A táplálkozásszakértők szerint egy gyümölcs 70 mg C-vitamint tartalmaz, többet, mint egy narancs. E -vitamin-tartalma mellett szintén hasznos tudnivaló róla, hogy magas káliumtartalmával még a banánt is megelőzi. Íme, egy pár olyan elváltozás, amely esetén a napi egy kivi fogyasztása az egészségre kifejtett jótékony hatása miatt erősen ajánlott.
1. Hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez
A kivinek a szívre kifejtett hatása a magas káliumtartalma miatt valósul meg. Míg az alacsony káliumszint bepörgeti a szívet, addig a megfelelő kálium megfelelő szinten tartja a szívritmust és a vérnyomást.
2. Serkenti a szervezet immunitását
Hasznosnak bizonyul a fogyasztása a téli hónapokban, amikor a szervezetünk védekező mechanizmusai nagyobb terhelésnek vannak kitéve a hideg időjárás és a gyakori megfázások miatt. Citrusfélékkel társítva, mint a narancs vagy a citrom, sikeresen veszi fel a harcot a légúti fertőzésekkel szemben.
3. Gátolja a kóros vérrögképződést és koleszterinszint-csökkentő Ha a napi egy kivi helyett hármat fogyasztunk, az már terápiás dózisnak is mondható, mert 19 %-kal csökkenti a kóros vérrögök kialakulásának a kockázatát, és 16 %-kal a triglicerid-szintet (rossz koleszterin).
4. Stabilan tartja a vércukorszintet A kivi az alacsony glikémiás indexszel rendelkező gyümölcsök közé tartozik, ami azt jelenti, hogy alacsony a cukortartalma. Mivel nem növeli a vércukorszintet, a cukorbetegek is fogyaszthatják.
5. Védi a szemet A tanulmányok szerint az időskori látászavarok és vakság kialakulása a makula sorvadása miatt jön létre. Napi egy kivi elfogyasztása 35 %-kal csökkenti a folyamat kialakulásának kockázatát.
6. Javítja az emésztést A kivi gazdag rostokban, ezért napi rendszerességgel fogyasztva megelőzi a székrekedést és az emésztési zavarokat.