos módon készítsük el. Olajos “fürdő” helyett tekerjük inkább alufóliába vagy tegyük sütőzacskóba.
- A köret gyanánt leggyakrabban felszolgált zsírdús hasábburgonyát kiválthatjuk többek között héjában sült, fűszeres tejföllel meglocsolt burgonyával vagy aszalt gyümölcsökkel (pl. mazsolával, datolyával) gazdagított párolt rizzsel.
Desszert:
- A hagyományos beigli mellé kínáljunk karcsúbb desszert-alternatívákat is például dióval-mazsolával töltött, vanília sodóval megkoronázott sült alma, mézes sült tök vagy éppen kevés zamatos lekvárral rétegezett gesztenyepüré formájában.
- A tejszínt sok esetben kiválthatjuk zsírszegény tejföllel vagy natur joghurttal, így lényegesen mérsékelhetjük a család ünnepi zsír- és ezáltal energiafogyasztását.
Az étrend összeállítása nem csak karácsonykor, hanem egész évben fontos feladat, hiszen a család egészsége múlhat rajta!
Az élelmiszereket, italokat 5-7 csoportba oszthatjuk, pl.: zöldség-gyümölcs, hús, szárnyas és hal, zsír és olaj. A cél az, hogy minden nap fogyasszunk ezek mindegyikéből. A tápanyagokat alapul vevő menütervezésnél az ételek kiválasztásakor figyelembe kell venni az adott korcsoport számára szükséges energia- és tápanyagbevitelt is (pl. fehérje, vitaminok, ásványi anyagok). Ezt a módszert használják például az iskolai vagy a kórházi menük összeállításánál.
Forrás: harmonet