Gyomorégés, gyomorgörcs, puffadás. A kínzó, kellemetlen tünetek bárkit utolérhetnek, különösen akkor, ha nem ügyelnek arra, mi kerül a gyomorba.
Jelek bentről
Ha már húsvét, akkor sonka, tojás, kalács, krémes sütemény és még jó néhány, a gyomrot kicsit sem kímélő fogás kerül majd az asztalra és onnan a szervezetünkbe. A nagy ünneplés közepette nemcsak a kicsik, hanem a felnőttek is gyakran elfelejtik az önuralom szót, így nyakló nélkül tömnek magunkba nagyjából mindent, ami az asztalon fellelhető. Nem beszélve az alkoholfogyasztásról, amely kapcsán szintén nem mindig merül fel a mértékletesség fogalma. Ezek után nem csoda, ha szervezetünk kegyetlen bosszút áll, ami görcsök és fájdalmas puffadás formájában jelentkezik. Ilyenkor a gyomrunknak bizony szüksége van a segítségre.
A félreértések elkerülése végett fontos tisztázni: nem kell, hogy bármilyen szervi oka legyen a fájdalmas tüneteknek: a helytelen táplálkozási szokások, a gyorsan, állva, szinte rágás nélkül, kapkodva bekapott néhány falat, a rendszertelen étkezés, a túl nehéz vagy fűszeres ételek mértéktelen fogyasztása külön-külön is elegendő a gyomor és bélrendszer megterheléséhez. Persze, a különböző okok különböző panaszokat okoznak, ám a tünetek komplex módon is jelentkezhetnek. Az összetett panaszokat összetett terápiával kell orvosolni, mert így nemcsak a tüneteket, de az azokért felelős emésztési funkciózavart is helyre lehet állítani.
Túlzott savtermelés
Savtermelési zavar esetén égő gyomorérzés jelentkezik, a gyomor felső területének görcse mellett teltségérzet – és persze görcsös érzés – keletkezik, míg a gyomor alsó szakaszának petyhüdtsége mellett a felhalmozódott, megrekedt táplálék miatt felfúvódás, fokozott gázképződés várható. Azonban más okok is előidézhetik a felsorolt tüneteket.
Gyomorgörcs
A túl sok táplálék vagy nehezen emészthető étel is állhat a háttérben. Hirtelen éles fájdalom jelentkezhet, amely egyre fokozódik, és akár a hát tájékára is kiterjedhet. Gyakran kíséri émelygés, böfögés és hányás. A hányás után általában enyhülnek a panaszok, de az a leghelyesebb, ha a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Amennyiben a panaszok 24 órán belül nem múlnak, orvoshoz kell fordulni.
Puffadás
Annak ellenére, hogy a zöldségeket és a gabonaféléket az egészséges élelmiszerek között tartjuk számon, a felfúvódásért éppen ezek ballasztanyagai a felelősek. A k-betűs zöldségek (kelbimbó, karfiol, káposzta) fogyasztását követően feszítő, gyakran görcsös érzés keletkezik az alhasban és a belekben egy bizonyos ideig, amíg ezeknek a gázoknak az ürítése nem történik meg. Bármilyen kellemetlennek is tűnik, a gázok távozását nem szabad megakadályozni, bár a keletkező fájdalom felül is írja az illemszabályokat.
Aki tudja magáról, hogy bizonyos zöldségek, gyümölcsök puffadást okoznak, az ilyen ételek fogyasztása után görcsoldó, esetleg puffadásgátló teákkal megakadályozhatja a kellemetlenséget.
Ha izzik a gyomor
A gyomor, a nyelőcső, a garat izzó-égő érzése minden esetben a savtúltengéssel van összefüggésben. A savtermelés normális mértékét a legkönnyebben zsírosabb, édesebb, savanyúbb vagy fűszeresebb ételekkel lehet előidézni. A mértéktelen alkoholfogyasztás is előidézheti az égő panaszokat. A legtermészetesebb gyógymód a koplalás, vagyis ha néhány óráig hagyja pihenni a gyomrát, és utána is kíméletes étrend kialakításával kell megteremteni a feltételeit a savegyensúly helyreállásának.
A tápanyag továbbításának zavarai
A belek, a vastagbél mozgása is a vegetatív idegrendszer feladata. A bélműködést nem lehet tudatosan befolyásolni, ugyanakkor a vegetatív idegrendszerre életmódunk nagy hatást gyakorol. A stressz, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód miatt könnyen felborulhat a bélműködés, és ennek érzékelhető, igen kellemetlen, sőt fájdalmas következménye a székrekedés.
A rendszertelen vagy napokig elmaradó székletürítés nehéz, telített érzést okoz a has alsó tájékán, mindemellett pedig a bélrendszer alsó traktusában rekedt székletből a méreganyagok visszakerülhetnek a szervezetbe. Minél tovább tart az állapot, annál nehezebb megindítani a folyamatot, hiszen a széklet nedvességtartalma is visszaszívódik, vagyis a széklet egyre szárazabbá, keményebbé válik, melynek ürítése sérüléseket okoz a végbél tájékán.
A székrekedés megakadályozása érdekében nagyon fontos a megfelelő folyadékmennyiség bevitele a szervezetbe, valamint olyan élelmiszerek fogyasztása javasolt, amelyek rosttartalma elősegíti a megfelelő ürítést.
Komplex gyomorpanaszokra komplex kezelés
A táplálék továbbításában és más emésztési folyamatokban bekövetkezett zavar különböző kellemetlen tünetekben jelentkezik. A tünetek a páciensek 70%-ánál többféle kellemetlenséget okoz. Ha például a gyomor felső részének izomzata görcsössé válik, akkor a gyomor nem tud a bejutott táplálék mennyiségének megfelelően kitágulni, ez pedig teltségérzetet és görcsöket idéz elő. Ugyanakkor a gyomor alsó szakaszában az izomzat petyhüdtsége miatt felhalmozódik a táplálék, nem tud továbbhaladni a vékonybélbe, ami felfúvódást, fokozott gázképződést, nyomásérzést, émelygést okoz. Ha pedig a gyomorban túl nagy a nyomás az ottrekedt táplálék miatt, és a rekeszizom a nyelőcső, a gyomorszáj környékén nem jól zár, akkor gyomorsav kerülhet a nyelőcsőbe, ez okozza a kellemetlen égő érzést.
Az összetett panaszokat legeredményesebben komplex terápiával lehet orvosolni, mely nem csupán az egyes tüneteket szünteti meg átmenetileg, hanem a tünetek kialakulásáért felelős emésztési funkciózavart állítja helyre: szabályozza a gyomor-bélrendszer sima izomzatának tónusát, a zsigeri idegek működését és a savtermelést, ezáltal normalizálja a táplálék továbbhaladását az emésztőcsatornában, megakadályozza a túlzott savképződést, védi a gyomor- és bélrendszer nyálkahártyáját a savasság és a túlzott nyomás hatásaitól.
Tippek gyomorbajok ellen:
- nyugodt, kényelmes étkezés
- zsíros, cukros, erős, csípős ételek tiltólistára helyezése
- tilosak a szénsavas italok
- ne fogyasszunk kávét
- együnk több tejterméket, joghurtot, kefírt, az azokban található tejsavbaktériumok segítenek a bélflóra regenerálásában
- figyeljünk a bőséges folyadékfogyasztásra
- közérzetünkön sokat javít az étkezések utáni séta, mozgás.