Egyre több ember számára lehet ismerős az érzés, amikor az orvos közli velük, hogy a vizsgálatok eredménye alapján a diagnózis cöliákia/gluténérzékenység. Először elveszve és tudatlannak érezhetjük magunkat, főleg, amikor megkapjuk a táblázatot a tiltó listás dolgokról, valamint arról, hogy mit fogyaszthatunk. Hoztam néhány jó tanácsot és hasznos információt, amely segíthet kialakítani a 100 százalékos gluténmentes életet.
Érdemes azonban először is tisztázni, hogy mi is az a cöliákia, más néven gluténérzékenység. A gluténérzékenység olyan autoimmun betegség, amelyet az egyes gabonafélékben (búza, rozs, árpa, zab) található anyag, a glutén vált ki. Tehát a cöliákiás emberek a fentebb leírt gabonafélék egyes fehérjéire érzékenyek, a szervezetük ezeket az élelmiszeralapanyagokat nem tudják feldolgozni.
Viszont ahogyan halad előre az idő, úgy válik minden gyerekjátékké és normálissá.
Rájövünk, hogy több mindent ehetünk, mint amit nem, de ami a legfontosabb, hogy ha betartjuk a szabályokat, egészségesek maradunk, ami viszont mindenért kárpótolja az embert. Könyveket ajánlanak a betegség leírásáról, receptgyűjteményeket és egyéb hasznos tanácsokat kap az ember, amelyek életmódváltását segítik. Megfogalmazódhat a kérdés, hogy a diagnózis után mit lehet majd enni, hol szerezhetők be a garantáltan gluténmentes alapanyagok.
Kezelésének módja
Bizonyos tévhitekkel ellentétben az autoimmun folyamatot nem lehet sem megelőzni, sem megállítani, ezért a gluténérzékenység nem gyógyítható. Kezelésének egyetlen módja az egész életen át tartó gluténmentes diéta. A betegséget gyakran lisztérzékenységként is említik, amely miatt sokan úgy gondolják, hogy csak azok a termékek kerültek tiltólistára. amelyek lisztet tartalmaznak. Pedig több olyan gluténtartalmú összetevő is lehet, amely miatt az adott étel vagy alapanyag nem fogyasztható. A vásárlás alkalmával ezért is olvassuk el a termékek összetevőinek leírását és válasszuk mindig a garantáltan gluténmentes termékeket. A „gluténmentes” címkézés pedig csak és kizárólag abban az esetben alkalmazható, ha a fogyasztásra előállított élelmiszer legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. Az allergén anyagokat kötelezően fel kell tüntetni a termékeken, amelyeket általában más betűtípussal és betűstílussal, vagy háttérszínnel jelölnek meg. Ha az összetevőkből nem derül ki, hogy a termék tartalmaz-e glutént, akkor arra külön fel kell hívni a figyelmet „tartalmaz” vagy „tartalmazhat” feliratokkal.
A gluténmentességre lehet utalni ábrákkal, logókkal is, amelyeket a csomagoláson kell feltüntetni. Erre utal az áthúzott gabona szimbólum. A zab eredendően gluténmentes, azonban a betakarításnál, a csomagolásnál és a tárolásnál általában gluténnal szennyeződik. Ezért válasszuk a külön megjelölt, gluténmentes termékeket.
Legyünk körültekintőek
Azt tanácsolom, hogy váljon rutinná a termékösszetevők elolvasása,, hiszen nagyon sok olyan termék van, amelyekről azt hinnénk, hogy nem tartalmaznak glutént (.felvágott, fagyasztott krumpli, kenőmájasok és a sor még nagyon hosszan folytatható lenne).
A cöliákáis betegeknek nem elég azonban megválogatniuk, hogy mit vásárolnak, a mentes táplálkozáshoz az otthonukban is meg kell teremteniük a megfelelő feltételeket.A gluténérzékeny emberek ételébe semmilyen gluténtartalmú maradvány sem kerülhet, tehát nem csupán külön kell tárolni a gluténos és -mentes élelmiszereket és ételeket, de figyelni kell az edények külön használatára s még a konyha átrendezésére is.
De lássuk miről is van szó:
- Csak tiszta konyhafelületen dolgozzunk, megtisztított konyhaeszközökkel!
- A régebbi, karcos edényekben már ne készítsük el a gluténmentes ételt, mert a sérülésekben megtapadhatnak a gluténos maradványok, ezeket nem lehet 100 százalékosan megtisztítani.
- A mosogatószivacs és a konyharuha mindig legyen teljesen tiszta.
- Használat előtt minden edényt és konyhai eszközt alaposan mossunk el, a fakanalakat azonban érdemes lecserélni, hiszen a fa eszközök esetében a glutén könnyen megragadhat a résekben, repedésekben.
- Rendezzük át a konyhát, főzés és sütés esetén pedig élvezzenek elsőbbséget a gluténmentes ételek.
- Használjunk saját kenőkrémeket. Soha ne nyúljunk bele a lekvárba, vajba, mézbe, édes krémekbe morzsás eszközzel.
- Cseréljük le a kenyérpirítót, melegszendvics- és gofrisütőt. Ezeket a konyhai eszközöket nem lehet 100 százalékosan megtisztítani.
- Főzés, sütés előtt mindig mossunk kezet. Semmihez ne nyúljunk úgy hozzá, hogy előtte valamilyen gluténos étellel érintkeztünk.
- Ha lehet, válasszunk rozsdamentes acélból készült eszközöket, mert ezeket könnyebb tisztítani.
- A gluténmentes ételeket nem szabad ugyanabban az olajban vagy zsírban elkészíteni, így használjunk külön edényeket.
A legtöbb étel egyébként elkészíthető gluténmentes formában is, így nem kell külön főzni vagy sütni a család többi tagjának. Napjainkban pedig egyre több termék érhető el már a boltok polcain, sok receptet és hasznos tanácsot találhatunk az interneten is, amelyek igazán finomak a család bármely tagja számára. Ezzel nem csak időt spórolhatunk, de garantáltan keresztszennyeződésmentes konyhát teremthetünk.
Róka Eszter táplálkozás-kiegészítés és sporttáplálkozás-tanácsadó írása