A náthát, avagy köznyelvi nevén a megfázást, vírusok okozzák a felső légutakban. Leginkább októbertől márciusig „tart a náthás időszak”, tévhit azonban, hogy a hideg idő miatt alakul ki, az csak rásegít arra, hogy a nátha kialakuljon.
A nátha a legyengült immunrendszert támadja meg. Az őszi-téli hónapokban pedig a szervezetünk nem jut elég természetes vitaminforráshoz, nem fogyasztunk elegendő zöldséget, gyümölcsöt, emellett D-vitaminhiány alakulhat ki. A téli időszak magával hozhatja a levertséget, a fáradékonyságot, a kialvatlanságot, ezek pedig mind gyengítik az immunrendszert.
A nátha jellegzetes tünetei: tüsszögés, orrdugulás, köhögés, fejfájás.
Megelőzése érdekében: táplálkozzunk változatosan, vitamindúsan, együnk minél több C-vitamin-tartalmú ételt, fogyasszunk gyógyteákat, tartózkodjunk a friss levegőn, sportoljunk és tartsuk tisztán környezetünket, szellőztessünk a hideg idő ellenére is a lakásban, párologtassunk illóolajokkal.
Úgy tartja a mondás, hogy „A nátha gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap.” Érdemes tehát a náthát otthon, saját magunk kezelni egy-két házi praktika segítségével, amiket talán még nagyszüleinktől is hallhattunk.
Nézzük, mivel is töltsük föl a kamrát egészségünk védelmében
- Megfázás esetén ügyeljünk a folyadékbevitelre is. Tiszta víz mellett fogyasszunk gyógyteákat, amelyeket akár mi magunk is elkészíthetünk.
- Remek választás lehet a gyömbér, amelyet bármelyik boltban megvásárolhatunk. A gyömbér erősíti az immunrendszert, csillapítja a köhögést, és tele van szervezetünk számára hasznos vitaminokkal. Elkészítése: Egy kisebb gyömbért megtisztítunk otthon, majd lereszeljük. Közben felforralunk 1 liter vizet, és ha felforrt, ráöntjük a lereszelt gyömbérre. Addig hagyjuk állni, amíg langyos nem lesz, majd leszűrjük és fogyasztásnál tehetünk bele kevés mézet és friss citromlevet.
- Ajánlott még a csipkebogyótea fogyasztása, a bodza-, kakukkfű- vagy zsályatea, amelyek mind-mind erősítik az immunrendszert és segítenek szervezetünk gyorsabb felépülésében.
- Igazi adu ász a fokhagyma is, már nagymamáink is alkalmazták. Nem csak a szív- és érrendszeri problémák miatt ajánlott fogyasztani, hanem vírus- és baktériumölő, illetve tisztító hatása miatt is. A benne található allicin az emésztés során kerül a véráramba, így segíti a szervezetet a védekezésben. Igazi csodaszerre lelhetünk, ha egy egész fej összezúzott fokhagymát összekeverünk 1 dl mézzel. Pár órát, de ideális esetben egy éjszakát állni hagyjuk, majd óránként egy kiskanállal fogyasztunk belőle.
- Immunerősítés szempontjából fogyasszunk minél több C-vitamin-tartalmú ételt. Kiváló vitaminforrás a kiwi, a narancs, a grapefruit. A zöldségfélék közül a paprika, a karfiol, a fodroskel jöhet számításba. Ha tehetjük, ezeket fogyasszuk inkább nyersen, hiszen így nem főzzük el a vitamintartalmukat.
- A feketeretek is nagyon hasznos tud lenni a nátha elleni harcban, amelynek jótékony hatását már az ókori görögök is ismerték.
Elkészítése: Hámozzunk meg egy nagyobb darab fekete retket, reszeljük le, majd keverjük össze 3 evőkanál mézzel. Hagyjuk állni egy éjszakát, majd nyomkodjuk ki és a levét egy napra elosztva fogyasszuk el..
Ezek igazi otthoni csodaszerek, amelyek hozzávalóit a hozzánk legközelebb eső boltokban is meg tudjuk vásárolni. Először mindig a megelőzésre figyeljünk, de ha mégis megfáznánk, bátran alkalmazzuk ezt a pár receptet.
Róka Eszter táplálkozás-kiegészítésés sporttáplálkozás-tanácsadó írása