VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás mentes

Élet gluténmentesen 

Élet gluténmentesen 

Egyre több ember számára lehet ismerős az érzés, amikor az orvos közli velük, hogy a vizsgálatok eredménye alapján a diagnózis cöliákia/gluténérzékenység. Először elveszve és tudatlannak érezhetjük magunkat, főleg, amikor megkapjuk a táblázatot a tiltó listás dolgokról, valamint arról, hogy mit fogyaszthatunk. Hoztam néhány jó tanácsot és hasznos információt, amely segíthet kialakítani a 100 százalékos gluténmentes életet.

Érdemes azonban először is tisztázni, hogy mi is az a cöliákia, más néven gluténérzékenység. A gluténérzékenység olyan autoimmun betegség, amelyet az egyes gabonafélékben (búza, rozs, árpa, zab) található anyag, a glutén vált ki. Tehát a cöliákiás emberek a fentebb leírt gabonafélék egyes fehérjéire érzékenyek, a szervezetük ezeket az élelmiszeralapanyagokat nem tudják feldolgozni.

Viszont ahogyan halad előre az idő, úgy válik minden gyerekjátékké és normálissá.

Rájövünk, hogy több mindent ehetünk, mint amit nem, de ami a legfontosabb, hogy ha betartjuk a szabályokat, egészségesek maradunk, ami viszont mindenért kárpótolja az embert. Könyveket ajánlanak a betegség leírásáról, receptgyűjteményeket és egyéb hasznos tanácsokat kap az ember, amelyek életmódváltását  segítik. Megfogalmazódhat  a kérdés, hogy a diagnózis  után mit lehet majd enni, hol szerezhetők be a garantáltan gluténmentes alapanyagok.

Kezelésének módja

Bizonyos tévhitekkel ellentétben az autoimmun folyamatot nem lehet sem megelőzni, sem megállítani, ezért a gluténérzékenység nem gyógyítható. Kezelésének egyetlen módja az egész életen át tartó gluténmentes diéta. A betegséget gyakran lisztérzékenységként is említik, amely miatt sokan úgy gondolják, hogy csak azok a termékek kerültek tiltólistára. amelyek lisztet tartalmaznak. Pedig több olyan gluténtartalmú összetevő is lehet, amely miatt az adott étel vagy alapanyag nem fogyasztható. A vásárlás alkalmával ezért is olvassuk el a termékek összetevőinek leírását és válasszuk mindig a garantáltan gluténmentes termékeket. A „gluténmentes” címkézés pedig csak és kizárólag abban az esetben alkalmazható, ha a fogyasztásra előállított élelmiszer legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. Az allergén anyagokat kötelezően fel kell tüntetni a termékeken, amelyeket általában más betűtípussal és  betűstílussal, vagy háttérszínnel jelölnek meg. Ha az összetevőkből nem derül ki, hogy a termék tartalmaz-e glutént, akkor arra külön fel kell hívni a figyelmet „tartalmaz” vagy „tartalmazhat” feliratokkal.  

A gluténmentességre lehet utalni ábrákkal, logókkal is, amelyeket a csomagoláson kell feltüntetni. Erre utal az áthúzott gabona szimbólum. A zab eredendően gluténmentes, azonban a betakarításnál, a csomagolásnál és a tárolásnál általában gluténnal szennyeződik. Ezért válasszuk a külön megjelölt, gluténmentes termékeket.

Legyünk körültekintőek

Azt tanácsolom, hogy váljon rutinná a termékösszetevők elolvasása,, hiszen nagyon sok olyan termék van, amelyekről azt hinnénk, hogy nem tartalmaznak glutént (.felvágott, fagyasztott krumpli, kenőmájasok és a sor még nagyon hosszan folytatható lenne). 

A cöliákáis betegeknek nem elég azonban megválogatniuk, hogy mit vásárolnak, a mentes táplálkozáshoz az otthonukban is meg kell teremteniük a megfelelő feltételeket.A gluténérzékeny emberek ételébe semmilyen gluténtartalmú maradvány sem kerülhet, tehát nem csupán külön kell tárolni a gluténos és -mentes élelmiszereket és ételeket, de figyelni kell az edények külön használatára s még a konyha átrendezésére is.

