VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás egészség

Étrend, ami boldoggá tesz

Étrend, ami boldoggá tesz

Jelenleg a tudomány szerotoninnal kapcsolatos tudása meglehetősen hiányos, de úgy gondolják, hogy fontos szerepe van a testhőmérséklet, a hangulat, a hányinger, a szexualitás és az étvágy szabályozásában.

A szerotonin egy neurotranszmitter, más néven ingerületátvivő anyag, amit a központi idegrendszer neuronjai és a gyomorbél-rendszer állít elő. 1948-ban izolálták és nevezték el.

Összefüggésbe hozható az alacsony szerotoninszint a depresszióval, a migrénnel, a fülzúgással és az idegrendszeri problémák kialakulásával. A farmakológia 5-HT-nak nevezi. A szükséges mennyiséget a testünk a triptofán nevű aminosavból állítja elő, B6-vitamin segítségével.

Amikor az agy azt hiszi, hogy éhezünk

A gyomor-bél-traktusban a szerotonin serkenti a bélműködést, felgyorsítva ezzel a perisztaltikát, vagyis a bélműködést. Arra is van már bizonyíték, hogy télen hajlamosabb az ember többet enni, mint nyáron és, hogy a téli depresszió összefüggésbe hozható a szerotoninszint csökkenésével. Amikor a szerotoninszint egy bizonyos szint alá csökken, akkor az agy azt hiszi, hogy éhezünk.

Néhány kutató úgy véli, hogy direkt összefüggés van a túlevés miatti elhízás és a csökkent szerotoninszint között. A szénhidrátbevitel ugyanis megemeli a szerotoninszintet, ami által jobban érezzük magunkat, de ez csak időleges. A nagyobb mennyiségű szénhidrátbevitel hatására növekszik az inzulin termelődése, amelynek következtében fokozódik az aminosavak felvétele az izomzatba. Ez alól a triptofán kivétel, mivel a vérben az úgynevezett szállító fehérjékhez kötődik. Így a vérben megnő a triptofán mennyisége, nagyobb adag jut belőle az agyi vérkeringésbe. Az agy itt több szerotonint tud előállítani belőle, hangulatunk javul, és átmenetileg csökken az édességek iránti vágy.

A triptofán egy esszenciális aminosav, tehát a szervezetünk nem képes előállítani. Ahhoz, hogy szervezetünk elegendő triptofánhoz jusson, helyesen és változatosan kell táplálkoznunk.

Fogyasszunk triptofánban gazdag ételeket, mint például a szárnyasok, hüvelyesek, tojás, burgonya, zab, banán, lazac, ponty. A szerotoninszint emelkedését segíti még a cukor és a keményítőben gazdag ételek.

Fogyasszunk teljes kiőrlésű tésztát, pékárukat, barna rizst. Ha pedig nagyon édességre vágyunk, fogyasszunk el étkezés után egy-egy kocka étcsokoládét.

A szerotonin-étrendet három szakaszra oszthatjuk

  • Az első a szerotonin-túlfeszültség, amely arról szól, hogy megszokjuk azt a gondolatot, hogy egyes tápanyagokat meghatározott mennyiségben fogyasszunk. A reggeli álljon fehérjéből és szénhidrátból, az ebéd fehérjéből és rostokból, a vacsora pedig szénhidrátból. Ne felejtsük el, hogy a szénhidrát minőségi legyen. Például teljes kiőrlésű tészta, pékáru, édesburgonya, hüvelyesek.
  • Az első fázis két hétig tart, amelyet egy hat hetes, úgynevezett balansz fázis követ. Tulajdonképpen ugyanaz, mint az első fázis, a különbség az, hogy itt a vacsoránál a szénhidrát mellé fehérjét fogyasztunk. Ezzel a hathetes fázissal tudjuk szinten tartani a szerotonint szervezetünkben.
  • A harmadik fázist úgynevezett szerotoninkontrollnak nevezzük, amelynek lényege, hogy az előző nyolc hétben folytatott diétánkat természetes szokásokká alakítsuk, hogy a szerotoninszint a szervezetünkben ne csökkenjen, ezáltal elkerülve a depressziót, szorongást, alvási zavarokat és a túlevést.

A táplálkozási szokások megváltoztatása és a rendszeres testmozgás segít a depresszió elkerülésében. Gyógyszerek helyett fogyasszunk természetes gyógynövényeket, mint például az orbáncfű és a ginkgo biloba.

Róka Eszter sporttáplálkozás-és táplálékkiegészítés tanácsadó írása

Ez is érdekelhet még

Teljes kiőrlésű gabona – mennyit együnk belőle?
Táplálkozás

Teljes kiőrlésű gabona – mennyit együnk belőle?

2023. szeptember 22.
Így segít az egészséged megőrzésében a D-vitamin
egészséges életmód

Így segít az egészséged megőrzésében a D-vitamin

2023. szeptember 16.
Nyaralás ételallergiásként
egészséges életmód

Nyaralás ételallergiásként

2023. június 24.
Babára várva
egészség

Babára várva

2023. május 04.
Következő bejegyzés
Mire valók a jógás eszközök?

Mire valók a jógás eszközök?

FACEBOOK

Legfrissebb cikkeink

Mítosz és valóság a fitnesz világából

Mítosz és valóság a fitnesz világából

2023. szeptember 25.
Teljes kiőrlésű gabona – mennyit együnk belőle?

Teljes kiőrlésű gabona – mennyit együnk belőle?

2023. szeptember 22.
Fascia, a mozgásminőségünk kulcsa

Fascia, a mozgásminőségünk kulcsa

2023. szeptember 20.
5 jóga póz a reggeli émelygés enyhítésére

5 jóga póz a reggeli émelygés enyhítésére

2023. szeptember 18.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • Hétindító
  • hírek
  • interjú
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • Női lét
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Mítosz és valóság a fitnesz világából

Mítosz és valóság a fitnesz világából

2023. szeptember 25.
Teljes kiőrlésű gabona – mennyit együnk belőle?

Teljes kiőrlésű gabona – mennyit együnk belőle?

2023. szeptember 22.
38. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál, 2023. október 14-15.

38. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál, 2023. október 14-15.

2023. szeptember 21.
Fascia, a mozgásminőségünk kulcsa

Fascia, a mozgásminőségünk kulcsa

2023. szeptember 20.
5 jóga póz a reggeli émelygés enyhítésére

5 jóga póz a reggeli émelygés enyhítésére

2023. szeptember 18.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat / Impresszum
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről