Manapság számtalan ételnél felhasználhatjuk a burgonyát, és a hagyományos fajtákat helyettesíthetjük egészségesebb, különlegesebb ízvilágú növényekkel. Cikkünkben ezekből mutatunk be néhányat.
Édesburgonya, vagyis batáta
Bár a neve és a kinézete alapján azt gondolnánk, hogy krumpliféléről van szó, a batáta nem áll rokonságban a burgonyafélék családjával. Ennek ellenére kiválóan helyettesíti a krumplit, nem beszélve arról, hogy nagyon egészséges, hiszen béta-karotinban, A-, B- és C-vitaminban gazdag növényről van szó. A fehérjetartalma magas, a glikémiás indexe pedig alacsony, ezért bátran ajánlható cukorbetegeknek. Ha a piacon találkozunk vele, válasszuk a közepes méretűeket, mivel a nagyobbak fásak lehetnek. Otthon száraz, hűvös helyet válasszunk neki, a hűtőbe viszont ne tegyük be. Sütve, főzve és grillezve is kiváló – a hagyományos krumpli, vagy a sütőtök helyett is használhatjuk –, sőt akár bébiételt is készíthetünk belőle.
Pasztinák
A pasztinák, amely első ránézésre hasonlít a fehérrépához, ám annál egy kicsit sötétebb árnyalatú és vastagabb, már az ókorban is kedvelt volt, majd a krumpli európai megjelenésével csökkent a népszerűsége. Pedig nagyon jó szolgálatot tesz az egészségünknek, hiszen keményítőt, pektint, fehérjét és C-vitamint tartalmaz, gyökerének főzete vizelethajtó, görcsoldó, emellett vese-, epekő és gyomorpanaszok ellen is kiváló hatású. Fontos tudni, hogy a pasztináknak csak a gyökere fogyasztható, ám abból tehetünk húslevesbe, zöldséglevesbe, salátákba, zöldségpürébe, illetve babételekbe, vagyis minden olyan fogásnál felhasználhatjuk, amelybe petrezselymet is teszünk. Csupán arra kell ügyelni, hogy a pasztinákból kevesebbet használjunk, mivel édeskés ízt ad az ételeknek.
Csicsóka
A csicsókát régen a szegények krumplijának tartották, mivel könnyen megterem a legigénytelenebb talajban is. Fogyasztása ajánlott azoknak, akik egészséges ételekkel szeretnék gazdagítani az étrendjüket, főleg lábadozó betegeknek, gyerekeknek, sportolóknak. Székrekedés ellen kiváló és fogyókúrázóknak is ajánlható, hiszen magas rosttartalma miatt laktató hatású. Fogyaszthatjuk nyersen, ideális salátákhoz, párolhatjuk, szószokat főzhetünk belőle, krémlevesek, főzelékek kedvelt alapanyaga, a gyerekeknek pedig csicsókachipset készíthetünk. Sőt ha kifacsarjuk a levét, italt készíthetünk belőle, amely amellett, hogy felfrissít, jótékonyan hat a vérnyomás emelkedésére.
Yacon, azaz inkagumó
A Peruból származó Yacon, vagyis közismertebb nevén inkagumó beszerzése nem annyira egyszerű, hiszen a hazai piacokon nem igazán találkozni vele. Az interneten keresztül rendelhetünk ültetőgumókat, és dézsás növényként is nevelhetjük a yacont, amely szereti a meleg, télen fagytól védett helyet és nagy a vízigénye. Hatóanyagainak köszönhetően segít a vércukorszint stabilizálásában, antioxidáns és immunerősítő hatása van, a vérben csökkenti a koleszterin és a trigliceridek szintjét, emellett serkenti a bélmozgásokat és az emésztőnedvek termelődését. Az inkagumót meghámozás után nyersen is megehetjük, de beletehetjük salátákba frissen, illetve főzve, valamint megsüthetjük olívaolajon.
Perui lila
Ennek a különleges fajtának nemcsak az íze, hanem a színe is eltérő a megszokottól, hiszen a hagyományos sárga helyett a növény húsa lila színű, míg az íze inkább a gesztenyére vagy a mogyoróra emlékezteti az embert. Nagy mennyiségben található benne B6- és C-vitamin, valamint kálium, felurasav, klorogénsav, illetve szénhidrátok. A legtöbb tápanyag a héjában található, így érdemes azt is elfogyasztani. Csökkenti a rák, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, erősíti az immunrendszert és kiváló menstruációs panaszok ellen.
Chipset és olajban sült burgonyát készíthetünk belőle, emellett kiválóan alkalmas salátákhoz, illetve hidegtálakhoz.
Skót-felföldi vörös
A skót-felföldi vörös nevét származása, valamint húsának halvány burgundivörös színe miatt kapta. Ennek a magas szárazanyag-tartalmú növénynek a fogyasztása serkenti a glükózanyagcserét, antivirális, antibakteriális hatású, gyulladáscsökkentő, valamint mérséklik a rákbetegségek kialakulását. Szép színes chipseket készíthetünk a kissé füstös ízű, ízvilágában leginkább a paprikára hasonlító skót-felföldi vörösből, de saláták alapanyagaként, vagy köretekhez is kiváló. Főzhetünk belőle pürét is, ekkor érdemes a héjával együtt elkészíteni, hogy megőrizzük jellegzetes színét.