A növényi étrendet követők más-más okokból választották ezt az „utat”. Van, aki etikai okokból, az állatok szeretete és a környezeti degradáció leállítása miatt. Van, aki csak ezt az étrendet tartja saját maga számára a legegészségesebbnek, és vannak, akiknek esetleg valamiféle ételallergiájuk van és ez számukra a legmegfelelőbb táplálkozás. Néhány tanáccsal szeretném segíteni, hogy garantáltan ne „nyűgként” éld meg sem te, sem a környezeted ezt az életformát.
Olyanok is vannak, akik a vegán étrendre való áttérés előtt akár már évekig vegetáriánusok voltak. Van, akinek könnyen megy a váltás, míg másoknak nehezebben. Azt szokták mondani, hogy mindig csak elindulni nehéz. Pedig higgyétek el, hogy a növényi étrend sokkal fenntarthatóbb és egyszerűbb, mint gondolnánk. Miután száműztük a konyhánkból az állati eredetű ételeket, ideális esetben sokkal több zöldséget és gyümölcsöt fogunk fogyasztani. A boltok polcai már roskadoznak a kolbász-, hús- és sajtpótlóktól. Ezek a termékek azonban nem ajánlottak mindennapos fogyasztásra. Nemcsak a pénztárcánknak, de az egészségünknek sem kedveznek.
Igyekezzünk a lehető legtermészetesebb hozzávalókból összeállítani az étrendünket. Étkezéseinknek ugyanúgy tartalmaznia kell a megfelelő mennyiségű rostot, szénhidrátot, fehérjét és jó minőségű zsírokat, mint mindenevőként.
Legyünk fantáziadúsak, fűszerezzünk bátran!
- Zöldségből és gyümölcsből is készíthetünk finom és ízletes leveseket, fasírtokat, süteményeket. Gondoljunk csak bele, a pörkölt, a töltött káposzta sem a hústól igazán ízletes, hanem annak elkészítési módjától, a fűszerezéstől.
- Ha egy ételnél sajtos ízvilágot szeretnénk elérni, akkor használjunk sörélesztőpelyhet. Saját magunk házilag sajtot is készíthetünk akár cukkiniből, kesudióból is. Érdemes követni külföldi vagy hazai vegán bloggereket is receptekért, ötletekért, egy kis inspirációért.
- Ha füstös ízekre vágyunk, például szívesen fogyasztanánk egy kis rakott krumplit, akkor használjunk egy kis fekete sót, amely a füstös ízélményt adja az ételünknek.
Készíthetünk otthon magtejfölt is a tetejére:
Pár órára áztassunk be 1 bögre napraforgómagot. Majd öntsük le róla a vizet és a magot tegyük bele egy mixerbe. Adjunk hozzá egy gerezd fokhagymát, sót, borsot és egy evőkanál olívaolajat. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje a napraforgómagokat, és turmixoljuk össze. Ha túl sűrűnek találjuk, adhatunk még hozzá vizet, közben kóstoljuk meg és ízlés szerint fűszerezhetjük még. Bátran facsarjunk bele egy kevés friss citromlevet is. Tálalhatjuk mártogatósnak zöldségekhez, felhasználhatjuk rakott ételekbe vagy főzelékekhez is egyaránt. A friss citrom levétől és a sótól lesz igazán tejfölös az ízvilág.
A tejfogyasztásról sem kell lemondani, csak alternatívákat kell keresni
Manapság rengeteg márka többféle termékéből válogathatunk, de készíthetünk mi is otthon növényi tejeket. A legnépszerűbbek a kókusz-, a mandula-, a rizs- és a zabtej. Az interneten számos recept közül válogathatunk már. Ha pedig tojásrántottára vágynánk, készíthetjük tofuból. Süteményekben a tojást pedig helyettesítsük banánnal, mogyoróvajjal, almaszósszal.
Mindig legyen otthon friss zöldséged és gyümölcsöd, ezekből bármikor akár egy hétfogásos menüt is összedobhatsz. Légy nyitott, kreatív a konyhában, próbálj ki új ízeket, figyelj a változatosságra, és fogyassz minél kevesebb feldolgozott élelmiszert!
Róka Eszter táplálkozás-kiegészítés és sporttáplálkozás-tanácsadó írása
https://vitalmagazin.hu/hamis-vegan-turogomboc-dietasan/