Jelenleg a tudomány szerotoninnal kapcsolatos tudása meglehetősen hiányos, de úgy gondolják, hogy fontos szerepe van a testhőmérséklet, a hangulat, a hányinger, a szexualitás és az étvágy szabályozásában.
A szerotonin egy neurotranszmitter, más néven ingerületátvivő anyag, amit a központi idegrendszer neuronjai és a gyomorbél-rendszer állít elő. 1948-ban izolálták és nevezték el.
Összefüggésbe hozható az alacsony szerotoninszint a depresszióval, a migrénnel, a fülzúgással és az idegrendszeri problémák kialakulásával. A farmakológia 5-HT-nak nevezi. A szükséges mennyiséget a testünk a triptofán nevű aminosavból állítja elő, B6-vitamin segítségével.
Amikor az agy azt hiszi, hogy éhezünk
A gyomor-bél-traktusban a szerotonin serkenti a bélműködést, felgyorsítva ezzel a perisztaltikát, vagyis a bélműködést. Arra is van már bizonyíték, hogy télen hajlamosabb az ember többet enni, mint nyáron és, hogy a téli depresszió összefüggésbe hozható a szerotoninszint csökkenésével. Amikor a szerotoninszint egy bizonyos szint alá csökken, akkor az agy azt hiszi, hogy éhezünk.
Néhány kutató úgy véli, hogy direkt összefüggés van a túlevés miatti elhízás és a csökkent szerotoninszint között. A szénhidrátbevitel ugyanis megemeli a szerotoninszintet, ami által jobban érezzük magunkat, de ez csak időleges. A nagyobb mennyiségű szénhidrátbevitel hatására növekszik az inzulin termelődése, amelynek következtében fokozódik az aminosavak felvétele az izomzatba. Ez alól a triptofán kivétel, mivel a vérben az úgynevezett szállító fehérjékhez kötődik. Így a vérben megnő a triptofán mennyisége, nagyobb adag jut belőle az agyi vérkeringésbe. Az agy itt több szerotonint tud előállítani belőle, hangulatunk javul, és átmenetileg csökken az édességek iránti vágy.
A triptofán egy esszenciális aminosav, tehát a szervezetünk nem képes előállítani. Ahhoz, hogy szervezetünk elegendő triptofánhoz jusson, helyesen és változatosan kell táplálkoznunk.
Fogyasszunk triptofánban gazdag ételeket, mint például a szárnyasok, hüvelyesek, tojás, burgonya, zab, banán, lazac, ponty. A szerotoninszint emelkedését segíti még a cukor és a keményítőben gazdag ételek.
Fogyasszunk teljes kiőrlésű tésztát, pékárukat, barna rizst. Ha pedig nagyon édességre vágyunk, fogyasszunk el étkezés után egy-egy kocka étcsokoládét.
A szerotonin-étrendet három szakaszra oszthatjuk
- Az első a szerotonin-túlfeszültség, amely arról szól, hogy megszokjuk azt a gondolatot, hogy egyes tápanyagokat meghatározott mennyiségben fogyasszunk. A reggeli álljon fehérjéből és szénhidrátból, az ebéd fehérjéből és rostokból, a vacsora pedig szénhidrátból. Ne felejtsük el, hogy a szénhidrát minőségi legyen. Például teljes kiőrlésű tészta, pékáru, édesburgonya, hüvelyesek.
- Az első fázis két hétig tart, amelyet egy hat hetes, úgynevezett balansz fázis követ. Tulajdonképpen ugyanaz, mint az első fázis, a különbség az, hogy itt a vacsoránál a szénhidrát mellé fehérjét fogyasztunk. Ezzel a hathetes fázissal tudjuk szinten tartani a szerotonint szervezetünkben.
- A harmadik fázist úgynevezett szerotoninkontrollnak nevezzük, amelynek lényege, hogy az előző nyolc hétben folytatott diétánkat természetes szokásokká alakítsuk, hogy a szerotoninszint a szervezetünkben ne csökkenjen, ezáltal elkerülve a depressziót, szorongást, alvási zavarokat és a túlevést.
A táplálkozási szokások megváltoztatása és a rendszeres testmozgás segít a depresszió elkerülésében. Gyógyszerek helyett fogyasszunk természetes gyógynövényeket, mint például az orbáncfű és a ginkgo biloba.
Róka Eszter sporttáplálkozás-és táplálékkiegészítés tanácsadó írása