Orvosilag jóváhagyott recepteket tartalmazó rendhagyó szakácskönyv került a könyvesboltokba. A könyvben kedvenc magyaros ételeink hagyományos receptjei mellett mindig szerepel az adott étek egészséges változatának elkészítése módja is, így az olvasó szabadon választhat… Ráadásul, szakácskönyvek között egyedülállóan kalóriatáblázattal és mozgásprogram ajánlatokkal is kiegészül a receptek sora.
Az egészséges szakácskönyv ötlete az orvos-szerző Dr. Kollai Balázsban akkor fogalmazódott meg, amikor egy pajzsmirigy-centrum orvosaként megtapasztalta, hogy betegei túlsúllyal vagy kóros soványsággal küzdenek, és alapbetegségeik kezelése után súlyproblémáik megmaradtak.
A szakembereknek, az adott betegségek kezelésén túlmenően, csak egyénre szabott testsúlyprogram kialakításával sikerült a pácienseket elindítani a teljes gyógyuláshoz vezető úton. Bár dietetikus nélkül, akár önmagunk is tudnánk életmódot váltani egészségünk érdekében, de komplex testsúlyprogramot kínáló szakácskönyv még nem volt fellelhető a hazai boltokban. Ezért hosszú évek tapasztalatait összegezve most megjelent a Kalória tudatos, több, mint szakácskönyv.
A receptek írói, Kollai Balázs, Csömör Gerda Virág és Leschinszky Csilla sem ételt, sem alapanyagot nem tiltanak, így az olvasó szabadon, de tudatosan tervezheti kalóriabevitelét. A szakácskönyv a választás lehetőségét is felkínálja azzal, hogy az ételek „hagyományos” és egészséges verzióinak elkészítési módját (és persze az ahhoz tartozó kalóriamennyiséget) is egyaránt bemutatja. Fontos, hogy az olvasónak nincs szüksége különleges összetevők beszerzésére, mivel az egészséges receptek alapvetően a kevesebb zsír-, cukor- és szénhidrát hozzáadásával érik el az energia bevitel csökkentését. Így a legkedveltebb főételek, levesek és desszertek ízén sem változtatnak a módosított receptek.
Egyébként nemcsak a receptek, hanem a leggyakoribb tízóraik, uzsonnák, valamint az összes alapanyag kalóriatartalma is megtalálható a könyvben, ami a legfontosabb vitaminokról és nyomelemekről is tartalmaz leírást.
A könyv a recepteken túlmenően az étkezéssel leginkább kapcsolatba hozható betegségeket is közérthetően leírja, bemutatja. Diétás receptjei többek között az inzulinrezisztenciában és PCOS-ben szenvedőknek is segítséget nyújtanak a megfelelő étrend kialakításához, de segítséget nyújthatnak refluxszal, gyomorégéssel, gyomorfekéllyel, nyombélfekéllyel küzdőknek, vagy cukorbetegségben, epebetegségben, magasvérnyomás-betegségben, köszvényben szenvedőknek is.
Szakácskönyvtől némileg szokatlan módón komplex, orvosilag vezetett testsúlyprogramot is felvonultat a Kalóriatudatos, több, mint szakácskönyv. A kalóriabevitel tervezése és kontrollja mellett, tanácsokat ad életvitelszerűen végezhető mozgásformákra, ismerteti a leggyakoribb sportok, edzésformák, napi teendők és munkák kalóriaigényét is. A könyv végén kitölthető étkezési napló is található, ami a naponta végzett mozgásformák lejegyzésével egészül ki, támogatva ezzel az egyéni kalóriaegyenleg felállítását.
A könyv ételfotóit nem retusálták, ezért az ételek a képeken valóban úgy néznek ki, mint a valóságban. A szerkesztők maguk is elkészítették, és megkóstolták az ételeket, és az egyszerűség kedvéért az ismert konyhai házi mértékegységek leírását használták. Az olvasókat pedig annyira partnernek tekintik, hogy szívesen várják véleményüket, tapasztalataikat, esetleg új tippeket a kipróbált receptekről a következő kiadásához.