Saláta és saláta között nagy különbségek vannak. Erényeiket, erősségeiket fölsorolva segítünk jobban megismerni őket. Hogy bebizonyítsuk, a saláta egyáltalán nem unalmas főfogás, összegyűjtöttük a legfinomabb és legismertebbeket közülük: a jégsalátától a bordáskelig számtalan izgalmas színt, formát, ízvilágot fedezhetünk fel, ha megismerkedünk az egészség zöld fokmérőivel.
Mángold
Szinte teljesen feledésbe merült a nagyanyáink idejében még nagyra becsült mángold. Pedig nagyszerű alapanyag, kiváló vitaminbomba. Felveszi a versenyt a spenóttal, a sárgarépával és spárgával, ha értékes összetevőkről van szó. Gazdag ugyanis A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminban, szerves savakban (alma-, citrom-, oxálsav), ásványi anyagokban, nyomelemekben, például folsavban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban. Úgy tartják, segíti és erősíti az immunrendszer működését, valamint véd a szabadgyökök ellen is. Alacsony cukortartalma mellett nagy rosttartalommal rendelkezik, így ajánlott a fogyókúrázók számára is. Keverjük salátánkhoz nyersen vagy ízesítsük, színesítsük vele tésztaételeinket.
Vízitorma
A vízitorma hasznos növényi tápanyagokat tartalmaz, rendkívül magas K-, A-, és C-vitamintartalma, de nagyszerű kalcium, magnézium, kálium, tiamin, riboflavin, folsavforrás, illetve18-féle további fontos aminosavval is rendelkezik. Magas antibiotikum tartalma mellett tisztítja és erősíti a vért, nagy mennyiségű kén és jódtartalma miatt pedig kitűnő gyógynövénye a belső elválasztású mirigyeknek. De nemcsak egészséges, rendkívül ízletes is: borsos aromája kiváló aromát kölcsönös minden ételnek, így a saláta mellett húsokhoz, tésztákhoz is bátran keverhetjük.
Bordáskel
A bordáskel, más néven pak choi elsősorban a távol-keleti országokban termesztik és fogyasztják, bár kellemes íze, kiváló tápértéke és a kínai konyha népszerűsége miatt egyre inkább meghódítja Európát is. Rendkívül gazdag C- és K-vitaminban, béta-karotinban, folsavban, emellett számos fontos ásványi anyagot tartalmaz. Levele kitűnő kiegészítő ízt ad a káposztasalátáknak, de Kínában úgy savanyítják, ahogyan hazánkban a kovászos uborkát.
Jégsaláta
A legismertebb salátaféle, melynek levelei több napon át frissek, ropogósak maradnak. Rendkívül magas rosttartalma miatt kitűnő hatással van az emésztőrendszerre. B1-, B2-, valamint C-vitamin forrás, de gazdag nyomelemekben, így foszforban, vasban gazdag. Fogyasztható nyersen, akár más salátákkal keverve és szendvicsekhez is kiváló. Mivel hosszan megőrzi frissességét éttermek is előszeretettel használják.
Endívia
Eredetileg Észak-Kínából származik, régóta termesztett növény, már az ókori görögök és rómaiak már ismerték. Alapvetően két fajtáját különböztetjük meg az endíviáknak: a fodros és a sima levelű társa azonban csak küllemben tér el egymástól, ásványi anyag tartalmukban teljesen megegyeznek. Sok ásványi sót tartalmaz, többek között nagyszerű foszfor, valamint vasforrás, illetve C-vitaminban gazdag.
Lollo
A lollo, vagy más néven fodrossaláta Olaszországban született, színe és formája miatt pedig minden ételt feldob. Fodros megjelenése vagy élénk piros, lilás színe nagyszerűen fest a tányérokon. De persze nemcsak külleme az, ami a legnépszerűbb zöldek táborába emeli. Magas kálium és vitamintartalma miatt ott van a legegészségesebbek rangsorában.
Madársaláta
A madársalátát sokan ismerik, de csak kevesen tudják, hogy vadon élő növény. Vadnövényként eljutott egészen a Kanári-szigetekig, Madeiráig és az Azovi-tengerig. A hideg évszakok salátája, hiszen nagyszerűen alkalmazkodik a szélsőséges időjáráshoz, így akár a telet is képes átvészelni. A madársaláta igen gazdag B1- és C-vitaminban, az ásványi anyagok közül nagymértékben tartalmaz magnéziumot, káliumot, vasat és cinket. Remek rostforrás, így jótékonyan hat az emésztésre is.
Ruccola
Már az antik korban is ismerték a ruccolát, sőt, titkos ajzószerként tartották számon. Noha ezt a hatását már nem jegyzik, érdemes tudni róla, hogy B- és C-vitaminokban kifejezetten gazdag, energiatartalma pedig rendkívül alacsony. Felhasználását tekintve további társaival együtt fogyaszthatjuk, salátákat gazdagíthatunk vele. Íze egyedül igen markáns, erős, így csak kisebb mennyiségben használjuk.
Radicchio
A nálunk kevéssé ismert salátakülönlegesség Észak-Olaszországból, a Pó völgyéből indult hódító útjára. Ahogy többi zöld társa, úgy ez a típus is bővelkedik A-, C-vitaminban, illetve folsavban. Az ásványi anyagok közül pedig kalciumot, magnéziumot, foszfort és káliumot tartalmaz. Pikáns, borsos íze azonban mindenkit levesz a lábáról, aki egyszer megkóstolja. Talán éppen ezért egyedüli köretként is felszolgálhatjuk, sőt, akár grillezhetjük is.
Római saláta
Minden kétséget kizáróan ez a saláták királya vagy inkább cézára., hiszen a római nélkül nem készülhet cézársaláta. Már ősidők óta ismerik és kedvelik ezt a típust, a görögök és a rómaik is nagyra tartották gyógyító hatását. Pliny szerint Augustus Ceasar császár még szobrot is állíttatott ennek a salátának, miután a salátának köszönhetően meggyógyult egy súlyos betegségből. Mindez nem véletlen: élettani hatásai egyszerűen lenyűgözőek: 10 dkg-nyi római saláta napi K- vitamin szükségletünk másfélszeresét tartalmazza, egy ugyanekkora adaggal pedig A-, és C-vitamin igényünk majdnem felét vesszük magunkhoz. Folsav, mangán, króm tartalma is rendkívüli. Nemcsak salátaként fogyaszthatjuk, önmagában is kedvelt csemege diós ízvilága miatt.
Cikória
A cikória jótékony hatásai az ókor óta ismertek, így gyógynövényként már évszázadok óta alkalmazzák. Gyógyító hatása ismert volt a sárgaságnál, a lépbetegségeknél, az epekövességnél, a reumás fájdalmaknál, az epekövességnél. Orvosolták vele az ödémát valamit a bőrgyulladást. Kiválóan alkalmazható ma is májtisztításra, de nagyszerű vízhajtó is. Magas inulin tartalma miatt fontos szerepet játszik az egészséges bélflóra kialakításában, megőrzésében. Színesítsük, ízesítsük vele salátánkat, fogyasszuk, frissen, nyersen.