A legtöbben faszénen grillezünk, de sokan vannak, akik a kevésbé komplikált gázgrillt részesítik előnyben, míg mások az elektromos grillsütőre teszik le a voksukat.
Vannak, akik különleges, egzotikus módszereket alkalmaznak, például deszkán grilleznek, mely különleges ízt ad az ételnek. Ehhez a technikához egy vastag, kezeletlen keményfa deszkára van szükség (a vörös cédrus előnyben). A deszkát néhány órára vízbe áztatják (minél tovább ázik, lehetőleg egész éjszaka, annál puhább lesz a fa). Ezt követően a felső felét olajjal bekenik, majd a gömbgrillen a parázs fölé, vagy a gázgrillen a láng fölé helyezik.
Néhány perc múlva izzani kezd a deszka alsó fele. Ilyenkor kell a grillezni valót ráhelyezni, a deszkát a parázsról félrehúzni, és a tetőt lecsukni. Az étel a forró füstben párolódik meg, és különleges aromát kap. A szakértők ezt az elkészítési módot ajánlják például az omlós halhoz.
A „Barbecue-Smoker” (vagyis: BBQ füstölő) az Amerikai Egyesült Államokban a legkedveltebb módszer, de Európában is egyre nagyobb számban talál rajongókat. Ez az eljárás tulajdonképpen nem is grillezés, hanem alacsony hőmérsékleten történő párolás vagy füstölés. Az eszköz két különálló edényből áll. Az egyikben tüzet raknak, és forrón tartják a parazsat. A másik edénybe kerül a grillezni való. Amikor a parázs elérte a megfelelő hőmérsékletet (kb. 90–130 °C), kinyílik egy szelep, amely a forró füstöt a párolóedénybe ereszti. A párolás sokáig tart, de megéri a várakozást, mert az így készített étel igazán omlós és zamatos lesz.
A grillezés szerelmesei egyre többen fedezik fel a párolás egy régi változatát is: a ládában történő sütést. Ehhez két rozsdamentes (nemesacél) ládára van szükség. Az egyik, parázsló brikettel vagy fadarabokkal megtöltött ládát ráhelyezik a másik, grillezni valókat tartalmazó ládára. A módszer nehézsége abban áll, hogy nem egyszerű tartani az állandó hőmérsékletet. A tűznek nem szabad sem túl forrónak lennie, sem pedig kialudnia. Jó három órát kell számolni sütési időnek egy nagy adag sülthez, de megéri! A „ládasült” különösen szaftos és puha különlegesség.
+ 1 recept
BBQ csirkecombok grillezett burgonyatallérokkal
- 4 csirkecomb
- 250 ml barbecue
- 4 evőkanál méz
- 5 evőkanál szójaszósz
- 2 teáskanál darált csípős paprika
- 400 g burgonya (közepes méretű)
- 5 evőkanál BBQ fűszerezett vaj
- só és bors
Elkészítés:
Minden csirkecombot daraboljunk három egyforma részre, majd ízesítsük sóval és borssal. Egy edényben keverjük össze a BBQ szószt, a mézet, a szójaszószt és darált csípős paprikát, majd a csirkecomb darabokat 2 órán keresztül hűtőszekrényben pácoljuk benne. Közben készítsük elő a grillt az indirekt grillezéshez. A grillnek kb. 120 °C hőfokúnak kell lennie. A csirkecomb darabokat osszuk el egy tepsin vagy alumínium tálcán, és helyezzük a grill közepére. A tetejét lecsukjuk. 3 zónás gázgrill esetén a bal és jobb oldali gázégőt kapcsoljuk közepes állásra. A csirkedarabokat legalább 25 percig grillezzük. Eközben forgassuk folyamatosan és a marináddal kenegessük. Amikor a hús már jól átsült, még egyszer közvetlenül a parázs fölött pirítsuk meg. Arra ügyeljünk, hogy a marinád ne legyen túl sötét!
A burgonyatallérokhoz: a burgonyákat nagyságuktól függően héjastól kb. 10 perc alatt félig főzzük meg. Ezután vágjuk kb. 1 cm vastag karikákra. Közvetlenül a grillrácson a parázs felett mindkét oldalukon grillezzük. Amint a burgonyák szép csíkosak, kenjük be őket az olvasztott fűszerezett vajjal, majd ízesítsük sóval.
Forrás: aldi.hu