Magyarországon a halfogyasztás messze elmarad az európai átlagtól, pedig néhány tény arra figyelmeztet, jobb lenne, ha több hal kerülne a tányérunkra. Kis odafigyeléssel változatosabb és még egészségesebb halfogásokat is összeállíthatunk.
- Védi a szívet
Hazánkban a halálozások mintegy 50%-a szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be. A halak telítetlen zsírsavtartalma – különösen az omega-3 – ugyanakkor segíti szívünk megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, ezért jelentős szerepe van a fent említett betegségek megelőzésében és diétás kezelésében is. A hazai tenyésztésű halak közül a fehér és a pettyes busa bővelkedik leginkább ezekben a zsírsavakban.
- Könnyen emészthető
A halhús magas víztartalmának, valamint az izomrostok közötti laza és finom szerkezetű kötőszövetének köszönhetően könnyen emészthető, és elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az egyéb húsoké. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy bő olajban sütéskor az étel tömegének akár 20-30%-át is felszívhatja olajban, ami nagyon sok plusz kalóriát jelenthet. Halételeinket is érdemes tehát inkább párolni, főzni, grillezni, teflonserpenyőben vagy sütőzacskóban sütni.
- Hozzájárul az agy optimális működéséhez
A halak kedvező zsírsavösszetétele hozzájárul az emberi agy optimális fejlődéséhez. Egyes felmérések szerint idős korban a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés, a szív- és érrendszeri-, továbbá a szembetegségek kialakulásának kockázata.
HAL TOP 10
Édesvízi halak
- Pisztráng: Alacsony zsírtartalmú hal, nagyon ízletes, magas fehérjetartalommal bír.
- Süllő: Húsa hófehér, kemény, szálka nélküli, tiszta ízű. Mindenféle fűszerezést elbír.
- Barramundi: Pelyhes, aromás, lédús, mégis tartalmas. Íze a magas nedvességtartalma miatt telt, kellemesen, kielégítően zamatos.
- Harcsa: Tiszta, semleges ízű, fehér húsú hal, szálkátlan. A hús kemény állagú sütéskor, fűzéskor nem esik könnyen szét.
- Dévérkeszeg: Tiszta ízű, szaftos, kicsit édeskés, bár szálkás hal, a halászléalapon ízével sokat javít.
- Ponty: Ízét nagyban meghatározza, hogy milyen vízből származik és milyen takarmányon nevelték. Tiszta, jellegzetesen pontyízű húsa szálkás.
Tengeri halak
- Lazac: Rendkívüli tápértékének, kivételes ízének és gazdag omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően népszerű étel az egészségükre odafigyelő ínyencek körében.
- Tonhal: Kalóriaszegény, magas proteintartalmú, szálkamentes hal, amely rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz,
- Alaszkai tőkehal: Illata és íze nem tolakodó, kellemes, ízletes, fehér húsú és szálkamentes hal.
- Tengeri sügér: Ragadozó, hófehér húsú, ízletes hal. A mediterrán konyha egyik kedvence. Kerti grillezéshez kitűnő!
Tippek a hal elkészítéséhez
- Ne süssük túl, hiszen a hal sok olajt vehet fel, így kalória tartalma is megnőhet.
- Sózás helyett használjunk friss, zöld fűszernövényeket, mint például: oregánó, tárkony, bazsalikom, petrezselyem.Kiváló ízesítője lehet a halaknak még a fokhagyma, bors, citrom, pirospaprika, paradicsom, kapribogyó, spenótlevél és a mustár is.
- Szálkásabb halak készítése során nagy segítségünkre lehet az irdalás – a jól beirdalt hamarabb elkészül, és könnyebben fogyasztható.
- Ne ragadjunk le a hagyományos halászlénél vagy a rántott halnál: fogyasszuk a halat párolva, főzve, sütve, grillezve, tűzdelve, vagy akár pástétom formában, halból gazdag salátákat is lehet készíteni, de egyben sült, pörkölt, paprikás, vagy rakott, töltött formájában is kiváló.
Recept tippünk: Egészben sült pisztráng bébiparaj-salátával