HIRDETÉS
VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás egészség

Étrend, ami boldoggá tesz

Jelenleg a tudomány szerotoninnal kapcsolatos tudása meglehetősen hiányos, de úgy gondolják, hogy fontos szerepe van a testhőmérséklet, a hangulat, a hányinger, a szexualitás és az étvágy szabályozásában.

Étrend, ami boldoggá tesz

A szerotonin egy neurotranszmitter, más néven ingerületátvivő anyag, amit a központi idegrendszer neuronjai és a gyomorbél-rendszer állít elő. 1948-ban izolálták és nevezték el.

Összefüggésbe hozható az alacsony szerotoninszint a depresszióval, a migrénnel, a fülzúgással és az idegrendszeri problémák kialakulásával. A farmakológia 5-HT-nak nevezi. A szükséges mennyiséget a testünk a triptofán nevű aminosavból állítja elő, B6-vitamin segítségével.

Amikor az agy azt hiszi, hogy éhezünk

A gyomor-bél-traktusban a szerotonin serkenti a bélműködést, felgyorsítva ezzel a perisztaltikát, vagyis a bélműködést. Arra is van már bizonyíték, hogy télen hajlamosabb az ember többet enni, mint nyáron és, hogy a téli depresszió összefüggésbe hozható a szerotoninszint csökkenésével. Amikor a szerotoninszint egy bizonyos szint alá csökken, akkor az agy azt hiszi, hogy éhezünk.

Néhány kutató úgy véli, hogy direkt összefüggés van a túlevés miatti elhízás és a csökkent szerotoninszint között. A szénhidrátbevitel ugyanis megemeli a szerotoninszintet, ami által jobban érezzük magunkat, de ez csak időleges. A nagyobb mennyiségű szénhidrátbevitel hatására növekszik az inzulin termelődése, amelynek következtében fokozódik az aminosavak felvétele az izomzatba. Ez alól a triptofán kivétel, mivel a vérben az úgynevezett szállító fehérjékhez kötődik. Így a vérben megnő a triptofán mennyisége, nagyobb adag jut belőle az agyi vérkeringésbe. Az agy itt több szerotonint tud előállítani belőle, hangulatunk javul, és átmenetileg csökken az édességek iránti vágy.

A triptofán egy esszenciális aminosav, tehát a szervezetünk nem képes előállítani. Ahhoz, hogy szervezetünk elegendő triptofánhoz jusson, helyesen és változatosan kell táplálkoznunk.

Fogyasszunk triptofánban gazdag ételeket, mint például a szárnyasok, hüvelyesek, tojás, burgonya, zab, banán, lazac, ponty. A szerotoninszint emelkedését segíti még a cukor és a keményítőben gazdag ételek.

Fogyasszunk teljes kiőrlésű tésztát, pékárukat, barna rizst. Ha pedig nagyon édességre vágyunk, fogyasszunk el étkezés után egy-egy kocka étcsokoládét.

A szerotonin-étrendet három szakaszra oszthatjuk

  • Az első a szerotonin-túlfeszültség, amely arról szól, hogy megszokjuk azt a gondolatot, hogy egyes tápanyagokat meghatározott mennyiségben fogyasszunk. A reggeli álljon fehérjéből és szénhidrátból, az ebéd fehérjéből és rostokból, a vacsora pedig szénhidrátból. Ne felejtsük el, hogy a szénhidrát minőségi legyen. Például teljes kiőrlésű tészta, pékáru, édesburgonya, hüvelyesek.
  • Az első fázis két hétig tart, amelyet egy hat hetes, úgynevezett balansz fázis követ. Tulajdonképpen ugyanaz, mint az első fázis, a különbség az, hogy itt a vacsoránál a szénhidrát mellé fehérjét fogyasztunk. Ezzel a hathetes fázissal tudjuk szinten tartani a szerotonint szervezetünkben.
  • A harmadik fázist úgynevezett szerotoninkontrollnak nevezzük, amelynek lényege, hogy az előző nyolc hétben folytatott diétánkat természetes szokásokká alakítsuk, hogy a szerotoninszint a szervezetünkben ne csökkenjen, ezáltal elkerülve a depressziót, szorongást, alvási zavarokat és a túlevést.

A táplálkozási szokások megváltoztatása és a rendszeres testmozgás segít a depresszió elkerülésében. Gyógyszerek helyett fogyasszunk természetes gyógynövényeket, mint például az orbáncfű és a ginkgo biloba.

Róka Eszter sporttáplálkozás-és táplálékkiegészítés tanácsadó írása

Cimkék: egészségegészségesegészséges életmódétkezésfogyásgyümölcstáplálkozástudatos étkezés

Előző bejegyzés

SOS bőrmentés: nyári bőrproblémák megoldva!

Következő bejegyzés

Hogyan válasszunk bőrápoló termékeket a drogériákban?

Következő bejegyzés
Hogyan válasszunk bőrápoló termékeket a drogériákban?

Hogyan válasszunk bőrápoló termékeket a drogériákban?

FACEBOOK

Legfrissebb bejegyzések

400 kiló szemetet termelsz átlagosan

400 kiló szemetet termelsz átlagosan

2021. február 25.
Tavaszi arckezelések, ahogy a profik csinálják – FOREO útmutató

Tavaszi arckezelések, ahogy a profik csinálják – FOREO útmutató

2021. február 25.
Allergénmentes, de illatosított bőrápolók? Végre megérkeztek!

Allergénmentes, de illatosított bőrápolók? Végre megérkeztek!

2021. február 25.
Milyen világban szeretnénk élni?

Milyen világban szeretnénk élni?

2021. február 25.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • celeb
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • Hétindító
  • hírek
  • horoszkóp
  • interjú
  • JÁTÉK
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • Női lét
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

400 kiló szemetet termelsz átlagosan

400 kiló szemetet termelsz átlagosan

2021. február 25.
Tavaszi arckezelések, ahogy a profik csinálják – FOREO útmutató

Tavaszi arckezelések, ahogy a profik csinálják – FOREO útmutató

2021. február 25.
Allergénmentes, de illatosított bőrápolók? Végre megérkeztek!

Allergénmentes, de illatosított bőrápolók? Végre megérkeztek!

2021. február 25.
Milyen világban szeretnénk élni?

Milyen világban szeretnénk élni?

2021. február 25.
Az Anamé Program története

Az Anamé Program története

2021. február 25.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Általános szerződési feltételek
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről