HIRDETÉS
VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás

Ezeket a zöldségeket ne edd nyersen!

Ezeket a zöldségeket ne edd nyersen!

Bár mindenhol azt hallod, hogy fogyassz minél több zöldséget, nem árt, ha tudod, hogy egyes fajtáikat jobban tudja hasznosítani a szervezeted, ha megpárolod vagy sütöd őket.

A főzés-sütés során képződő hő olyan változásokat indít be a zöldségekben, amelyektől bizonyos tápanyagaik könnyebben hasznosíthatóvá válnak szervezetünk számára, illetve semlegesíti a káros anyagokat, például azokat az enzimeket, amelyek emésztési problémákat okozhatnak. A főzés ráadásul megsemmisíti a nyers zöldségekben  vagy a felületükön lévő veszélyes baktériumokat is. A zöldség elkészítése egészen változatos lehet, a kis lángon, kevés vízben főzéstől a gőzben történő pároláson, bundában sütésen vagy grillezésen át a tűzforró serpenyőben (wokban) végzett villámgyors áthevítésig. Törekedjünk a “szükséges, de elégséges” hőkezelési műveletre, hogy minél több vitamin és nyomelem megmaradjon  az ételben. Nézzük, mely zöldségféléket miért érdemes hőhatásnak kitenni!

Keresztesvirágúak

Ebbe a növénytani rendbe tartozik a káposzta, kel, brokkoli, karfiol, retek, karalábé, amelyeket sokan szeretnek nyersen is fogyasztani. Némelyek viszont gázképződésről, felfúvódásról panaszkodnak a nehezen emészthető szénhidrátok miatt – a főzés, sütés segíti e szénhidrátok feldolgozását.
A jódhiányos pajzsmirigy-betegségben szenvedők semmiképpen ne fogyasszák ezeket a zöldségeket nyersen, mert nagy mennyiségű glükozinátot tartalmaznak, amely kedvezőtlenül befolyásolhatja a pajzsmirigy hormon termelődését.

Spárga

Tavasszal, amikor már ki vagyunk éhezve a friss zöldségekre, valóságos csemege a meghámozott nyers spárga egy kis joghurtos öntettel. Csakhogy ezt a zöldséget is érdemes leheletnyit megpárolni, mert az felpuhítja a sejtek falát, ezáltal több A-, C- és E-vitamint nyerünk ki a növényből. Ugyanez vonatkozik a spárgában lévő, antioxidáns hatású ferulasavra is.

Paradicsom

Akármennyire is kedveljük a karikára vágott paradicsomot a vajas kenyerünkön, ajánlatos gyakran párolva vagy sütve is fogyasztani, mert annak révén felszabadul a likopén nevű antioxidáns a sejtekből. A rendszeres likopénfogyasztás a kutatások szerint csökkenti a daganatos és a szívbetegségek kockázatát. A hőkezelés miatt a paradicsomban lévő C-vitamin elbomlik ugyan, de szerencsére annak pótlására más források is rendelkezésünkre állnak.

Répafélék

Bizonyított, hogy a főtt vagy sült répában több a béta-karotin, amely színanyag hatékony antioxidáns, azaz védi sejtjeinket a szabad gyökök károsítása ellen. Szervezetünk a béta-karotint A-vitaminná alakítja át, ennek kiemelt szerepe van a látás, nemzőképesség, csontnövekedés és immunrendszer működése terén.

Tökfélék

Az embernek pont ezekről ritkán jót eszébe, hogy nyersen fogyassza őket, de nézzük a másik oldalról: a tökfélékben a főzés nemhogy csökkenne a béta-karotin és más értékes tápanyagok mennyisége, hanem a hőkezelés hatására sokkal könnyebben válnak hasznosíthatóvá szervezetünk számára.

Gomba

Amennyire finom a nyersen hajszálvékonyra szeletelt gomba, annyira emészthetetlen. Márpedig ennek hiányában nem tudjuk hasznosítani a benne lévő B-vitaminokat és olyan tápanyagokat, amelyeket nem találunk meg más növényekben. A hagyományos távol-keleti gyógyászat a gombát egyszerre tekinti ételnek és gyógyszernek, mert képes erősíteni immunrendszerünk működését. Érdemes rendszeresen fogyasztani, persze most már tudjuk, hogy csakis hőkezelés után.

 

Spenót

Ez a növényi fehérjében és rostanyagokban gazdag zöldség egyaránt értékes nyers és hőkezelt formában. Előbbi esetben kiválóan hasznosíthatjuk a spenótban lévő folsavat (vérképzés, idegműködés), C-vitamint, niacint (más néven B3-vitamin, DNS-javító és koleszterinszabályozó), magnéziumot (idegrendszer) és káliumot (sejtműködés). A főzés következtében viszont hozzáférhetővé válik az A- és E-vitamin, cink (vércukorszint-szabályozó), tiamin (szívizom és idegsejtek működése), kalcium és vas, akárcsak a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin (látás). A hőkezelésnek köszönhetően a leveles zöldségekben nagy mennyiségben jelen lévő, vesekőképző oxálsav jelentős része távozik, ezért a főzővizet tanácsos kiönteni.

Burgonya

Jóllehet a nyers krumplilevet sokan ajánlják fekélyes nyálkahártya-sérülések gyógyítására, és hajdanán a hosszú tengeri utakon a skorbut gyógyszereként alkalmazták, a burgonyát ajánlatos inkább hőkezelés után fogyasztani, ha nem vagyunk biztosak a minőségében. A zöld héjú vagy öreg és csírázó gumókban ugyanis sok a szolanin, ez a vegyület mérgező, megtámadja a központi idegrendszert. Az ilyen krumplit vastagon meg kell hámozni, és bő lében megfőzni, hogy a szolanin kioldódjon belőle.

 

 

Szerethető zöldségek

Cimkék: brokkoliburgonyagombakáposztakaralábékarfiolkelbimbónyers zöldségparadicsomréparetekspárgaspenóttökzöldség

Előző bejegyzés

Lovasi is Siófokkal ünnepel

Következő bejegyzés

Az elektronikus zene 24 órás ünnepe

Következő bejegyzés
Az elektronikus zene 24 órás ünnepe

Az elektronikus zene 24 órás ünnepe

FACEBOOK

Legfrissebb bejegyzések

Sportolás után se feledkezzünk meg az arc- és testápolásról!

Sportolás után se feledkezzünk meg az arc- és testápolásról!

2021. március 07.
Az első bűvös 10 km

Az első bűvös 10 km

2021. március 07.
Segítség a leggyakoribb sportsérüléseknél

Segítség a leggyakoribb sportsérüléseknél

2021. március 06.
Az illatos és bársonyos talpak titka

Az illatos és bársonyos talpak titka

2021. március 06.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • celeb
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • Hétindító
  • hírek
  • horoszkóp
  • interjú
  • JÁTÉK
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • Női lét
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Sportolás után se feledkezzünk meg az arc- és testápolásról!

Sportolás után se feledkezzünk meg az arc- és testápolásról!

2021. március 07.
Az első bűvös 10 km

Az első bűvös 10 km

2021. március 07.
Segítség a leggyakoribb sportsérüléseknél

Segítség a leggyakoribb sportsérüléseknél

2021. március 06.
Az illatos és bársonyos talpak titka

Az illatos és bársonyos talpak titka

2021. március 06.
Feszes és egészséges bőr

Feszes és egészséges bőr

2021. március 05.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről