Bár az öregedést sajnos senki nem kerülheti el, sok mindent tehetünk egészségünk és szépségünk megorzése érdekében. Hiszen nemcsak a karcsúság, de a fiatalos, szép bor is legalább annyira vágyott álom a nok körében. Jó hír, hogy ez utóbbira is létezik megoldás! Helyes táplálkozással ugyanis lassíthatjuk szervezetünk öregedését.
Az vagy, amit megeszel. Valószínűleg már sokszor hallottuk ezt a mondást, de a legtöbben talán komolyan sem vesszük. Pedig ez igencsak nagy hiba! Táplálékaink ugyanis nemcsak a közérzetünket, de bőrünk állapotát is nagyban befolyásolják. Éppen ezért fontos, hogy ne gyorséttermekből, hanem egészséges és tudatosan választott ételekből válogatva adjuk meg testünk számára azokat a tápanyagokat, amelyektől sokáig fiatal maradhat.
Miért öregszünk?
Talán mindenki hallott már a szabadgyökök egészségkárosító hatásáról. De mik is pontosan ezek? A szabadgyökök működésének megértéséhez egy kis kémiaismeret sem árt. Minden anyag atomokból áll, amelyeket az atommag, a protonok, a neutronok, illetve az atommag körül keringő elektronpárok alkotnak. A molekulák atomokból állnak, amik az elektronpárok segítségével kötődnek egymáshoz. Mi történik azonban akkor, amikor kémiai reakciók során egy-egy elektronpár elszabadul és szabadgyököt képez? Nos, ilyenkor kezdődik a probléma. A szabadgyökök ugyanis olyan részecskék, amelyek egy másik elektron után kutatnak, hogy párt alkossanak vele. A baj azonban abban rejlik, hogy a test ép sejtjeiből veszik el a keresett elektront, ezzel viszont felborítják annak működését. Nem kell azonban megijedni, a szabadgyökök jelenléte a szervezetben teljesen normális, mint oly sok esetben azonban itt is a mértéken van a hangsúly. Ezek ugyanis gyorsítják a test öregedési folyamatát.
Miket tartalmaznak az anti-aging ételek?
Az orvostudományban hatalmas forradalmat jelentett a szabadgyökök felfedezése. Az élő szervezetben általános körülmények között is keletezhetnek, de bejuthatnak a külső környezetből is, például élelmiszerek, UV-sugárzás, dohányzás, „elektroszmog” vagy éppen vegyi anyagok által. Jó hír azonban, hogy igenis létezik megoldás, hogy felvegyük a versenyt a szabadgyökök ellen. Nos, a varázsszó nem más, mint az antioxidáns. Bár az öregedési folyamatot akármennyire is szeretnénk, nem tudjuk megállítani, a lassítására azonban léteznek különböző megoldások. A Pharmanex Egyetem kutatói szerint: „A szabadgyököket féken tartva az antioxidánsok jelenthetik az élet és a halál közötti különbséget, emellett befolyásolják, milyen gyorsan és mennyire öregszünk. Az emberi szervezetben játszott szerepük egyszerűen csodálatos.” Az antioxidánsokban gazdag ételek ugyanis képesek közömbösíteni a szabadgyökök sejtöregítő hatását. És mégis hogyan? Két típusba sorolhatjuk ezeket a létfontosságú alkotóelemeket: az első típus, az ún. elsőrendű antioxidánsok véglegesen hatástalanítják a szabadgyököket. Ide tartoznak például a fl avonoidok, amelyek megtalálhatóak a zöld teában, a vörösborban, de számos citrusfélében is, valamint a tokoferolok, amelyek növényi olajokban és zöld színű növényekben lelhetők fel. A másodrendű antioxidánsok hatása jóval elmarad a fentebb említettéhez képest, jótékony tulajdonságuk abban rejlik, hogy képesek átvenni a szabadgyökök célmolekulájának szerepét, így önmaguk oxidálódnak. Ilyenek a foszfolipidek és a citromsav is.
Top 5 anti-aging étel
Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukba, legyenek azok például vitaminok, ásványi anyagok vagy enzimek. No, de mégis, mely ételeink tartalmazzák a legtöbb antioxidánst? Nos, a jó hír az, hogy földünk bővelkedik ebben az igencsak hasznos tápanyagban, így már csak rajtunk múlik, hogy mennyit is fogyasztunk belőlük. Éppen ezért, ne hagyjuk, hogy szervezetünk idő előtt „berozsdásodjon”!
1. sárga és piros színű gyümölcsök és zöldségek
A sárga és piros színű gyümölcseink kiváló antioxidánsforrások. Ilyen például a sárgarépa, a sütőtök, a sárgabarack. De a paradicsom ráncmegelőző tulajdonsága is közismert. Együnk sokat belőlük!
2. mandula
A mandula kalóriatartalma, bár nem elhanyagolható, nyugodtan fogyasszunk belőle mindennap. Ez az egészséges nassolnivaló ugyanis tele van a fentebb is említett tokoferollal, vagy más néven E-vitaminnal, amely széppé és fi atalossá varázsolja bőrünket!
3. zöld tea
A zöld tea is bőséges antioxidánsforrás. Nyáron fokozottan oda kell figyelnünk a folyadékbevitelre, amelyre szintén kiváló megoldást nyújt a zöld tea. Katekintartalmának köszönhetően csökkenti a ráncok kialakulását, a benne található polifenol pedig segít kijavítani a sejtkárosodásokat. Segítségével felfrissülhetünk a forró nyári napokon is!
4. szőlő
A szőlő fogyasztása különösen fontos lenne a meleg hónapokban, ugyanis ez a bogyós gyümölcs olyan antioxidánst tartalmaz, amely segít megvédeni bőrünket az UVB-sugárzástól. Jó hír, hogy bor formájában sem veszíti el kiváló bőröregedésgátló hatását. Vigyázat, azonban a túl sok alkohollal éppen ellenkező hatást érthetünk el, ezért csak mértékkel fogyasszuk!
5. citrusfélék
A citrusfélék magas C-vitamin-tartalmuknak köszönhetően érdemelték ki a helyet az anti-aging ételek sorában. A C-vitamin vagy más néven az aszkorbinsav ugyanis egyike a legerősebb antioxidánsoknak. Több tanulmány is kimutatta, hogy azok a nők, akik többet fogyasztanak C-vitaminban gazdag ételekből, simább bőrnek és kevesebb ráncnak örvendhetnek.
+1 jolly joker étel: a goji bogyó
Ha egy igazi antioxidáns-bombát akarunk, akkor nem kell mást tennünk, mint goji bogyót nassolgatnunk. Ugyanis ezt a gyümölcsöt tartják szerte a világon az egyik legerősebb antioxidánstartalommal bíró ételnek. Nem véletlen tehát, hogy a keleti kultúrában az „örök élet” forrásaként is emlegetik. Pici, piros és finom, no meg ránctalanít!