Ha néhány rossz szokás miatt elszíneződtek a fogaink, ideje kipróbálnunk pár tippet, hogy újra fehérek legyenek.
Míg nyáron a lebarnult bőrünknek köszönhetően csak úgy villognak a fogaink, a tél végi sápadtság miatt sokkal feltűnőbb, ha nem makulátlanul fehérek. Sokan kipróbálják a különféle fehérítő vegyszereket, de a maró hatású kemikáliákkal végzett fehérítés olykor igen fájdalmas — és költséges — lehet. A piacon és a spájzban több egyszerű és/vagy természetes kelléket is beszerezhetünk, hogy újra lenyűgöző legyen a mosolyunk. Igaz, ezekkel egy kicsit tovább tart a fehérítés, de kevésbé ártalmas a fogzománcra és kíméletes a pénztárcával is.
1 . Együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt
Az eper és a zöld alma rengeteg természetes almasavat tartalmaz, amelynek fehérítő hatása van. Számos gyümölcsöt érdemes még ugyanebből az okból naponta fogyasztani: körtét, kivit, banánt, szőlőt (minél savanykásabbat), barackot, meggyet, narancsot és majd nyáron jó sok dinnyét. A zöldségek közül a brokkoliban, babban, borsóban, répában és paradicsomban találunk sok almasavat, kerüljenek ezek minél gyakrabban a tányérunkra (lehetőleg alig párolva). A zöldségek és gyümölcsök fokozzák a nyálelválasztást is, ami hozzájárul a foltok megelőzéséhez, illetve vasat és A-vitamint tartalmaznak, amelyek erősítik a fogakat. A bennük lévő rostok evés közben végigsikálják a fogainkat, mechanikusan is tisztítva azokat.
2. Használjuk szívószálat vagy fedeles poharat
A sötétzöld és vörös színű zöldségek és gyümölcsök kipréselt levét inkább szívogassuk, semmint kortyoljuk, hogy ne érintkezzen a fogakkal. A kávét és a teát pedig szívószállal vagy fedeles (csőrös) pohárból igyuk, ha van erre lehetőség.
3. A tejtermékek hasznos barátok
A sajtban, tejben és joghurtban lévő kalcium és foszfor segíti a fogzománc ásványi anyag tartalmának pótlását, ennek köszönhetően ragyogóak lesznek a fogaink. Főétkezések után érdemes elrágcsálni egy darab sajtot, ezzel megelőzhetjük a fogszuvasodást: tudományos vizsgálatok szerint a sajt némileg növeli a nyál pH-értékét, amivel semlegesíthető a fogzománcot károsító saverózió.
4. Fogkefére a szódabikarbónával
A leghatékonyabb módszerek közé tartozik a szódabikarbónás fogfehérítés. Jóllehet nem tesz csodát azonnal, de szépen világosítja a fogakat néhány alkalom után. Fogmosáskor a fogkrémre szórjunk egy borsónyit, és így mossuk meg a fogunkat. Van persze olyan fogkrém, amelyben “gyárilag” van szódabikarbóna, de annak mennyisége csekély — aki biztosra akar menni, az turbózza fel saját kezűleg a fogkrémét.
5. Ananász a szép mosolyért
Ez a közkedvelt trópusi gyümölcs bromelin enzimet tartalmaz, amely természetes folteltávolító. Az ananász valósággal lerobbantja a lepedéket, így megelőzzük, hogy az abban lévő baktériumok által termelt savak miatt fogszuvasodás alakuljon ki. Mivel az ananász is erősen savas, fogyasztás után 5-10 perccel érdemes tiszta vízzel szájöblítést végezni.
6. Fogaink csípik a gyömbért
A gyümölcsösen csípős zamatú fűszernövény erős gyulladáscsökkentő hatással bír, hozzájárul az íny és szájnyálkahártya egészségének fenntartásához, ami a szép mosoly alapja. A fogágyi betegségek miatt csont- és ínyvesztés alakulhat ki. Gyömbérteával vagy a csípősebb ételek gyömbéres fűszerezésével megőrizhetjük egészségünket.
7. Ne mondjunk nemet a hagymafélékre
Tél végén az egyik legjobb vitaminforrás a hagyma, amely különösen B6- és C-vitaminban gazdag. A hagymafélék jellegzetes csípős ízét és illatát a bennük lévő allilszulfid nevű vegyület okozza, amely viszont “cserébe” csökkenti a fogszuvasodást okozó baktériumok számát a szájunkban. A megfelelő hatás érdekében érdemes nyersen fogyasztani a hagymát, mert főzés, sütés során az allilszulfid nagy része elbomlik.