De lássuk miről is van szó:

  • Csak tiszta konyhafelületen dolgozzunk, megtisztított konyhaeszközökkel!
  • A régebbi, karcos edényekben már ne készítsük el a gluténmentes ételt, mert a sérülésekben megtapadhatnak a gluténos maradványok, ezeket nem lehet 100 százalékosan megtisztítani.
  • A mosogatószivacs és a konyharuha mindig legyen teljesen tiszta.
  • Használat előtt minden edényt és konyhai eszközt alaposan mossunk el, a fakanalakat azonban érdemes lecserélni, hiszen a fa eszközök esetében a glutén könnyen megragadhat a résekben, repedésekben. 
  • Rendezzük át a konyhát, főzés és sütés esetén pedig élvezzenek elsőbbséget a gluténmentes ételek.
  • Használjunk saját kenőkrémeket. Soha ne nyúljunk bele a lekvárba, vajba, mézbe, édes krémekbe morzsás eszközzel.
  • Cseréljük le a kenyérpirítót, melegszendvics- és gofrisütőt. Ezeket a konyhai eszközöket nem lehet 100 százalékosan megtisztítani.
  • Főzés, sütés előtt mindig mossunk kezet. Semmihez ne nyúljunk úgy hozzá, hogy előtte valamilyen gluténos étellel érintkeztünk.
  • Ha lehet, válasszunk rozsdamentes acélból készült eszközöket, mert ezeket könnyebb tisztítani.
  • A gluténmentes ételeket nem szabad ugyanabban az olajban vagy zsírban elkészíteni, így használjunk külön edényeket.

A legtöbb étel egyébként elkészíthető gluténmentes formában is, így nem kell külön főzni vagy sütni a család többi tagjának. Napjainkban pedig egyre több termék érhető el már a boltok polcain, sok receptet és hasznos tanácsot találhatunk az interneten is, amelyek igazán finomak a család bármely tagja számára. Ezzel nem csak időt spórolhatunk, de garantáltan keresztszennyeződésmentes konyhát teremthetünk.

Róka Eszter táplálkozás-kiegészítés és sporttáplálkozás-tanácsadó írása

Alapvető élelmiszercsoportok

Ez is érdekelhet még

Tíz érdekesség a mikroalgákról
egészség

Tíz érdekesség a mikroalgákról

2022. május 16.
Keleti arcdiagnosztika – avagy mit üzen a bőröd?
Beauty

Keleti arcdiagnosztika – avagy mit üzen a bőröd?

2022. május 13.
Mit (t)együnk a szép bőrért?
Beauty

Mit (t)együnk a szép bőrért?

2022. május 06.
A húsmentes étrend fajtái, előnyei és hátrányai
egészséges életmód

A húsmentes étrend fajtái, előnyei és hátrányai

2022. április 29.
Következő bejegyzés
Van egy testrészünk, ami a leginkább elszenvedi a járványidőszakot

Van egy testrészünk, ami a leginkább elszenvedi a járványidőszakot

FACEBOOK

Legfrissebb cikkeink

FOREO ISSA mini 3

FOREO ISSA mini 3

2022. május 16.
1200 bringás a Tisza-tónál

1200 bringás a Tisza-tónál

2022. május 16.
JÁTÉK – Nyerj egy s.Oliver páros illatot!

JÁTÉK – Nyerj egy s.Oliver páros illatot!

2022. május 16.
Tíz érdekesség a mikroalgákról

Tíz érdekesség a mikroalgákról

2022. május 16.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • celeb
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • Hétindító
  • hírek
  • horoszkóp
  • interjú
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • Női lét
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

FOREO ISSA mini 3

FOREO ISSA mini 3

2022. május 16.
1200 bringás a Tisza-tónál

1200 bringás a Tisza-tónál

2022. május 16.
JÁTÉK – Nyerj egy s.Oliver páros illatot!

JÁTÉK – Nyerj egy s.Oliver páros illatot!

2022. május 16.
Tíz érdekesség a mikroalgákról

Tíz érdekesség a mikroalgákról

2022. május 16.
„Mentés másként” – inkább félrenézünk, vagy van bátorságunk életet menteni?

„Mentés másként” – inkább félrenézünk, vagy van bátorságunk életet menteni?

2022. május 13.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről