Bár tele vannak vitaminnal, vannak olyan gyümölcsök, amelyekből nem ajánlott túl sokat fogyasztani, ugyanis nagyon magas a cukortartalmuk. Ha éppen diétázol vagy csak igyekszel egészségesen élni, akkor mindenképpen olvasd el cikkünket a kerülendő finomságokról!
Füge
Az érett füge nem véletlenül mézédes: egy csésze nyers gyümölcs 27 gramm cukrot tartalmaz. Ez már majdnem olyan, mintha cukorkákat fogyasztanánk el! De hogy ne csak ellene, hanem mellette is szóljunk: a füge rendkívül gazdag rostokban és káliumban.
Mangó
Elképesztően finom és édes a mangó, nem véletlenül: 1 csészényi gyümölcs 23 gramm cukrot tartalmaz. Még szerencse, hogy emellett fedezi a napi vitaminbevitel egyharmadát és a szemünkre is jótékonyan hat.
Szőlő
Már egy csészényi vörös vagy zöld szőlő 15 gramm cukrot tartalmaz. Természetesen emellett vannak jó tulajdonságai is: antioxidánsokban és rostokban is gazdagok.
Cseresznye
Ezekből az apró gyümölcsökből egy csészényi 18 gramm cukrot tartalmaz. Öröm az ürömben, hogy azért vannak jótékony tulajdonságai is, például segítik a jó alvást.
Datolya
A datolya szárított állapotban több mint 1000 kalóriát tartalmaz, de a friss gyümölcs kalóriatartalma is 280 kcal.
Görögdinnye
100 g görögdinnye energiatartalma átlagosan 29 kcal, összehasonlításként a banánban ennek mintegy háromszorosa van. Fehérje- (0,5 g) és zsírtartalma (0,2 g) minimális, tartalmaz továbbá 6,5 g szénhidrátot, nagyrészt gyorsan felszívódó cukrot. Glikémiás indexe – azaz a szőlőcukorhoz viszonyított vércukoremelő képessége – ennek megfelelően magas, 72 (a fehérkenyéré 95).
Ha mindenképpen ezekből nassolnátok, akkor csak módjával! 🙂