Nem kell lelkiismeret furdalással küzdenünk, ha egy nagy tál tésztára vágyunk. Időnként egyszerűen cseréljük le a „sima” búzalisztes tésztát valamelyik egészségesebb és kevésbé hizlaló tésztafajtára. Kezdhetjük például a napjainkban újra felfedezett tönkölybúzás változattal vagy éppen a kínaiak üvegtésztájával. A Csajka-land blogon mindkét verzióra találtunk egyszerű, ám mégis izgalmas receptet.
A tönkölybúzából készült lisztnek akár kétszer olyan magas a fehérjetartalma, mint a „sima” búzalisztnek. Emellett magasabb a vitamin- és ásványianyag tartalma. Kedvezőbb glikémiás indexe miatt pedig kevésbé terheli meg a szervezetet, ráadásul kevésbé hizlal. Lazaccal és kelbimbóval kombinálva pedig kimondottan egészséges főfogást alkothatunk, amellyel még a vonalainkra is vigyázhatunk.
Túrós kelbimbó tésztaágyon lazaccal
- kislábosnyi kelbimbó megpucolva, felezve, vagy negyedelve
- 1 doboz cottage cheese
- vegeta, só, bors, zöldfűszerek
- 1 dl húsleves
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejszín
- 1 kanál liszt
- 2 szelet lazac
- tönkölytészta
Elkészítés:
A lazacokat befűszerezzük sóval, halfűszerrel, vagy curryvel és betesszük a sütőbe “izzadni”, de vigyázzunk nehogy kiszárítsuk, mert akkor élvezhetetlen lesz. A tésztát megfőzzük, a kelbimbókat is feltesszük főni a vegetás lében és a húslevesben. Ne legyen túl sok a leve, éppen lepje el. Ha kész, elkészítjük a “főzeléket”. Ha sok a leve, leöntünk belőle, azután hozzáadjuk a tejszínt, borsozzuk, fokhagymázzuk és a liszttel besűrítjük, majd hozzáadjuk a túrót. A tésztára tálaljuk a ragut, majd rá a lazacot. Díszítésként megszórhatjuk egy kis fekete szezámmaggal.
Az átlátszó tészta
Egészségesebb alternatíva az üvegtészta is (más néven celofántészta), amelyet a kínaiak mungóbabból őrölt lisztből és vízből készítik, tojás hozzáadása nélkül. Gazdag vitaminokban, valamint vasat, kalciumot és foszfort tartalmaz, ráadásul alacsony a kalóriatartalma.
Gyömbéres brokkolis üvegtészta
Hozzávalók:
- (arányok ízlés szerint)
- üvegtészta
- csirkemell
- 1 kis gumó gyömbér
- brokkoli
- szójaszósz
Elkészítés:
A tésztát sós forró vízbe áztatjuk körülbelül tíz percre és már kész is van. Közben megfőzzük a brokkolit. A csirkehúst megtisztítjuk, felszeleteljük sózzuk, majd olajon egy kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a borsot, a lereszelt gyömbért és hagyjuk kicsit főni, majd belekerül a főtt brokkoli és a végén a tésztával összekeverjük, meglocsoljuk szójaszósszal.