Nagyon tudatosan kellene gondolkodni az élelmiszerről a bevásárlástól egészen a felhasználásig annak érdekében, hogy az évi fejenkénti hatvannyolc kilogramm élelmiszerhulladék mértéke csökkenjen. Magyarán: nem kell mindent megvásárolni, ami a szemünk elé kerül, a meglévő élelmiszereket pedig jól és etikusan lenne érdemes felhasználni.
Nagyságrendileg nagyobb az élelmiszerparazlás az eddig gondoltnál – legalábbis erre jutottak nem a brit, hanem a holland kutatók. Ha azt vesszük, hogy az élelmiszerhulladék mértéke közel másfél milliárd tonna évenként, akkor, ha lehet, még nagyobb a baj. Mi magyarok évi közel kétmillió tonnát teszünk be a közösbe, szóval van hová fejlődünk az biztos. Döbbenetes, hogy miközben sok százmillió ember éhezik a világon, addig akinek van mit a tejbe aprítani, milyen pazarlóan bánik a lehetőségekkel.
Villámtippek, amiket nem nehéz megfogadni és nem csak a kukában köt ki kevesebb élelmiszer, de a költésünk is mérséklődik.
Kulcsszavak: tudatosság és tervezés
A nulladik lépés: éhesen soha ne menj a boltba, mert mindent be fogsz pakolni a kosaradba, ami csak a szemed elé kerül. Legyél okos, ne keresd a bajt.
Ismerd meg önmagad: ha tudod, hogy mire van szükséged és mire nem, tudatosabban fogsz vásárolni. Hidd el, a tudatosság menő és napról napra menőbb lesz!
Gondold át a napot és a hetet: ki és mit szeretne enni, miből mennyire lehet szükség. Ennek felmérése türelmet és odafigyelést igényel nagyjából tíz percet, amit ki lehet szakítani a napi öt órányi tévé-média fogyasztás idejéből.
Az a bizonyos cetli: írj részletes bevásárló listát és attól ne térj el. A kis sárga cetli cukibb a mobilnál és akár hozzásegíthet életed nagy találkozásához is.
A kaotikus frizsider a pazarlás elődszobája: ha nem tudod mi van a hűtődben, minek mikor jár le a szavatossága, mi romlott meg, akkor garantált, hogy heti sok kilónyi élelmiszer kerül a szemetesbe és nem fogod magad jól érezni. Rend a lelke majdnem mindennek.
Csomagolt vs. kimért: ha van lehetőséged, akkor általad kimért árukat vegyél, ha ez valamilyen ok miatt nem lehetséges, próbálj meg kisebb, takarékosabb és lehetőleg környezetbarát módon csomagolt élelmiszert venni. Ne engedd, hogy az öko-sznobok beléd kössenek!
Lejárat: ne vedd meg a közeli lejárati dátumú termékeket! Úgysem eszed meg, másnapra megromlik. Akkor meg minek?
Impulzus és marketing: ne engedj a csábításnak és a mindenható marketingnek, vagyis ha nem szereted a medvecukrot, akkor se vedd meg, ha fantasztikus csomagolásban és kuponjátékkal próbálnak meg becserkészni. Jó, ha tudod, hogy mik a gyenge pontjaid és készülsz a mentális támadásra!
Használd fel, amit lehet: időről-időre nézd át a hűtőt és kamrát s tarts „ma mindent felhasználok” napot. Lehet, hogy nem lesz aznap Michelin-csillagos az ebéd, de csökkented az ökológiai lábnyomod. Mindez csak néhány ötlet, a sort tetszés és egyéni életmód szerint lehet módosítani. Sok sikert!
Szeretnél környezettudatosabban élni, vásárolni, főzni, takarítani? Környezettudatos tippeket találsz a HelloBaby magazin ÖKO különszámában!
WEBSHOP