HIRDETÉS
VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás tudatos étkezés

Halat a tányérra!

Halat a tányérra!

Magyarországon a halfogyasztás messze elmarad az európai átlagtól, pedig néhány tény arra figyelmeztet, jobb lenne, ha több hal kerülne a tányérunkra. Kis odafigyeléssel változatosabb és még egészségesebb halfogásokat is összeállíthatunk. 

  1. Védi a szívet

Hazánkban a halálozások mintegy 50%-a szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be. A halak telítetlen zsírsavtartalma – különösen az omega-3 – ugyanakkor segíti szívünk megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, ezért jelentős szerepe van a fent említett betegségek megelőzésében és diétás kezelésében is. A hazai tenyésztésű halak közül a fehér és a pettyes busa bővelkedik leginkább ezekben a zsírsavakban.

  1. Könnyen emészthető

A halhús magas víztartalmának, valamint az izomrostok közötti laza és finom szerkezetű kötőszövetének köszönhetően könnyen emészthető, és elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az egyéb húsoké. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy bő olajban sütéskor az étel tömegének akár 20-30%-át is felszívhatja olajban, ami nagyon sok plusz kalóriát jelenthet. Halételeinket is érdemes tehát inkább párolni, főzni, grillezni, teflonserpenyőben vagy sütőzacskóban sütni.

  1. Hozzájárul az agy optimális működéséhez

A halak kedvező zsírsavösszetétele hozzájárul az emberi agy optimális fejlődéséhez. Egyes felmérések szerint idős korban a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés, a szív- és érrendszeri-, továbbá a szembetegségek kialakulásának kockázata.

HAL TOP 10

Édesvízi halak 

  • Pisztráng: Alacsony zsírtartalmú hal, nagyon ízletes, magas fehérjetartalommal bír.
  • Süllő: Húsa hófehér, kemény, szálka nélküli, tiszta ízű. Mindenféle fűszerezést elbír.
  • Barramundi: Pelyhes, aromás, lédús, mégis tartalmas. Íze a magas nedvességtartalma miatt telt, kellemesen, kielégítően zamatos.
  • Harcsa: Tiszta, semleges ízű, fehér húsú hal, szálkátlan. A hús kemény állagú sütéskor, fűzéskor nem esik könnyen szét.
  • Dévérkeszeg: Tiszta ízű, szaftos, kicsit édeskés, bár szálkás hal, a halászléalapon ízével sokat javít.
  • Ponty: Ízét nagyban meghatározza, hogy milyen vízből származik és milyen takarmányon nevelték. Tiszta, jellegzetesen pontyízű húsa szálkás. 

Tengeri halak

  • Lazac: Rendkívüli tápértékének, kivételes ízének és gazdag omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően népszerű étel az egészségükre odafigyelő ínyencek körében.
  • Tonhal: Kalóriaszegény, magas proteintartalmú, szálkamentes hal, amely rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz,
  • Alaszkai tőkehal: Illata és íze nem tolakodó, kellemes, ízletes, fehér húsú és szálkamentes hal.
  • Tengeri sügér: Ragadozó, hófehér húsú, ízletes hal. A mediterrán konyha egyik kedvence. Kerti grillezéshez kitűnő! 

Tippek a hal elkészítéséhez

  • Ne süssük túl, hiszen a hal sok olajt vehet fel, így kalória tartalma is megnőhet.
  • Sózás helyett használjunk friss, zöld fűszernövényeket, mint például: oregánó, tárkony, bazsalikom, petrezselyem.Kiváló ízesítője lehet a halaknak még a fokhagyma, bors, citrom, pirospaprika, paradicsom, kapribogyó, spenótlevél és a mustár is.
  • Szálkásabb halak készítése során nagy segítségünkre lehet az irdalás – a jól beirdalt hamarabb elkészül, és könnyebben fogyasztható.
  • Ne ragadjunk le a hagyományos halászlénél vagy a rántott halnál: fogyasszuk a halat párolva, főzve, sütve, grillezve, tűzdelve, vagy akár pástétom formában, halból gazdag salátákat is lehet készíteni, de egyben sült, pörkölt, paprikás, vagy rakott, töltött formájában is kiváló.

Recept tippünk: Egészben sült pisztráng bébiparaj-salátával

Cimkék: édesvízi halakelkészítésfehérjehalhal elkészítésehalfogyasztásomega-3tengeri halaktippekzsírszegény

Előző bejegyzés

LOVE Revolution: a zene ereje

Következő bejegyzés

Természet, sport és kultúra egy hétvégébe sűrítve

Következő bejegyzés
Természet, sport és kultúra egy hétvégébe sűrítve

Természet, sport és kultúra egy hétvégébe sűrítve

FACEBOOK

Legfrissebb bejegyzések

Miért használj sport melltartó mérettáblázatot?

Miért használj sport melltartó mérettáblázatot?

2021. március 03.
Babára várva

Babára várva

2021. március 03.
Le a téli úszógumival! – Gyakorlatok a derék formálására

Le a téli úszógumival! – Gyakorlatok a derék formálására

2021. március 02.
Milyen a tanulási stílusod?

Milyen a tanulási stílusod?

2021. március 02.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • celeb
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • Hétindító
  • hírek
  • horoszkóp
  • interjú
  • JÁTÉK
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • Női lét
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Miért használj sport melltartó mérettáblázatot?

Miért használj sport melltartó mérettáblázatot?

2021. március 03.
Babára várva

Babára várva

2021. március 03.
Le a téli úszógumival! – Gyakorlatok a derék formálására

Le a téli úszógumival! – Gyakorlatok a derék formálására

2021. március 02.
Milyen a tanulási stílusod?

Milyen a tanulási stílusod?

2021. március 02.
Hozd formába a tested!

Hozd formába a tested!

2021. március 01.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről