Miből és mit főznétek, ha 1000 forintból kellene megoldani egy étkezést? Csak elsőre tűnik nehéznek, valójában, ha okosan vásárol az ember, akkor akár egy négytagú család is jóllakik ennyi pénzből úgy, hogy nem kell kizárólag szendvicset ennie.
Ha jobban be kell osztani a kosztpénzt, akkor a tervezés nagyon fontos, mindenképpen érdemes napi lebontású étrendet készíteni. Kicsit több időt és energiát kell szánni az alapanyagok beszerzésére, de ha piacon vásárolunk, illetve hetente egyszer egy nagyobb boltban, sokkal költséghatékonyabban jövünk ki, mintha a legközelebbi kisboltba szaladnánk be. A megtervezett étrendhez tartozó pontos bevásárlólista is a spórolást segíti. Éhesen senki ne induljon vásárolni, mert akkor sokkal több dolog landolhat a kosárban, mint kellene.
Brokkoli krémleves
Hozzávalók:
- 1 fej brokkoli
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 1 liter húsleves
- fél teáskanál só
- 1 csipet bors
Leírás:
A brokkoli rózsáit levagdossuk a száráról. A szárakat is felaprítjuk. Egy lábosban vajat olvasztunk, beletesszük a fokhagymát, a húslevessel és felforraljuk. Beleszórjuk a brokkolit, 7-9 percig főzzük. 10 percig főzzük, alaposan leturmixoljuk. Hol tejszínnel, hol egy kis tejföllel gazdagítjuk, de egyszerűen, magában is finom. Betétnek pirított kenyérkockák, sós pirított mandula vagy dió, esetleg egy kis kék sajt illik hozzá.
Sültpaprika-krémleves
Hozzávalók:
- 80 dekagramm kápia paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma1 darab csili
- 0,5 liter húsleves alaplé
- 5 dekagramm rizs
- 10 dekagramm füstölt kolbász
Leírás:
A paprikát 180 °C-on 1,5 óra alatt addig sütjük, amíg a héja elkezd feketedni. Lefedjük és megvárjuk, amíg kihűl, majd meghámozzuk. A kolbászt vékony szeletekre vágjuk, és serpenyőben lassú tűzön ropogósra sütjük. A kolbászkarikákat félretesszük, a visszamaradt zsírból két evőkanálnyit kiveszünk, és a meghámozott, felszeletelt hagymát üvegesre pároljuk rajta. Hozzáadjuk a fokhagymát és a csilit, néhány perccel később felöntjük az alaplével. Végül hozzáadjuk a paprika húsát és a rizst. Addig főzzük, míg a rizs megpuhul, majd botmixerrel teljesen simára keverjük. Melegen, ropogós kolbásszal tálaljuk.
Sóska főzelék tükörtojással
Hozzávalók:
- 1 kg friss sóska
- 4 ek napraforgó olaj
- 2 evőkanál finomliszt
- 0.5 l tejsó ízlés szerint
- 3 ek cukor
Elkészítés:
A sóskát alaposan átmossuk, a szárát (nem csak ami a levélen túllóg!) eltávolítjuk. Jól lecsepegtetjük.Az olajat megforrósítjuk, rádobjuk a sóskát, és addig fonnyasztjuk, míg a leve nagyjából elfő.Megszórjuk a liszttel, jól elkeverjük, a tej felével felengedjük és csomómentesre keverjük.Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk, felfőzzük, és kis lángon kevergetve pár perc alatt besűrítjük úgy, hogy kis adagokban annyi tejet adunk hozzá, míg a kívánt állagot el nem éri.4-5 szem sós vízben főtt krumplival, és személyenként 1-2 főtt vagy tökörtojással tálaljuk!
Forrás: sobors.hu