A szervezet tökéletes működéséhez elengedhetetlen a vérnyomás szinten tartása. A vér szállítja az oxigént és a tápanyagot a sejteknek, de az anyagcsere minőségét is befolyásolja a vérkeringés esetleges zavara.
A vérnyomásmérésnél két értéket rögzítenek. A magasabb szám a szív összehúzódásakor, az alacsonyabb a két szívütés közötti elernyedésekor keletkezik. A két szám közötti különbség a verőérrendszer rugalmasságát jelzi. A vérnyomás értékei, nem mindenkire egyformán vonatkoznak. Az életkor előrehaladtával folyamatosan változik: csecsemőknél és gyermekeknél alacsonyabb, mint a felnőtteké. Az újszülötteknél átlagosan 80/46, egy-két éves gyerekeknél 96/66-os értékeket mérnek. Magasabb a vérnyomásuk a túlsúlyos embereknek és alacsonyabb a fizikai munkát végzőknek, vagy például a sportolóknak.
Ma Magyarországon majdnem minden ötödik felnőttnek magas a vérnyomása. A kórosan magas vérnyomás általában tünetmentes, ezért nehéz felismerni. Árulkodó tünetek lehetnek a fejfájás, szédülés, orrvérzés, nehéz légzés, levertség. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha nyugalomban a vérnyomás magasabb átlagértéke 140-es, vagy azt meghaladó érték, az alacsonyabb (a /-jel mögötti érték) pedig 90, vagy annál magasabb. A mérést célszerű többször megismételni ahhoz, hogy biztosabb képet kapjunk.
Bár a magas vérnyomás öröklődik is, a legtöbbször a helytelen életvitel idézi elő: a magas vérnyomás kockázatát növeli az elhízás, a túlzott konyhasófogyasztás, az alkohol, a kávé, a stressz és a dohányzás. Az orvosok ezért még a gyógyszeres kezelés megkezdése előtt ezen kockázati tényezők csökkentését, elhagyását tanácsolják.
Az alacsony vérnyomásról sokáig úgy tartották, ártalmatlan jelenség. Sőt a népi hiedelem szerint akinek alacsony a vérnyomása, az tovább él. Túlságosan alacsony vérnyomás esetén azonban a vér nem tud elegendő mennyi-ségű oxigént és tápanyagot juttatni a sejtekhez és elszállítani a salakanyagokat. Amennyiben több alkalommal is a 110/60-as értéken aluli vérnyomást mérünk, mindenképpen célszerű orvoshoz fordulni.
Táplálkozási tanácsok
Magas vérnyomás esetén célszerű sószegény diétába kezdeni. Ilyenkor korlátlan mennyiségben fogyasztható a gyümölcs, a zöldség, a kalciumban gazdag tej- és a hústermékek. Kerülni kell azonban a magas nátriumtartalmú konzervipari termékeket, ásványvizeket, a sós magvakat. Az ételek elkészítésénél a lehető legkevesebb fűszer ajánlott. Amennyiben a magas vérnyomást túlsúly okozza, kombinált diéta ajánlott, ehhez ki kell kérni az orvos véleményét.
Vérnyomás-mérés otthon
A gyógyszertárakban már többféle készülék kapható, amellyel otthon is ellenőrizhetjük vérnyomásunkat. A vérnyomásnapló, amelyben a nap különböző időszakaiban mért értékeket rögzítjük, nemcsak segít kiigazodni saját vérkeringésünkön, de hasznos információ lehet a háziorvos számára is.